Gemeenteberichten-drama

In Nieuws door HB8 Reacties

Gelukkig, het wordt door de politiek en de pers opgepakt. De CU stelt vragen over het gebruiksgemak van www.officielebekendmakingen.nl, de plek waar de gemeente nu haar mededelingen dropt, in plaats van ze wekelijks te publiceren op dode bomen, om die vreselijk term dan maar eens te gebruiken. CU drukt zich overigens nogal beleefd uit. Enige boosheid zou best mogen doorklinken in de tekst. Ze signaleert dat zelfs bibliotheekmedewerkers er niet mee uit de voeten kunnen, terwijl die toch zijn gespecialiseerd in het zoeken in allerlei nerdy databanken.

[edit 25-4:] De gemeente trekt zich de kritiek aan en zet voortaan wekelijks weer een pdf met berichten op de vaste plek.


Dit is een kostenoperatie die niet goed uitpakt. We plukken er als BU ook de zure vruchten van. Benieuwd of het college beterschap gaat beloven en waarmaken.

Een alternatief is dit http://utrecht.simgroep.nl. Het navigeren is een drama, maar je kunt wel op een kaart de omgevingsvergunningen vinden.

Hieronder de instructie die de gemeente geeft. Niet lachen bij het kopje ‘Snel even kijken’.

De gemeente gaat mee in de landelijke ontwikkelingen van digitale informatievoorziening en interactieve dienstverlening. Daar is steeds meer vraag naar, vooral omdat de voordelen groot zijn. De wettelijke publicaties staan daarom voortaan op www.officielebekendmakingen.nl, onder het kopje Gemeenteblad.

Voor uitgebreid zoeken kunt u de instructie gebruiken.

Snel even kijken
Wilt u snel even kijken naar de actuele publicaties van de gemeente Utrecht? Ga dan direct naar https://zoek.officielebekendmakingen.nl/:

 • Vink bij Publicatiedatum ‘Afgelopen maand’ aan of kies een andere periode.
 • Klik bij Publicerende organisatie(s) op ‘Organisatie toevoegen’.
 • Type in de bovenste balk Utrecht en klik op Zoek.
 • Zet een vinkje bij Utrecht (Utr) (gemeente) en kies Selecteren.
 • U komt terug in het vorige scherm. Klik helemaal onderaan op Zoek.
  Dan verschijnt een lijst van alle Utrechtse publicaties over de gekozen periode.

Officielebekendmakingen.nl: beschamend hoe Utrecht iets wat zo laagdrempelig was overzet naar een ontoegankelijke portal van een derde partij. Een ding weten we nu al zeker: het aantal bezwaarschriften en zienswijzen zal dalen. En misschien was het daar ook wel een beetje om te doen.

Een manier om er nog wat van te redden is een eigen front-end bouwen met een zoekscherm die op de Utrechtse behoefte is afgestemd en een goede geo- zoekoptie biedt, met postcode en straal, of anders met vlaggetjes zoals Google Maps dat doet.

Reacties

 1. Apostle

  Goed dat je dit aankaart, ik ben ook compleet de weg kwijt op die ellendige site, kan niets meer vinden.

  1. Auteur
   HB

   Daarbij bedacht ik me dat op dit moment alleen nog de gemeente Utrecht meedoet, met andere woorden je stuit relatief snel op iets uit de regio, ook al klik je even verkeerd.
   Het enige positieve hieraan is dat site snel is, verder kom ik echt niet qua pluspunten, hoe graag ik het ook zou willen. Op dit moment aan het worstelen met opslaan van zoekvragen en het checken of de uitkomsten ook werkelijk dat bevatten wat je zoekt.

 2. Joost

  Heeft iemand het notificatie-gebeuren (zelfde instructieset, maar ’t vereist aanmelden) al aan de praat gekregen?

  1. Auteur
   HB

   Zodra ik een zoekvraag heb die betrouwbare uitkomsten biedt, zet ik hem in de notificatie. Maar om je vraag te beantwoorden: nog niet.

 3. hans berends

  je kunt ook even kijken bij omgevingsalert.nl t appje werkt op mn smartphone. helaas wordt niet alles in juiste format door Utrecht aangeboden. t mist bijv evenementenvergunningen..

 4. Imar

  Zonet omgevingsalert geïnstalleerd, maar krijg meteen de mededeling dat de gemeente Utrecht uberhaupt geen geschikte data levert aan de app… Je kan de gemeente wel direct vanuit de app mailen dat ze hier wat aan kunnen/mogen doen.

 5. Marco Knol

  Ik krijg trouwens al jaren via officiëlebekendmakingen.nl de berichten van het waterschap keurig gesorteerd op mijn postcode gebied in de mailbox. Dat was met de voorloper van het huidige systeem simpel geregeld. De gemeenten moesten daar ook aan gaan meedoen was destijds de bedoeling.

 6. Marco Knol

  Dat zou trouwens ook nu moeten kunnen, als de gemeente zou willen. Alleen krijg je dan op onderstaande link na het invullen van de postcode te lezen dat deze gemeente nog niet mee doet. Ik ben trouwens wel benieuwd wat een bestuursrechter hiermee gaat doen als mensen te laat bezwaar aantekenen. Elektronische publicatie is tegenwoordig verplicht meen ik, maar ook dan moet het natuurlijk wel vindbaar zijn.

  http://zoekdienst.overheid.nl/ICTU_Website/Abonneren/abonneren.aspx

Reageer