Hertzberger over grote zaal

In Nieuws door HB4 Reacties

En nou niet meer zeuren over beenruimte, ja?!

De aannemer zette tegen de avond het gebouw in vrolijk gekleurd licht:

Voor de rondleiding arriveert nog even snel de akoestiek van de kamermuziekzaal uitproberen:

De grote zaal heeft een onveranderde goede akoestiek, de popzaal is zo dood als een pier wat prima is voor pop en dance, over de jazz-zaal en cross-overzaal geen klagen, voldoen aan de eisen. Het geluid van de kamermuziekzaal is nog even spannend, zo vernemen we van de baas van de projectorganisatie. De stoelen zijn nog niet allemaal gemonteerd en een echte test kun je pas doen met publiek.

[update:] Barry de Vos (Stichting TV) wil contract nog niet tekenen terwijl Heijmans al wel aan het gemeentelijk onroerend goed-bedrijf heeft overgedragen.
DeStadUtrecht.nl bevestigt dat de kwestie draait om de kamermuziekzaal waar nog akoestisch aan gesleuteld moet worden. In een toelichting zei Hertzberger, wiens studio ook deze zaal voor zijn rekening neemt, dat je een dode zaal niet levendig kan laten klinken. Je kunt er niets aan toevoegen, hooguit wat teveel is  wegnemen. Deze zaal is qua ruimte en afmetingen niet te vergelijken met de oude kleine zaal van Vredenburg, die veel intiemer was. Deze kamermuziekzaal, hoe mooi ook om te zien, zal zich muzikaal nog moeten bewijzen.
Kamermuziekzaal 2
Kamermuziekzaal 1
Heijmans is overigens voorlopig nog niet weg. Er zit nog bijna twee maanden werk in puntjes op de i zetten in met name de oudbouw en de kelders.

Reacties

 1. Anspen

  Kortere Hertzberger: “Mensen moeten niet zeuren over mijn geweldige zaal.”

  “De vraag is of een gebouw [..] waar alles duidelijk en helder is een beter gebouw is?” En deze man laten ze publieke gebouwen ontwerpen.

 2. Pim

  Hoi, dank voor de mooie filmpjes! Ik ben zeer benieuwd naar de grote zaal. Kun je aangeven wat er binnen zoal veranderd is, kun je duidelijk zien aan aankleding en meubilair dat de boel is opgeknapt? In de korte impressie uit het filmpje lijkt het alsof er op het eerste gezicht niet zoveel veranderd is. Maar er is toch 12 miljoen in gegaan, las ik ergens, dus dat zal toch niet? Dank!

  1. Auteur
   HB

   Of je die 12 miljoen ervan af ziet weet ik niet. De gehele technische installatie en dak is bijvoorbeeld vernieuwd. Optisch: houten vloeren zijn nu licht kunststof (epoxy?). In de omloop zijn op wanden, pilaren en in nissen kleuraccenten aangebracht. De zaal zelf is grotendeels hetzelfde gebleven. De stoelen zijn stevig en breed. De armaturen zijn nog steeds het oorspronkelijke model maar wel vernieuwd, met heldere lampen. Het beton en houtwerk is opgefrist. Als je dichtbij kijkt zie je aan de slijtage dat de zaal al wel enige tijd meegaat. Maar voor de liefhebbers van de zaal zal het zijn als thuiskomen na een lange reis. De aannemer heeft nog wel twee maanden nodig voor de afwerking van omliggende ruimten en kelders. De andere zalen in de nieuwbouw zijn wel volledig klaar, op wat stoelzittingen en hier en daar een armatuur of een paneel waarop nog levertijd zit.
   Foto’s komen in loop van de dag online.

 3. Pim

  Dank! Ja, ik zag de kamermuziekzaal: dat ziet er prachtig uit. Überhaupt hebben jullie een hele fijn site!

Reageer