Jan van Foreeststraat

In Reportage door HB11 Reacties

JanVanForeestrEO 8

Na veel gedoe om het bestemmingsplan rondom de 2e Asselijnstraat ligt deze straat er dan toch. Hij is Jan van Foreestraat gedoopt en ontsluit het terrein van Post NL en het niemandsland dat het domein is van jonge gastjes met skateboards en spuitbussen. We maakten vorige week een zondagse wandeling over de Croeselaan, Jan van Foreeststraat, busopstelplaats en busstation. Je ziet ook foto’s van de toekomstige busbaan, onder de Rabobank door, in het verlengde van de Van Zijstweg. Daarvoor moet nog een brug over de Kruisvaart worden gebouwd. Wanneer die busbaan wordt aangelegd is nog onduidelijk. Eerst wil Rabobank zekerheid dat de Van Zijstweg vierbaans wordt. Tot die tijd blijf het hek dicht.

Plaatjes in de doorlees.

Loading Images
wpif2_loading
JanVanForeestrEO 38
JanVanForeestrEO 37
JanVanForeestrEO 36
JanVanForeestrEO 35
JanVanForeestrEO 34
JanVanForeestrEO 33
JanVanForeestrEO 32
JanVanForeestrEO 31
JanVanForeestrEO 30
JanVanForeestrEO 29
JanVanForeestrEO 28
JanVanForeestrEO 27
JanVanForeestrEO 26
JanVanForeestrEO 25
JanVanForeestrEO 24
JanVanForeestrEO 23
JanVanForeestrEO 22
JanVanForeestrEO 21
JanVanForeestrEO 20
JanVanForeestrEO 19
JanVanForeestrEO 18
JanVanForeestrEO 17
JanVanForeestrEO 16
JanVanForeestrEO 15
JanVanForeestrEO 14
JanVanForeestrEO 13
JanVanForeestrEO 12
JanVanForeestrEO 11
JanVanForeestrEO 10
JanVanForeestrEO 9
JanVanForeestrEO 8
JanVanForeestrEO 7
JanVanForeestrEO 6
JanVanForeestrEO 5
JanVanForeestrEO 4
JanVanForeestrEO 3
JanVanForeestrEO 2
JanVanForeestrEO 1

Reacties

 1. Raymond

  Is het de wandelaars misschien ook opgevallen hoe de breedte van het fietspad langs de Croeselaan vanaf die Foreestraat t/m Westplein erg varieert? Telkens verspringt het (zeker goed te zien na de kruising met de Foreestraat, gezien richting Westplein) en het versmalt tot wel heel krap bij de in/uitgang van het autoverkeer voor de Rabobank. En ook het wegdek zelf verandert: tegels, klinkers, tegels, versleten asfalt, rood asfalt. Het lijkt wel een proefstuk, net zoals die stroken voor de blinden in de stationshal…. Hoe lang zijn ze eigenlijk nog bezig aan de Jaarbeurskant met die riolering? Al het fietsverkeer aan 1 kant leidt in de spits tot hachelijke toestanden, zeker bij de krappe oversteek bij de Rabobank.

 2. Peter

  Ik heb hier een paar weken geleden al een bewonersmelding over gedaan. Lijkt inderdaad op die middeleeuwse stoepjes voor oude huizen. Het rijdt belabberd, al die slechte overgangen en de hoeken die het fietspad steeds maakt (het zouden bochten moeten zijn) zijn lastig te fietsen als het druk is. Ik vraag me wel eens af of de ontwerpende ambtenaren wel eens hun eigen ontwerp fietsen (of lopen).
  Wat een vreemde bocht trouwens, ergens tussen de rabo en croeselaan. Is dit de toekomstige route naar fietsbrug? Voor doorgaand verkeer geeft dit een vreemde knik in de route.

 3. Bert Rook

  Peter, die lappendeken is nu juist vorige week redelijk hersteld. Ik rijd vanaf de Vondellaan naar de Rabobank en dat is goed te doen. Tot daar zijn ook die bochten nog wel te doen. Ik heb dan veel meer last van verkeerd geparkeerde fietsen en vuilnisbakken die half op het fietspad staan (dat lijkt me ook wel een bewonersmelding waard) of, echt ergerlijk, fietsers die zo nodig tegen de richting in moeten rijden. De rit terug vanaf de Rabobank richting Vondellaan is beroerder. De oversteek van de Croeselaan (bij de van Zijstweg) is razend druk en vaak geblokkeerd door auto’s waarvan de bestuurder zat te suffen (of zich waarschijnlijk domweg aso gedraagt). Vreemd is daar ook het bord “verboden in te rijden” aan de Rabokant terwijl op het fietspad nog een middenstreep staat en het nieuwe fietspad langs de Foreestraat ook een 2 richting-fietspad is (van waar naar waar???). Dat ambtenaren vaak vanachter hun bureau werken en zelf niet fietsen lijkt me heel waarschijnlijk (net zoals campingeigenaren volgens mij vaak niet kamperen…).

  1. Raymond

   Het fietspad voor de Rabobank is al een ramp. Alle wegen rondom het centrumproject worden geasfalteerd, maar de fietsers mogen het doen met klinkers. Bovendien mogen de dure auto’s en de door de rekeninghouders betaalde taxi’s voor de directeuren ook nog eens OVER het fietspad heen rijden om te parkeren. Een duidelijke ontwerpfout voor een fietspad wat we opnieuw hebben aangelegd vanwege de bouw van de toren.
   Bovendien is schijnbaar ook het duidelijke breedteverschil en het hoogte verschil als je van het rode asfalt overgaat op die klinkers na de oversteek van de Jan van Foreeststraat niet opgevallen. NIet bepaald veilig te noemen.
   En de meeste fietsers moeten VOORBIJ de Rabobank zijn. En juist NA de Rabobank, bij die oversteek en dan verder, dan is het fietspad een rommeltje. En ik heb net gelezen dat de werkzaamheden aan de riolering aan de overkant nog tot NA de bouwvak gaan duren. Dus minimaal 5 maanden 2-richtingsfietsverkeer op een fietspad wat daar niet voor geschikt is. Ik ben benieuwd of dit wettelijk gezien wel mag; fietsen over een 1-richtings fietspad in 2 richtingen sturen. Voor enkele dagen, oké. Maar voor maanden??
   (en dan ga ik nog maar even voorbij aan het feit dat al die fietsen op 1 punt het Westplein oversteken… Moet je daar eens gaan kijken op de hoek bij het NH-hotel in de spits. Levensgevaarlijk!)

 4. Raymond

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Foreest_(1586-1651)
  ……
  Behalve bestuurder was Jan van Foreest ook DICHTER. In zijn jeugd schreef hij Griekse poëzie: een verzameling gedichten over mythologische figuren. Later schreef hij Latijnse poëzie, dat met name handelt over de Tachtigjarige Oorlog. Daaruit blijkt hij een overtuigd aanhanger van kapitein-generaal prins Maurits van Oranje.
  ……

  Lijkt mij voor een straat in “Dichterswijk” de meeste logische….

 5. Marc

  Moest deze straat niet een hele drukke busbaan worden die met veel spoed moest worden aangelegd? Inmiddels ligt de weg er al maanden en rijdt er geen bus over heen…. Of heb ik iets gemist?

  1. Erik

   Nee, de bussen gaan over de Valeriusbaan. Zodra de Rabo dit toestaat. En dat is zodra de gemeente toegeeft aan de druk van de Rabo en de Jaarbeurs om de Van Zijstweg 2×2 te maken…

   1. Marc

    Dus er is alleen een prachtige 2 baansweg met ruim fietspad neergelegd voor de medewerkers van TNT?? Belachelijk waar het geld in onze gemeente aan uitgegeven wordt!

 6. Marc

  Ik zie nu inderdaad pas dat er besloten is om hier geen bussen meer over te laten rijden: http://cu2030.nl/page/2e-asselijnstraat. Ik zie er nooit een auto of fiets over rijden…. geld had beter aan iets anders besteed kunnen worden. En TNT was ook bereikbaar achterom de Rabobank.

Reageer