Imposante stedelijke as

In Nieuws door HB17 Reacties

GaleriesModerne

Galeries Moderne op een foto uit 1950. (Bron: HUA)

En weer een bericht in de media over een interessante renovatie in de periferie van het stationsgebied: deze keer Syntrus Achmea die De Planeet in oude luister gaat herstellen. Het is een trend. Langs de as Smakkelaarsveld – Potterstraat tikken de projecten elkaar als dominostenen aan. Het uitstralingseffect van het stationsgebied-programma is veel groter dan de samenstellende delen. (Daar zou cu2030 best wat meer aandacht aan mogen schenken.)

Laten we eens een denkbeeldige wandeling over Smakkelaarsveld, Vredenburg-Noord, Viestraat en Potterstraat maken, zo rond 2020.

Je loopt het station aan de binnenstadzijde uit, slaat op het plein links af, kruist de kudde die door HC sjokt, gaat met de roltrap naar beneden.

Links van je een hotel, rechts het uitgestrekte complex van Hoog Catharijne. Je slaat rechts af.

Aan de overzijde van het water, door een brug bereikbaar, zie je een imposant gebouw met royale glazen entree met trappen met daarin diverse publieke voorzieningen zoals horeca, bibliotheek en zalen. Je leest op het led-scherm aankondigingen van diverse debatten, een nieuw filmfestival van independent makers en live radio- en tv-uitzendingen HOV-viaduct. Ernaast valt de kleine parkachtige ruimte op met een kade waar een tiental bootjes ligt afgemeerd.

Je steekt de stadsbuitengracht over en ziet links op de hoek het markante Vinkegebouw, in gebruik als verzamelkantoor* voor een handvol evenementen-bureaus met op straatniveau een informatiecentrum* voor bedrijven en instellingen op de Uithof (snel en comfortabel bereikbaar met de tram). Rechts zie je hoe Hoog Catharijne verder doorloopt. Bootjes varen af en aan, niet alleen voor plezier, maar ook toelevering van Hoog Catharijne en bibliotheek.

Je blik wordt vooral getrokken door TivoliVredenburg waar het een drukte van belang is. Er zijn matinees, mensen kopen kaartjes, drinken en eten er wat, gaan naar workshops of repetities. Na afloop strijkt men neer op het terras aan de singel, of aan de overzijde in de Korte Koestraat. De led-lichtkrant toont aanstaande optredens van diverse wereld-acts, maar ook lokale talenten. De cross-overzaal is landelijk bekend omdat er wekelijks een spraakmakende talkshow* wordt opgenomen die 1,5 miljoen tv-kijkers trekt.

De klassieke rij panden van Vredenburg-Noord biedt een uitgelezen keuze aan bijzondere winkels, cafés en restaurants. Ter hoogte van het straatje Vlaamse Toren wordt je aandacht getrokken door een bekend gezicht bij de artiesteningang van TivoliVredenburg, vioolkoffer in haar hand.

Dan bereik je het buzzing kruispunt van Viestraat en St. Jacobsstraat. Het vergrote Bijenkorf en De Vredenburg strijden om het hardst om de gunst van de modeconsument. De ‘luchtbrug’ is weg, je kijkt vrij en uitnodigend de St. Jacobsstraat in. Apollo Hotel, het voormalige hotel Smits, heeft een extra verdieping* bijgebouwd. C&A kon niet achterblijven en heeft ook een facelift* ondergaan. Massa’s mensen, bussen en fietsen.

Op het kruispunt Oudegracht-Viestraat is het nog drukker, de werf oefent nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Er zijn er twee zaken die je aandacht trekken. Het postkantoor is hotel geworden, kent een overdekte markt, diverse winkels en een sterren-restaurant* en heeft een levendige entree aan de gracht gekregen. Rechts van je heeft het voormalige De Planeet een retro-behandeling ondergaan en lijkt als twee druppels water op het oorspronkelijke Galeries Moderne.

Een rij voor de rondvaartboten. Schuttevaer adverteert met een nieuwe route: helemaal rond de binnenstad.

Op de muur van het oude postkantoor aan de Potterstraat is de grootste print van Nederland aangebracht: een foto van twee ogen, intimiderend mooi. Toeristen aan de overkant maken foto’s.

Aangekomen op de Neude valt het op dat het plein een prachtig middelpunt heeft gekregen: een abstract plastiek, losjes geïnspireerd op Trevi. Het spuit water met onregelmatige intervallen en maakt onderdeel uit van Trajectum Lumen. Het hele plein heeft nu bomen en banken die uitnodigen om even op neer te strijken. Een indrukwekkende metamorfose, eindelijk heeft het de klassieke allure die de plek verdient. Aan de randen nog steeds de terrassen, maar gelukkig niet meer dan in 2013, wat een eeuwigheid geleden lijkt. Geen ruimte meer voor festivaltenten. Dat is geen probleem. Deze zijn nu welkom op het vernieuwde Jaarbeursplein of – als ze klein zijn – Domplein, Smakkelaarsveld, Vredenburgplein of Westplein.

Je strijkt neer bij Le Journal en bestelt wat. Je blik dwaalt omhoog. Ach, de Neudeflat. Eigenlijk valt hij best mee.

De volgende aflevering gaat over de as Parkhaven – Mariaplaats, een spannende loop- en fietsroute die ontstaat zodra over enkele jaren de Rabobrug is geopend.

(* Inschatting of voorspelling van de schrijver.)

[update: Water in singel, verkeersknip bij Paardenveld, nieuwe toegang Wijk-C maken vitalisatie van de St. Jacobsstraat noodzakelijk. Werkzaamheden vanaf 2014. Lees er hier meer over.]

Reacties

 1. R

  Heel stiekem hoop ik ook dat ze het gebouw van de C&A weer in jaren 30 stijl herstellen. Een beetje zoals nu de zijgevel nog is, waar nu nog de brug over de St. Jacobstraat naar het Bijenkorf-gebouw zit. In het trappenhuis van het C&A-pand zitten nog de originele glas-in-lood-ramen, deels geschonken door de toenmalige medewerkers. Er zitten nog wel meer originele onderdelen in het pand, wat veel mooier moet zijn geweest dan het huidige gesloten blok.

 2. Marcel

  Mooi toekomstplaatje! Jammer van het postkantoor. Dat lijkt me nou zo geschikt voor een designmuseum. Gerrit Rietveld, Pastoe, Mart van Schijndel, Mobach keramiek, de Premsela collectie uit het Centraal Museum. Je hebt dat gebouw zo vol met de prachtigste ontwerpen van Utrechtse origine!

 3. R

  Hier een linkje naar de plannen van het Postkantoor aan de Neude. http://www.bbn.nl/bouwkostenmanagement/projecten/534/transformatie-postkantoor-neude-utrecht.html

  Op zich kan het heel mooi worden. De centrale hal met parabolische bogen wordt een openbare winkelpassage. De ruimten hier omheen zijn zeer functioneel (ornamentloos) en dus prima te verbouwen tot winkel zonder dat er mooie dingen verloren gaan. De verdiepingen erboven zijn wat massiever, dus een bestemming als hotel op deze verdiepingen is wellicht inderdaad de beste oplossing.

 4. Ramon

  Met de tram vanaf de Neude naar de uithof wordt lastig, die lijn gaat niet door de binnenstad.

  Deze stads boulevard wordt behoorlijk impresive inderdaad. Ik hoop dat de eigenaren van de panden tegen over galaries Moderne en het pand waar nu intersport inzit ook de geest krijgen en de panden in oude luister herstellen. Graag met de licht torens die in beide panden zitten.

 5. Peter

  @Ramon: ja, dat is de Uithoflijn, maar dit college wil ook trams naar Overvecht, Zuilen, LR en door de binnenstad. Dat zal alleen nog niet in 2020 zijn, daar heb je gelijk in.

 6. Marco Knol

  Er ligt al een fors deel van het traject voor een tram naar de Uithof. Zodra de bruggen bij Smakkelaarsveld er liggen zou je technisch gezien vrij rap een tram naar de Uithof kunnen aanleggen denk ik. Er is in de jaren 90 niet voor niets die HOV baan aangelegd.

  1. Auteur
   HB

   Voor de Uithoflijn zijn die bruggen niet strikt nodig. Ingebruikstelling van deze tramlijn is voorzien voor 2018.

   1. Jan

    Herbert, ik denk dat hij refereert naar ‘de Uithoflijn door de binnenstad’. Daarvoor is de brug over de LR / door de toekomstige bibliotheek noodzakelijk.

   2. Auteur
    HB

    Ik snap hem. Maar de vertramming van de binnenstad staat niet echt op de bestuurlijke radar, voor zover ik weet.

 7. Eric

  Ik zou heel graag die overdekte markt in het Postkantoor werkelijkheid zien worden, al is het als tegenwicht tegen de modemonocultuur die al jaren terug in het winkelgebied epidemische afmetingen heeft aangenomen. En dan misschien met de boerenmarkt op vrijdag bijpassend voor de deur op het Neude?

 8. Marko

  Mag het Vinkegebouw alsjeblieft een mooi grand café met goed restaurant worden? Liefst met live muziek en tot diep in de nacht. Lekker nog even nagenieten van het concert.

  1. ill-b

   Daar ben ik het niet mee eens. Mooi product uit die tijd van Hugh Maaskant, die nodig moet worden opgeknapt. Tevens heeft het al een monumentenstatus, en kán dus niet meer worden afgebroken.

 9. Paul

  De neude flat is een Architectuur ikoon, en een perfect gebouw voor; HOTEL NEUDE”. Met op top; DANCE Bar, en fantastisch restaurant.

  Heeeel jammer dat door de kortzichtige CEES BOL onze stad een fantastische lokatie op het smakkelaars veld heeft ontnomen. Dit zou het perfecte ” stepping stone” zijn tussen dynamische as Vredenburg en Lombok plein. Kijk bv in Las Vegas hoe ze daar een entertainment as van wereld formaat hebben DURVEN realiseren.korter termijn denkende politici voor stemmen winst dien onze stad belang niet, maar vooral hun eigen ego!

Reageer