Gemeenteberichten 1.1

In Nieuws door HB10 Reacties

De interface is strak, de server snel. To zover het goede nieuws. De presentatie van de informatie is echter nog steeds hetzelfde. We hebben het over Officielebekendmakingen.nl. Daarop vind je sinds vandaag Utrechtse berichten uit de ambtelijke machinerie. Onze ‘recensie’ van de nieuwe werkwijze in de doorlees.

Een paar waarnemingen:
– Qua omgevingsvergunningen maken ze nog steeds gebruik van dit soort rubrieken: afgehandelde omgevingsvergunningen, omgevingsvergunning milieuneutrale wijziging, verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen, nieuwe omgevingsvergunningen etc. Iedere rubriek heeft een eigen tekstblad met daarop de berichten van de week voorafgaand aan de woensdag, dag van publicatie.
– Het bladeren door alle typen vergunningmeldingen van een wijk, zoals in het HAH-blad wel kon, is niet langer mogelijk.
– Het bladeren door individuele berichten gedurende een langere periode dan een week is niet mogelijk.
– Een tekstblad heeft geen links naar bijvoorbeeld een kaartlocatie of achterliggende documenten. Een tekstblad biedt dezelfde beknopte informatie als voorheen.
– De printversie van een tekstblad is nodeloos lang: 12 kantjes voor een klein rijtje vergunningen.
– Het zoeken doe je in beginsel in ALLE landelijke documenten van ALLE landelijk aangesloten organisaties op deze site. Het trechteren naar de Utrechtse gemeenteberichten vergt veel kliks.
– Zoeken ondersteunt alleen logisch AND in het vrije zoekveld. Op meerdere losse woorden zoeken is daarmee niet mogelijk.
– Zoekopdrachten kun je niet bewaren. We hebben ons aangemeld voor de attenderingsfunctie van de site. Hopelijk kan deze dit gemis goedmaken.

Conclusie: voor BU is het zoeken van vergunningen-gerelateerde zaken in het stationsgebied er niet beter op geworden. Wel is de site snel in vergelijking met de gemeentelijke site. Met de zoek-functie van de browser kunnen individuele bladen wel snel worden doorzocht, mits je relevante zoekwoorden kent (wat lang niet altijd het geval is in het stationsgebied).

Als iemand meer lichtpuntjes ziet bij deze nieuwe benadering, reageer dan ajb. Het bijhouden van de vergunningen voor het stationsgebied is al niet gemakkelijk, alle tips zijn welkom.

Los van bovenstaande: informatie vinden lijkt de laatste tijd moeilijker te worden. Ook de werkwijze van Aanbestedingskalender is veranderd. Een deel van de functionaliteit is achter een betaalmuur gezet. Voor BU een extra barrière om signalementen van toekomstige bouwactiviteiten in het stationsgebied te maken. De gemeente heeft bovendien alle persberichten en raad-gerelateerde meldingen zoals brieven en agenda’s omgezet naar RSS-streams. Op zich niet erg, maar vervolgens meldt Google doodleuk binnenkort te stoppen met Reader, hun RSS-nieuwsaggregator.

We zijn meer dan voorheen afhankelijk van jou, lezer. Daarom nog maar weer de oproep: pik je een nieuwtje op, meldt het ons dan direct.

Cheers!

 

 

Reacties

 1. Rob

  select *
  from gemeenteberichten
  where soort like ‘%vergunning%’
  and locatie like ‘%stationsgebied%’
  order by plaatsingsdatum desc

  @HB geintje 😉

 2. Iemand

  Dat heb je ervan als je site URLs uit posts verwijdert. Hier een nieuwe poging:

  Lees http :// http://www.overheid.nl / overdesite / webmasters

  Daar wordt verwezen naar

  http :// overheid.nl / media/downloads / SRU_webservice_van_Overheid_nl.pdf

  Daar staan voorbeelden in.

  1. Auteur
   HB

   Merci, we duiken erin.

   [update:] krachtige interface die webservice, alleen de respons komt als een bak xml binnen en is niet te doorgronden zonder te programmeren. Had gehoopt dat er een soort standaard webinterface zou zijn voor de uitkomsten van zo’n custom query. Misschien moet iemand hier maar een mooie intuïtieve app voor bouwen, op de manier waarop Google Alerts werkt.

  1. Auteur
   HB

   Deze is al veel beter te hanteren dan zoeken op overheid.nl en werkt gewoon in de browser, inclusief een indicatie op de kaart van de locatie van de vergunning. Vooral dat laatste maakt het bijhouden veel gemakkelijker. Het navigeren, inzoomen, de popups zonder detail-info en het verliezen van de context als je terugbladert zijn daarentegen weer show stoppers. Terwijl het allemaal zo simpel is als je het benadert vanuit een handvol functionele eisen.

 3. Auteur
  HB

  Om mezelf dan ook maar te beantwoorden: die app is er al en heet Omgevingsalert. Nog niet te gebruiken in Utrecht, maar dat komt vast nog.

  On the downside: alleen gemaakt voor mobiele apparaten, dus niet voor je laptop of desktop. Ugh.

  http://www.omgevingsalert.nl

  1. Auteur
   HB

   Feedly voor Safari ziet er inderdaad erg verzorgd en overzichtelijk uit. Dat wordt hem wel.

Reageer