Marga Klompébrug

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

KlompeHé wat? Dat was de eerste reactie toen Vincent Oldenborg (SLU) in de laatste commissievergadering over de bestuursrapportage Stationsgebied suggereerde de nieuwe brug over de singel ter hoogte van het politiebureau naar de bekende KVP-politica te vernoemen. We zijn ons geheugen gaan opfrissen door wat over de eerste vrouwelijke minister van Nederland te lezen. We kunnen maar één ding concluderen: groot gelijk. Waarom altijd gemakzuchtig naar Oranjes vernoemen als er ook genoeg mensen zijn die er echt toe doen of deden? Marga Klompé is zo iemand. Ze was haar tijd ver vooruit, op veel vlakken. En ze redde voor Utrecht het water in de singels.

Als minister van CRM (cultuur) bepaalde ze eind jaren zestig dat de Utrechtse singels rijksmonumenten zijn. Hiermee stak ze een stokje voor het plan om de Stadsbuitengracht volledig te dempen en tot een vierbaans verkeersweg om te bouwen, het plan Feuchtinger uit 1958. Voor bouwer Bredero en projectontwikkelaar Empeo was dit een complicerende factor, want ze hadden toen net de gemeente overtuigd van het plan om Hoog Catharijne te bouwen. Een van de initiatiefnemers van dat plan, ing. Feddes, zegt daarover dat het dempen van de singels voor Hoog Catharijne niets had uitgemaakt. Ze waren er toch wel met een loopbrug overheen gegaan. (Hoe ironisch dat voor de plannen van het nieuwe Hoog Catharijne het singelherstel wél essentieel is, en dat men dat ‘herstel’ benadrukt door het water grotendeels te bedekken.)

Het is prettig dat mensen als Oldenborg ons blijven wijzen op het grote, het historische perspectief van stadsontwikkeling. Daarbij hoort ook blijvende aandacht voor mensen die toen een beslissende rol spelen. Met de kennis van nu kiezen we voor een Marga Klompébrug en niet voor bijvoorbeeld een Ing. A. Feddesbrug.

De monumentenaanwijzing die onder Klompé is gedaan kon niet verhinderen dat er toch 1700 meter gracht is gedempt. Sinds 1998 zijn we deze weer aan het uitgraven. Volgend jaar herstellen we weer een stuk. Met een beetje geluk is het in 2020 klaar.

WaterInDeSingel

Als je goed kijkt zie je hier al het eerste water terug in de singel bij de Westerkerk.

KadeWesterstraat

Oude kademuur ter hoogte van Westerstraat.

(Of de Paardenveldbrug straks Marga Klompébrug zal gaan heten, hangt overigens af van de straatnamencommissie. Wordt vervolgd derhalve.)

Reageer