Business district

In Nieuws door HB6 Reacties

Amred3

WTC Utrecht centrum naast station en Stadskantoor: ambitieus maar onzeker


[update 11-3] Kantorencrisis of niet, op de achtergrond wordt stilletjes verder gepland aan Utrechts eigen business district. Hier volgt een klein overzicht.

Eerst het WTC. Daarvan circuleert een tamelijk ambitieus ontwerp, dat net zo hoog lijkt als het Stadskantoor en ook flink meer footprint (8 meter meer bouwenvelop) heeft dan het huidige Leeuwensteyn dat het zal vervangen. De ontwikkelaars zijn Am Red en CBRE Global Investors, de architect is MVSA Architects. Omvang 30.000 m2 kantoren met commerciële functies in de plint. In de voortgangsrapportage van december staat over dit project: “Door de eigenaar (CBRE Global Investors) zijn de onderhandelingen over een WTC-ontwikkeling vooralsnog stopgezet, omdat eerst intern besluit-vorming moet plaatsvinden en mede-financiers moeten”. De zin eindigt halverwege, maar vul hem zelf maar aan…

Amred2 Amred1

Dan is er nog het Jaarbeurspleingebouw (50.000 m2), waarvan de gemeente al vanaf juli 2013 beweert dat het zo goed als signed, sealed & delivered is. We vonden een ontwerp dat meer lijkt te zijn dan een studie. Architect: Powerhouse Company (Nanne de Ru), opdrachtgever: OVG projectontwikkeling. Plaatjes zijn van A2 Studio. We denk dat dit concreet is maar ook hiervan is bij ons geen planning bekend. In de periodieke voortgangsrapportage stationsgebied van december 2013 staat dat “in het komende kwartaal duidelijk wordt of de vastgoedontwikkelingen op het Jaarbeursplein zich doorzetten”. Mocht dat niet gebeuren, dan zal ook niet worden begonnen met de ondergrondse parkeergarage.

JBPleinGebouw1JBPleinGebouw2JBPleinGebouw3

Dan een project waar wel handtekeningen onder staan: de herontwikkeling van de Knoopkazerne (30.000 m2). Een project van RGD in samenwerking met gemeente en NS, is wel rond en zal in de komende jaren plaatsvinden, oplevering rond 2017. Zoek maar even op deze site “knoop” en je vindt van de hoed en de rand.

DeHogeDame
Dan tenslotte de kantoorontwikkeling Mineurslaan-noord, een project van NS Stations, DTZ Zadelhoff, BNP Paribas en Ideal Consult dat De Hoge Dame is gedoopt. Daarover is niets te melden, anders dan dat voor zover wij weten hieraan nog geen go is gegeven. In de laatste voortgangsrapportage wordt er met geen woord over gerept.

Als er (ingevoerde) lezers zijn die meer weten en willen reageren: graag!

Overigens, niet alle onroerendgoed-ontwikkelingen zijn kommer en kwel: aan de binnenstadzijde gaat het beter. Daar worden bescheiden stappen gezet met Noord- en Zuidgebouw, langs het spoor. Het moet gek zijn, of daarover komt binnenkort bericht. Vermoedelijk net voor de verkiezingen…

Reacties

 1. Anspen

  Was er geen maximum bouwhoogte? Ik meen me te herinneren dat de Rabotorens speciale toestemming nodig hadden.

 2. ill-b

  Maximum bouwhoogte is 90 meter en daar houden deze gebouwen zich prima aan.

  Als het aan mij ligt schaffen ze die bouwhoogte af en komen er wat rankere en hogere torens te staan. Nu krijg je dikke en plompe gebouwen die zich als een muur, zonder enige afwisseling, gaat vormen tussen het westen en oosten van de stad.

 3. Richard

  De ontwerpen en de plint zien er prima uit. Ik sluit me wel aan op de reactie van Ill-b dat het hoogte limiet een blunder is. Op zichtpunten vanuit het westen word de Dom ook door gebouwen van 60 t/m 90 meter het zicht ontnomen. Gevolg: een muur van brede gebouwen die geen mooi variërende symphony in de skyline kunnen vormen, en veel minder buitenruimte voor o.a. groen, fiets, wandelpaden etc. Politieke compromissen pakken nooit goed uit,..,helaas.

 4. Pim

  Hoi, mooie site nog steeds! Fijn dat het nog doorgaat. 2 vragen/opmerkingen:
  1)Over die nieuwe trappen op stationsplein west: gaan daar geen ongelukken gebeuren? Het grijze beton loopt qua treden namelijk niet gelijk aan die houten(?)/donkere stukken die ertussen zitten. Dat lijkt me vragen om problemen.
  2) Is er nou stiekem een stukje stationshal geopend: de Bruna en Starbucks zitten ineens in een nieuw pand (tijdelijk?), daar waar vorige week nog een afscherming stond en dat deel van de hal waar ze eerst zaten is afgesloten.
  Groet.

  1. Auteur
   HB

   @1: morgen om een uur of 10 wordt dat deel geopend. We zullen erbij zijn en de trappenproef doen: eerst als een haastige forens naar boven, dan vrolijk babbelend als vakantiebeurs-bezoeker weer naar beneden en om mee af te sluiten als hipster met smartphone en smoothie zomaar ergens gaan zitten.

Reageer