Speuren in de grond

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

IMG_5849-1
[update 20 juni] Rob stuitte op een paar archeologen met een grondboor aan het werk op de voormalige trambaan. Dit gebied wordt gesondeerd zodat de gemeente weet of er in de toekomst mogelijk nog wat interessants naar boven gaat komen. Omdat het net buiten de oude stad ligt verwachten ze geen verrassingen. 
Ze hebben al wel de loop van de Middeleeuwse Oude Rijn ontdekt. Die liep ongeveer ter hoogte van V&D en Boots Apotheek en dan met een boog richting wat nu het Jaarbeursgebied is. Zuidelijk van deze waterloop lag de Romeinse Limes. Archeologen kunnen daar later dit jaar nog gaan graven, als er ter hoogte van het Moreelsepark aan het diepriool wordt gewerkt. Dat belooft wel interessant te worden. Bij eerdere sonderingen vonden ze al een grindlaag, wat een indicatie is voor de aanwezigheid van deze weg.

Ter hoogte van het Moreelsepark en Mariakerk lag ook de Mariagracht, een in 1664 door het stadsbestuur aangelegde waterloop als onderdeel van een grachtenstelsel door tuinbouwgebied. Een deel van de Mariagracht is overgebleven als onderdeel van het water rondom de Knoopkazerne, net als de Kruisvaart.

MariagrachtKruisvaart

Deel van het tuinbouwgebied met Mariagracht in het midden. Bron Wikipedia, kaart uit 1838.

Onder het asfalt tussen het laatste stuk rails en het hoofdkantoor van de NS verwachten ze de genoemde oude Romeinse weg. Omdat het asfalt daar blijft liggen kunnen ze er nu geen onderzoek naar doen.

Tram8006485

Reageer