Imposante stedelijke as

In Nieuws door HB26 Reacties

GaleriesModerne

Galeries Moderne op een foto uit 1950. (Bron: HUA)

En weer een bericht in de media over een interessante renovatie in de periferie van het stationsgebied: deze keer Syntrus Achmea die De Planeet in oude luister gaat herstellen. Het is een trend. Langs de as Smakkelaarsveld – Potterstraat tikken de projecten elkaar als dominostenen aan. Het uitstralingseffect van het stationsgebied-programma is veel groter dan de samenstellende delen. (Daar zou cu2030 best wat meer aandacht aan mogen schenken.)

Laten we eens een denkbeeldige wandeling over Smakkelaarsveld, Vredenburg-Noord, Viestraat en Potterstraat maken, zo rond 2020.

Je loopt het station aan de binnenstadzijde uit, slaat op het plein links af, kruist de kudde die door HC sjokt, gaat met de roltrap naar beneden.

Links van je een hotel, rechts het uitgestrekte complex van Hoog Catharijne. Je slaat rechts af.

Aan de overzijde van het water, door een brug bereikbaar, zie je een imposant gebouw met royale glazen entree met trappen met daarin diverse publieke voorzieningen zoals horeca, bibliotheek en zalen. Je leest op het led-scherm aankondigingen van diverse debatten, een nieuw filmfestival van independent makers en live radio- en tv-uitzendingen HOV-viaduct. Ernaast valt de kleine parkachtige ruimte op met een kade waar een tiental bootjes ligt afgemeerd.

Je steekt de stadsbuitengracht over en ziet links op de hoek het markante Vinkegebouw, in gebruik als verzamelkantoor* voor een handvol evenementen-bureaus met op straatniveau een informatiecentrum* voor bedrijven en instellingen op de Uithof (snel en comfortabel bereikbaar met de tram). Rechts zie je hoe Hoog Catharijne verder doorloopt. Bootjes varen af en aan, niet alleen voor plezier, maar ook toelevering van Hoog Catharijne en bibliotheek.

Je blik wordt vooral getrokken door TivoliVredenburg waar het een drukte van belang is. Er zijn matinees, mensen kopen kaartjes, drinken en eten er wat, gaan naar workshops of repetities. Na afloop strijkt men neer op het terras aan de singel, of aan de overzijde in de Korte Koestraat. De led-lichtkrant toont aanstaande optredens van diverse wereld-acts, maar ook lokale talenten. De cross-overzaal is landelijk bekend omdat er wekelijks een spraakmakende talkshow* wordt opgenomen die 1,5 miljoen tv-kijkers trekt.

De klassieke rij panden van Vredenburg-Noord biedt een uitgelezen keuze aan bijzondere winkels, cafés en restaurants. Ter hoogte van het straatje Vlaamse Toren wordt je aandacht getrokken door een bekend gezicht bij de artiesteningang van TivoliVredenburg, vioolkoffer in haar hand.

Dan bereik je het buzzing kruispunt van Viestraat en St. Jacobsstraat. Het vergrote Bijenkorf en De Vredenburg strijden om het hardst om de gunst van de modeconsument. De ‘luchtbrug’ is weg, je kijkt vrij en uitnodigend de St. Jacobsstraat in. Apollo Hotel, het voormalige hotel Smits, heeft een extra verdieping* bijgebouwd. C&A kon niet achterblijven en heeft ook een facelift* ondergaan. Massa’s mensen, bussen en fietsen.

Op het kruispunt Oudegracht-Viestraat is het nog drukker, de werf oefent nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Er zijn er twee zaken die je aandacht trekken. Het postkantoor is hotel geworden, kent een overdekte markt, diverse winkels en een sterren-restaurant* en heeft een levendige entree aan de gracht gekregen. Rechts van je heeft het voormalige De Planeet een retro-behandeling ondergaan en lijkt als twee druppels water op het oorspronkelijke Galeries Moderne.

Een rij voor de rondvaartboten. Schuttevaer adverteert met een nieuwe route: helemaal rond de binnenstad.

Op de muur van het oude postkantoor aan de Potterstraat is de grootste print van Nederland aangebracht: een foto van twee ogen, intimiderend mooi. Toeristen aan de overkant maken foto’s.

Aangekomen op de Neude valt het op dat het plein een prachtig middelpunt heeft gekregen: een abstract plastiek, losjes geïnspireerd op Trevi. Het spuit water met onregelmatige intervallen en maakt onderdeel uit van Trajectum Lumen. Het hele plein heeft nu bomen en banken die uitnodigen om even op neer te strijken. Een indrukwekkende metamorfose, eindelijk heeft het de klassieke allure die de plek verdient. Aan de randen nog steeds de terrassen, maar gelukkig niet meer dan in 2013, wat een eeuwigheid geleden lijkt. Geen ruimte meer voor festivaltenten. Dat is geen probleem. Deze zijn nu welkom op het vernieuwde Jaarbeursplein of – als ze klein zijn – Domplein, Smakkelaarsveld, Vredenburgplein of Westplein.

Je strijkt neer bij Le Journal en bestelt wat. Je blik dwaalt omhoog. Ach, de Neudeflat. Eigenlijk valt hij best mee.

De volgende aflevering gaat over de as Parkhaven – Mariaplaats, een spannende loop- en fietsroute die ontstaat zodra over enkele jaren de Rabobrug is geopend.

(* Inschatting of voorspelling van de schrijver.)

[update: Water in singel, verkeersknip bij Paardenveld, nieuwe toegang Wijk-C maken vitalisatie van de St. Jacobsstraat noodzakelijk. Werkzaamheden vanaf 2014. Lees er hier meer over.]

Reacties

 1. R

  Heel stiekem hoop ik ook dat ze het gebouw van de C&A weer in jaren 30 stijl herstellen. Een beetje zoals nu de zijgevel nog is, waar nu nog de brug over de St. Jacobstraat naar het Bijenkorf-gebouw zit. In het trappenhuis van het C&A-pand zitten nog de originele glas-in-lood-ramen, deels geschonken door de toenmalige medewerkers. Er zitten nog wel meer originele onderdelen in het pand, wat veel mooier moet zijn geweest dan het huidige gesloten blok.

 2. Marcel

  Mooi toekomstplaatje! Jammer van het postkantoor. Dat lijkt me nou zo geschikt voor een designmuseum. Gerrit Rietveld, Pastoe, Mart van Schijndel, Mobach keramiek, de Premsela collectie uit het Centraal Museum. Je hebt dat gebouw zo vol met de prachtigste ontwerpen van Utrechtse origine!

 3. R

  Hier een linkje naar de plannen van het Postkantoor aan de Neude. http://www.bbn.nl/bouwkostenmanagement/projecten/534/transformatie-postkantoor-neude-utrecht.html

  Op zich kan het heel mooi worden. De centrale hal met parabolische bogen wordt een openbare winkelpassage. De ruimten hier omheen zijn zeer functioneel (ornamentloos) en dus prima te verbouwen tot winkel zonder dat er mooie dingen verloren gaan. De verdiepingen erboven zijn wat massiever, dus een bestemming als hotel op deze verdiepingen is wellicht inderdaad de beste oplossing.

 4. Ramon

  Met de tram vanaf de Neude naar de uithof wordt lastig, die lijn gaat niet door de binnenstad.

  Deze stads boulevard wordt behoorlijk impresive inderdaad. Ik hoop dat de eigenaren van de panden tegen over galaries Moderne en het pand waar nu intersport inzit ook de geest krijgen en de panden in oude luister herstellen. Graag met de licht torens die in beide panden zitten.

 5. Peter

  @Ramon: ja, dat is de Uithoflijn, maar dit college wil ook trams naar Overvecht, Zuilen, LR en door de binnenstad. Dat zal alleen nog niet in 2020 zijn, daar heb je gelijk in.

 6. Marco Knol

  Er ligt al een fors deel van het traject voor een tram naar de Uithof. Zodra de bruggen bij Smakkelaarsveld er liggen zou je technisch gezien vrij rap een tram naar de Uithof kunnen aanleggen denk ik. Er is in de jaren 90 niet voor niets die HOV baan aangelegd.

  1. Auteur
   HB

   Voor de Uithoflijn zijn die bruggen niet strikt nodig. Ingebruikstelling van deze tramlijn is voorzien voor 2018.

   1. Jan

    Herbert, ik denk dat hij refereert naar ‘de Uithoflijn door de binnenstad’. Daarvoor is de brug over de LR / door de toekomstige bibliotheek noodzakelijk.

   2. Auteur
    HB

    Ik snap hem. Maar de vertramming van de binnenstad staat niet echt op de bestuurlijke radar, voor zover ik weet.

 7. Eric

  Ik zou heel graag die overdekte markt in het Postkantoor werkelijkheid zien worden, al is het als tegenwicht tegen de modemonocultuur die al jaren terug in het winkelgebied epidemische afmetingen heeft aangenomen. En dan misschien met de boerenmarkt op vrijdag bijpassend voor de deur op het Neude?

 8. Marko

  Mag het Vinkegebouw alsjeblieft een mooi grand café met goed restaurant worden? Liefst met live muziek en tot diep in de nacht. Lekker nog even nagenieten van het concert.

  1. ill-b

   Daar ben ik het niet mee eens. Mooi product uit die tijd van Hugh Maaskant, die nodig moet worden opgeknapt. Tevens heeft het al een monumentenstatus, en kán dus niet meer worden afgebroken.

 9. Paul

  De neude flat is een Architectuur ikoon, en een perfect gebouw voor; HOTEL NEUDE”. Met op top; DANCE Bar, en fantastisch restaurant.

  Heeeel jammer dat door de kortzichtige CEES BOL onze stad een fantastische lokatie op het smakkelaars veld heeft ontnomen. Dit zou het perfecte ” stepping stone” zijn tussen dynamische as Vredenburg en Lombok plein. Kijk bv in Las Vegas hoe ze daar een entertainment as van wereld formaat hebben DURVEN realiseren.korter termijn denkende politici voor stemmen winst dien onze stad belang niet, maar vooral hun eigen ego!

 10. Utrechter2

  We weten nu, inmiddels ruim 5 jaar later, vrijwel volledig waar we aan toe zijn met deze as! Een verhalende update laat ik weg: die gun ik graag aan de beheerders van het platform.

  Op het Smakkelaarsveld komt het “Smakkelaarspark”.
  http://www.bouwpututrecht.nl/2018/09/13/plan-smakkelaarsveld-gepresenteerd/

  Met aan de andere kant een verbouwde Mediamarkt met vernieuwde Hoog Catharijneplint. Het grote nadeel is dat de ingang van Hoog Catharijne bij de Noordertunnel lijkt te gaan verdwijnen (om commerciele redenen, of toch vanwege de sociale veiligheid?). Als Klépierre meewerkt heeft het Smakkelaarsveld aan de Hoog Catharijne kant wel weer winkels sinds de jaren ’60.
  http://www.bouwpututrecht.nl/2018/10/18/schouw-en-verse-beelden/

  Bij het oversteken van de Catharijnesingel is links uitzicht op https://deutrechter.nl/ in het opgeknapte Vinke gebouw: het is vooral een horeca-gelegenheid waar ook vergaderingen geboekt kunnen worden. Bij deze nog een niet geactualiseerde beschrijving van het gebouw zoals alleen Arjan de Boer het kan: https://www.duic.nl/cultuur/vinkepand-winkel-aan-het-vredenburg-of-woongebouw-aan-de-singel/

  Rechts TivoliVredenburg met het Gegeven Paard (en daarnaast, meer de Singel op, weer Danel).
  Zaken komen en gaan op Vredenburg Noord. Verdwenen zjin onder meer het chinees Restaurant Paradijs, Van Haren en Abel’s Deli. En het goede nieuws staat in deze link: https://www.duic.nl/horeca/veel-nieuwe-horeca-op-vredenburg-beers-bites-sugo-en-wok/

  Het (wel voormalige) C&A-pand wordt zoals voorspeld door Bouwput in 2013 netjes gerenoveerd en “in oude luister hersteld”. Het krijgt als ik het zo mag zeggen een impuls door de vestiging van Decathlon.
  https://www.ad.nl/utrecht/cenamp-a-pand-op-vredenburg-in-oude-luister-hersteld~aadb560c/

  De Bijenkorf is al klaar en de plannen met de Planeet zijn nu ook heel concreet (de rijm is niet flauw bedoeld). Zeker nu er niet meer geaasd wordt op een warenhuis en het te brengen aanbod beter lijkt aan te sluiten op de huidige vraag:
  https://www.duic.nl/algemeen/de-planeet-centrum-van-utrecht-wordt-ingrijpend-gerenoveerd/

  In de luwte wordt ook het gemeentelijk monumentenpand (met de karakteristieke glazen spits) Lange Viestraat 1 opgeknapt: het grote filiaal van Randstad is er al uit vertrokken en in een ver verleden zat hier Lucky Leder (bankstellen). De pizzeria in de kelder lijkt te koop te staan. Onduidelijk voor mij is wie de nieuwe gebruiker(s) van het pand zullen worden.

  https://www.kimsma.nl/wp-content/uploads/2018/12/BLVC-Lange-Viestraat-1-te-Utrecht-d.d.-9-12-2018.pdf
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-143832.html
  https://klaassenbv.nl/BOG/Utrecht/Lange%20Viestraat-1/33778076/tehuur.html

  Voorbij de Oude Gracht komt in het voormalige hoofdpostkantoor als hoogtepunt de nieuwe bibliotheek met een aantal andere interessante concepten.

  En om net zoals dit artikel terug te komen op ’t Neude: inderdaad is er een spanning tussen de inrichting van het plein en de wensen van horece en evenementenbureau’s.
  https://www.nu.nl/utrecht/5614460/festival-tweetakt-stopt-mogelijk-als-gemeente-meer-bomen-plant-neude.html

  1. Utrechter2

   Op de lange Viestraat 1, het voormalige kantoor van Randstad, komt volgens de reageerders van Skyscrapercity het kantoor van ING, vanaf zomer 2019. Volgens hun is het ING-kantoor op de Jacobstraat inmiddels dicht.

   Niet een kantoor waar je zomaar naar binnen wandelt, maar gelukkkig wel een bank met een publieke functie. En bij Randstad en Lucky Leder stapte je ook niet zomaar naar binnen.

 11. Auteur
  HB

  Dankjewel voor de uitzoekerij en de duiding! BU gaat kijken hoe we dit op de voorpagina aandacht kunnen geven.

  1. Utrechter2

   Ik ben benieuwd! Mijn insteek was vooral om niet teveel gras voor andersmans voeten weg te maaien met dit overzicht. Ik ga straks ook nog een beschrijving geven van de oude as dus voor de komst van HC. Ook hier probeer ik geen gras te maaien en zal ik vooral ingaan op details die (naar ik vermoed) anders niet aan bod zouden komen.

 12. Utrechter2

  De oude as was dè as van Utrecht, ook omdat er voor die tijd geen goed alternatief was.

  De negatieve redenen waren dat er nog geen oversteek was op de plaats waar nu Hoog Catharijne ligt en dat de oversteek bij het Moreelsepark toen veel te ver om was vanwege de ligging van de belangrijke gebouwen toentertijd, want:

  Positieve redenen
  Het stationsgebouw lag toen veel noordelijker: tussen de twee perrontunnels in, dus ongeveer ter hoogte van het Noordgebouw (maar dan eigenlijk op het huidige perron met de sporen 5 en 7). Ook was er een noordelijke ingang op het stationsplein t.h.v. de Noordertunnel waarbij je meteen bij de (buurt)sporen uitkwam: de stoptreinen naar Hilversum, Baarn en Amersfoort.

  De Jaarbeurspleingebouwen waren op het Vredenburg. Het grootste gebouw zat op de plek waar nu Tivoli Vredenburg zat.

  En er waren maar liefst drie warenhuizen op deze as.
  Het “kledingwarenhuis” C&A met maar liefst 5 verdiepingen voor kledingverkoop (begane grond, kelder, plus 3 etages) en lunchroom op de hoogste etage met uitzicht op het Vredenburg.
  De V&D op de locatie van de huidige Bijenkorf.
  En de Galerie Modernes (nu de Planeet).

  In die tijd waren warenhuizen zeer populair (sloot toen zeer goed aan bji de behoeften van de bevolking) en er was nog geen concurrentie van Levi’s, H&M, IKEA of MediaMarkt.

  Aan het eind van deze as zat natuurlijk het hoofdpostkantoor. Het belang van een hoofdpostkantoor was in een tijd zonder internet natuurlijk veel groter dan nu.

  Verder zaten er de nodige bioscopen op deze as: de Scala op de Potterstraat. En zeer nabij deze as had je (tot de dag van vandaag) het Rembrandtheater op de Oude Gracht.

  Aan het Vredenburg-noordzijde zat ook een bioscoop maar daar weet ik niet teveel van 😉

  (Over De Utrecht is al veel geschreven dus dat heb ik overgeslagen).

 13. Herman

  Je bedoelt de Palace bioscoop op het Vredenburg :).

  Heel veel jaren geleden met kinderfeestje daar ’s middags een film bezocht, een gewone kinderfilm hoor, maar kan me nog goed herinneren hoe we enigszins ongemakkelijk en toch ook wel nieuwsgierig naar de foto’s in de vitrine van het avondprogramma stonden te kijken!

  Na afloop patatjes eten bij Wimpy , nog zo’n verdwenen icoon, gewoon voor paar kwartjes recht toe recht aan patat met.

 14. Utrechter2

  “Apollo Hotel, het voormalige hotel Smits, heeft een extra verdieping* bijgebouwd”

  ook deze voorspelling van BouwputUtrecht in dit artikel uit 2013 zal uitkomen:

  https://www.duic.nl/algemeen/apollo-hotel-aan-vredenburg/

  Dat bericht van vorig jaar had ik gemist in mijn opsomming.

  En het pand van Intersport op de noordoosthoek kruising Oude Gracht-Lange Viestraat/Potterstraat is ook gerenoveerd.
  https://www.duic.nl/cultuur/hecks-lunchroom-toren-herinnert-aan-legendarisch-restaurant/
  (wederom een Arjan de Boer-artikel).

  Als het straks niet ‘gaat gebeuren’ met deze as met alle opknapbeurten, renovaties en metamorfoses (Bijenkorf) dan weet ik het ook niet meer.

Reageer