Eindelijk go voor Wolff en Jaarbeurs

In Nieuws door HB3 Reacties

InterieurMegabisocoop
Een klein veelzeggend berichtje nadat er jaren tamelijk loze voorspellingen werden gedaan: Wolff en Jaarbeurs hebben eindelijk hun poot gezet onder een samenwerkingscontract. Goed nieuws, eindelijk beweegt er eens wat aan de overkant van de Croeselaan. Bovendien interessant omdat het de vraag oproept: was er dan tot nu toe geen deal? En interessant, omdat het snel komt nadat Jaarbeurs-directeur Arie Brienen onverwacht is opgestapt, medio mei. Oplevering wordt verwacht voor de 2015-editie van het NFF. Dat betekent dat er als een speer een bestemmingsplan en een bouwaanvraag gemaakt moeten worden, anders is dat niet haalbaar. Overigens is het zalencomplex voor Jaarbeurs zo mogelijk nog belangrijker dan voor Wolff, omdat de zalen multifunctioneel inzetbaar zullen zijn voor congressen. Dit bouwproject valt nog onder stationsgebied fase 1, de kop Jaarbeurs.
Leuk om ernaast te leggen: het bericht uit 2003 met een aangekondigde opening (gniffel) begin 2006. Van de 5500 stoelen zijn er 3500 overgebleven, van de 19 zalen worden er 15 gerealiseerd, het restaurant is een ‘foodcourt’ geworden. We zijn heel benieuwd.

Op de site van de Snelder Architecten vinden we onderstaande info over het project. Of het honderd procent actueel is weten we niet, want de architect noemt 16 zalen terwijl het persbericht rept van 15:

MEGABIOSCOOP WOLFF JAARBEURS
De bioscoop maakt onderdeel uit van de Centrumboulevard te Utrecht.
De Centrumboulevard is de belangrijkste lokale verbindingsroute tussen de historische binnenstad van Utrecht, via het treinstation naar het grootschalige congrescentrum De Jaarbeurs.
Het bioscoopcomplex bevat 16 zalen met in totaal circa 3.500 stoelen.
Op de begane grond bevindt zich naast de entrée een ruime Foodcourt, die zowel vanuit de Centrumboulevard als vanuit de bioscoop te betreden is.
Het gebouw staat in verbinding met de Jaarbeurs, die voor congressen en evenementen gebruik kan maken van een deel van de bioscoopvoorzieningen.
Alles in de bioscoop is erop gericht voor iedere bezoeker de meest aantrekkelijke theaterbeleving mogelijk te maken, op alle denkbare niveau’s: van de theatrale entree, het ideale beeld en geluid tot de lekkerste popcorn.
De bioscoop huisvest drie in karakter verschillende bioscooptypen: Arthouse, Blockbusterbioscoop en VIP.
De Arthouse-zone binnen het gebouw is toegelegd op meer kunstzinnige films buiten het reguliere aanbod uit Hollywood. In deze zone bevindt zich het Grand Café.
De zone binnen de bioscoop gericht op de veelal grote blockbusters bevat een ruim opgezette self-service.
De exclusieve VIP-zone bevat extra luxe zalen en een afzonderlijk toegewezen foyer met bediening.
Alle 16 zalen binnen de bioscoop zijn optimaal gedimensioneerd en ingericht en voorzien van de meest actuele digitale projectie- en geluidstechnieken.
Om de bioscoop ook voor de omgeving zo aantrekkelijk en uitnodigend mogelijk te maken, is deze transparant waar mogelijk en gesloten waar nodig.
Zo is het entreegebied onder de overkragende zaal en de gevel van de Foodcourt uitgevoerd als een volledig glazen pui. Met name in de avondsituatie straalt de bioscoop daarmee als een vrolijke lampion.

Opdrachtgever: Wolff Cinema Groep BV, Utrecht i.c.m. Jaarbeurs Utrecht
Architect: Snelder Architecten
Interieurarchitect: Snelder Architecten
Projectmanagement: Bulters & Bulters
Installatieadvies: Ingenieursburo Linssen
Adviseur bouwfysica: LBP/SIGHT
Constructieadvies: Adviesburo Broersma
Zie: Wolff Dordrecht

Reacties

 1. richard

  Super, eindelijk gaat er weer wat gebeuren. Toch vraag ik me af in hoeverre de bioscoop ook op technisch beeldtechniek iets laat zien, denk aan bv. I-Max. Over deze tecnieken hoor en lees je niets. Utrecht lijkt ineens een overkill aan arthouse te krijgen (denk aan Louis H complex, nieuwe bieb etc). Volgens mij worden hier niet echt de centjes mee binnen gehaald.

 2. Oscar

  Hebben jullie ook een overzichtje wat stationsgebied fase 1 omvat, wat fase 2,…?
  Alvast dank!

  1. Auteur
   HB

   Fase 2 is Westplein (met of zonder tunnel), Jaarbeursgebied minus kop (bioscoop, casino, hotel) en herstel Leidsche Rijn. Officieel hoort Catharijnesingel-Zuid/Sijpestijntunnel er ook bij.

   De rest is fase 1. Deze fase zal rond 2020 zijn voltooid. Het plan voor Fase 2 wordt rond de zomer gepresenteerd voor discussie in de gemeenteraad.

Reageer