Van alles wat

In Nieuws door HB2 Reacties

Haphap
Door de vakantie houden we het stationsgebied-nieuws bij in een tempo dat past bij het warme weer. Om geen al te groot gat te laten vallen hebben we een paar interessante zaken van de afgelopen weken voor je op een rij gezet.

Op CU2030 vind je recente foto’s van het interieur van TivoliVredenburg. In een groot aantal ruimten zoals foyers en zalen zijn de steigers weg zodat je al kunt zien hoe het gaat worden. Met name het muziekplein, het middenniveau, maakt indruk. Inmiddels is de zuidgevel ook bijna geheel steigervrij.

In de notulen van de laatste schouw vind je een groot aantal zaken die betrekking hebben op werkzaamheden (Vredenburg-knoop, Catharijnesingel, OV-terminal, Jaarbeursplein) die de komende maanden zullen plaatsvinden: notulen schouw.

(Weet iemand al of de archeologische opgravingen ter hoogte van het gesloopte Secretariaatsgebouw al iets aardigs hebben opgeleverd?)

De Leidseveertunnel blijft nog een jaar open voor bussen, aldus RTV-U. Inmiddels zijn de aanpassingen aan de busroutes in volle gang, door de aanstaande verhuizing van bussen van oost naar west. Bovendien krijgt aan het eind van het jaar Qbuzz de vervoersconsessie, met alle aanloopperikelen van dien. Alles bij elkaar zal het veel onrust met zich meebrengen, als je alleen al kijkt hoeveel commotie het al dan niet stoppen van bussen op het Vredenburg heeft veroorzaakt.

De bouw van de nieuwe kruising tussen Overste Den Oudenlaan en Weg der Verenigde Naties is in volle gang. Oplevering uiterlijk 1 september.

AD/UN meldt dat de bushaltes op Vredenburg-Noord nog niet dit jaar terug komen (zoals beloofd), maar pas volgend jaar zomer. De voorbereidende werkzaamheden kosten meer tijd. Er zullen dan vier lijnen gaan halteren. De afronding van de reconstructie van de straat valt samen met de openstelling van TivoliVredenburg, in juni 2014. Dan zal ook het bruggenstelsel (met inrit expeditie en voorste deel inrit parkeergarage) klaar zijn, vooralsnog over een “singel” zonder water. Voor de middenstanders op Vredenburg-Noord is de lange bouwtijd een hard gelag. De gemeente heeft besloten dat ze aanspraak kunnen maken op de BSSB-regeling die kleine ondernemers compenseert voor de commerciële nadelen bij stedelijke vernieuwing.

De openbare ruimte van het Vredenburg-plein vormde bij de bouw van het Muziekcentrum een geheel met de semi-openbare binnenruimte van het complex. Je zag het terug in de vormgeving: materialen, vormen en de opvallende lamp-armaturen. Daarvan is op dit moment eigenlijk niets meer over, behalve de mottige kiosk (met ingang ondergronds parkeren) tegenover Perry en Douglas. In september zal deze ook verdwijnen. Er komt niets voor terug. Rouwig zijn we er niet om. Het bloemenstalletje dat daar is gevestigd presteert het om doodleuk tulpen te verkopen waar de schimmel op de stengels staat. Ze zijn zo doorgekweekt dat ze ondanks de ontbinding nog steeds min of meer rechtop staan. Maar zo’n bos staat niet fraai op een vaas, kan ik je verzekeren, zoals een goede vriend laatst tot zijn schaamte en afgrijzen moest constateren. En dat in het land dat wereldberoemd is om zijn bloemenexport en Keukenhof.

Op de foto’s is mooi te zien hoe er van de oorspronkelijk architectuur eigenlijk niets overblijft als je geen onderhoud meer doet en de ondernemers toestaat er vanalles op te schroeven en tegenaan te plaatsen. Het eindresultaat is zeldzaam lelijk.

Ondanks dat er nog een beroepsprocedure tegen het bestemmingsplan loopt is het de verwachting dat de eigenaar van het gebouw waarin de Bijenkorf is gehuisvest deze maand zal starten met een visueel ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het pand. Zie ook deze bijdrage.

Ondanks de vakanties gaan de werkzaamheden op een aantal locaties gewoon door. Dat betekent dat het tijd wordt voor een foto-update van het gehele gebied. We proberen deze zo snel mogelijk te maken.

Reacties

  1. Casper

    Kunnen ze niet als eerste een sloopkogel door die verbinding tussen de Bijenkorf en C&A gooien. Opgeruimd staat hier vast heel netjes…

Reageer