Cliffhanger 2

In Nieuws door HB11 Reacties

DoorMetDeBiebDe lezers van BU zijn er niet van overtuigd dat wegstemmen van het huidige plan voor de bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld wel zo slim is. Want wat dan? Precies, dat weet niemand. Dat treedt er een fallback in werking waarbij er een fijne HOV-flyover wordt gebouwd en verder niet veel. Dan wordt het Smakkelaarsveld grootstedelijk in de onprettige zin van het woord. Geen cultureel-educatieve functie in het stationsgebied op steenworp van TV en het grootste winkelgebied van de stad, subliem bereikbaar per OV. Op zijn best over een jaar of tien een woonkubus met obligate winkelplint. ’t Hoogt zal zijn opgeheven. De bibliotheek kwijnt weg op – noem eens iets – de Arthur van Schendelstraat. Dat zal ze leren, de subsidieslurpers.
Aanstaande donderdag zullen we het weten. Het afhaken van GL heeft wel wat in beweging gebracht: de contouren voor een plan B, een afgeslankte en diversere publieke functie voor een gebouw dat overigens hoofdzakelijk uit 250 instapwoningen zou bestaan. Dat je als stad geen bioscoop wilt runnen voor de zwakkere film, kunnen we inkomen. Maar dat je als vierde stad van Nederland de bibliotheek zo stiefmoederlijk behandelt als nu dreigt te gebeuren, is een historische vergissing die we – mocht het gaan gebeuren – gaan bijschrijven in het rijtje singeloverkluizing, Rabobrug zonder trappen en sloop van de Van Sijpestijnkade.

Een hypermoderne bibliotheek is het visitekaartje voor de stad. Voor wie denkt dat alles tegenwoordig toch digitaal is: slechts een fractie van wat in papier is en werd uitgegeven, is digitaal gemaakt. Maar daarmee is dat deel nog niet automatisch voor iedereen toegankelijk. Een hele generatie groeit op met een wereldbeeld dat is gebaseerd uit de eerste pagina commercieel gestuurde zoekuitkomsten van een grote Amerikaanse multinational. En dan laten we de betekenis van die ‘informatie’ nog maar even buiten beschouwing. Dát is de discussie die in deze stad, die zich op de borst klopt over de verworvenheden van de Uithof, moet worden gevoerd. En niet of een papieren boek ook als ebook te krijgen is.

Een bibliotheek is een van de weinige nog overgebleven echt veilige openbare plekken in de maatschappij. Je bent er altijd welkom en niemand zal je vragen naar de reden van je verblijf. Kom daar nog eens om.

Reacties

 1. Pim

  Eens! De bieb in Amsterdam, naast het station, is een geweldig gebouw waar veel te doen is en je ook kunt eten boven. Ook fantastisch uitzicht over de stad. Dat zouden wij ook moeten willen: hoewel ik vermoed dat je dan eerst het nieuwe TV en HC in beeld krijgt i.p.v. de oude binnenstad 😉

 2. Richard

  Het is jammer dat politieke partijen voor eigen stem gaan als er verkiezingen aanstaande zijn. Nu Groenlinks ook al, waarbij niet verder als de eigen neus gekeken wordt.waar is de creativiteit. Utrecht loopt bv. te hoop als gaming Centre van Europa, deze kun je zo integreren met de bieb.

 3. Marco Knol

  Het lijkt me goed als het plan niet doorgaat. Ik heb ernstige twijfel bij de onderdoorgang van het OV. Gaat dat niet een nieuwe stationsstraat worden?

  Voor wat betreft ’t Hoogt zie ik ook meer in een renovatie van City. Dat ze de exploitatie van die filmzalen rond gaan krjgen zonder met subsidie de concurrentie aan te gaan met andere bioscopen heb ik weinig vertrouwen in.

  Startersappartementen zijn recentelijk bij mij om de hoek ook opgeleverd. Die doen zo’n 160.000 en dat is dan in Transwijk-Noord. Die grond is een stuk duurder. Dus ik vraag me af wat die appartementen moeten gaan kosten.

  Verder blijft er qua “park” iets over van postzegelformaat. Da’s ook niet iets waarvan ik denk dat we dat niet zonder meer zouden kunnen doen.

  Resteert als argumenten voor; een nieuw bibliotheekgebouw en “we kunnen het Smakkelaarsveld toch niet leeg laten”. Dat laatste is een tamelijk leeg argument. En van het eerste vraag ik me af of de alternatieven echt goed onderzocht zijn en aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. Ik zelf had een nieuw te bouwen bieb liever in het Noordgebouw gezien. Ook vraag ik me af wat de mogelijkheden op de huidige lokatie zijn als een aantal winkels worden uitgekocht (Polare, Mobach). En het is ook bekend dat NS weg wil uit de inktpot, geen idee of dat haalbaar is, maar dat zou ook wel mooi zijn.

  1. GD

   Ben het niet met je eens en hoop dat het plan wel doorgaat.

   Dat het OV onder het gebouw door gaat heeft juist als voordeel dat het tram en busverkeer hier wordt weggewerkt. Tram en bus lopen hier nu eenmaal over het Smakkelaarsveld. Door het te combineren met een gebouw wat dit wegwerkt is juist een heel mooie oplossing. Het risico op een nieuwe stationsstraat is klein omdat het alleen voor OV bedoeld is, niet voor voetgangers, fietsers e.d.

   De exploitatie van Artplex zal altijd aangevuld moeten met subsidie. Filmhuis ’t Hoogt draait niet commerciele arthouse films en is er zeker niet om de concurentie aan te gaan, ik vindt de klachten van Joost Stelling altijd een beetje vreemd en verdacht. Er worden vrijwel niet dezelfde films gespeeld.

   Het gebouw, ondanks dat het een Bieb++ wordt genoemd, bestaat voor het grootste deel uit appartementen met een flinke parkeergarage en een fietsenstalling. Als een commerciele ontwikkelaar kansen ziet voor startersappartementen op deze plek en het risico draagt hiervoor dan zie ik het probleem niet.

   Voordeel voor de gemeente is dat er geld beschikbaar komt om de leidsche rijn door te trekken en een fatsoenlijk parkje aan te leggen. Ik zou daar zeker niet te min over doen.

   De grond van het Smakkelaarsveld is nu eenmaal van de gemeente en dat willen ze ontwikkelen zodat ze hier opbrengsten van krijgen. Het leeg laten is ook zonde dan. Grond waar het Noordgebouw komt is van NS en krijgt dus ook een commercieel doel, kan de gemeente dus weinig mee..

  2. Auteur
   HB

   De appartementen zullen ca 50 m2 groot zijn en in eerste instantie worden verhuurd voor zo’n EUR 700.

 4. onkl

  Wat er ook moet staan op die plek: Het huidige plan lijkt een aantal fatale problemen in zich te herbergen, vooral de schaalgrootte van het arthouse en de doordenking van de rol van de bibliotheek in de komende decennia.

  Dan lijkt het me goed dit plan nu niet aan te nemen en te kijken wat wel handig is. Ik denk dat de huidige bieb echt een beter (of verbeterd) plekje nodig heeft, maar het probleem is niet zo acuut dat we maar snel-snel een hok moeten bouwen wat de stad in potentie financieel op de knieën kan krijgen en mogelijk overbodig is. Als ik zie hoeveel creativiteit er nu plotseling uit alle hoeken en gaten komt opduiken, is het helemaal niet zo gek de discussie open te gooien en eens een paar maanden na te gaan denken wat dan wel een goed idee is.
  De plek bij het station is erg gewild, dus als we daar geen Bieb++ bouwen, staan andere plannenmakers in de rij. Het angstbeeld dat het daar blijft bij een HOV viaduct (en dat idee is inderdaad nogal beangstigend) lijkt me niet heel realistisch.

 5. Jan-Kees Verschuure

  Die bieb moet er komen, maar we moeten af van het idee dat de overheid alles betaalt en tekorten aanvult. Een PPS-constructie moet op zijn minst mogelijk zijn; in het geval van een Artplex op deze plek zou ik een grote bijdrage in de bouw van een cultureel ondernemer te billijken vinden.

 6. Remco

  Sommigen zeggen ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ anderen zeggen of denken dat niet instemmen beter is omdat er dan meer ruimte komt voor een park… Als na al die jaren en prijsvraag perikelen nu nog geen gebouw met EEN maatschappelijke cq culturele component kan komen dan is het Smakkelaarsveld gedoemd om in een fly-in & over HOV knooppunt te worden waarbij we de verbinding tussen de binnenstad OV-knooppunt en west wel kunnen vergeten (nog een barrière naast het uitdijende spoor).
  Wat mij betreft dus een historische vergissing als het gebouw hier niet door gaat (invulling met of zonder bieb kun je het dan nog over hebben). De nieuwe entree vanaf OV-terminal via stationsplein Oost met zicht op een OV-knooppunt??!! Inderdaad beangstigend! Over een paar jaar pas een plan maken en uitvoeren is lastig omdat het jaren duurt om een plan te ontwikkelen en zeker te bouwen boven operationele HOV-banen. Discussie over wel of geen bieb is iets van concurrentie tussen culturele ondernemers.

 7. Jan-Kees Verschuure

  Ben sowieso benieuwd naar de toekomstige situatie op maaiveld aan die zijde van het spoor. Nu kun je nog op straatniveau van busstation zuid richting Smakkelaarsveld wandelen, zij het met gevaar voor lijf en leden. Straks krijgen we een optisch maaiveld op niveau 1 met hopelijk een aantrekkelijk stationsplein, maar hoe het op de begane grond wordt?

Reageer