Niet kappen maar knotten

In Nieuws door HB11 Reacties

WilgSmakkelaarsveld 6

“Voordat een door zwavelzwam aangetaste boom gevaar oplevert is hij al volledig afgestorven”, lezen we in een thema-uitgave van Tuin en Landschap uit 2003. Bruinrot komt veel voor bij bomen, ook bij wilgen, vooral als ze geïsoleerd staan. Dood is hij zeker niet. Waarom heeft de gemeente dan toch zo’n haast deze boom weg te krijgen? Niemand kan zeggen hoe lang deze wilg nog zal meegaan. En niks heeft het eeuwige leven. Het is pijnlijk om te zien hoe gemakkelijk het woord ‘veiligheid’ weer wordt gebruikt om iets te verantwoorden. Dan heb je meteen het gelijk aan je zijde, nietwaar.

We hebben het over boom nummer 515, de beeldbepalende knoeperd van het Smakkelaarsveld. In de inventarisatie van 2007 hebben alle bomen in het stationsgebied een naam, nummer en een leeftijdinschatting gekregen. 515 is meer dan zeventig jaar oud.

 

515 is een boom waar talloze kleine en gevleugelde dieren toevlucht kunnen zoeken. Stamomtrek van meer dan drie meter. Nu staat hij, gekandelaberd, midden in een landschap van disposable ijzer. Je zou er treurwilg van worden. Dinsdag is het echter helemaal over en uit met hem. Te ziek, zegt de gemeentelijke boomspecialist. Vergunning was niet nodig, want hij staat comfortabel op de gemeentelijke vellijst voor 2013.

WilgSmakkelaarsveld 4
Bij die afdeling werken geen sentimentele mensen. Als een boom geen (verre) toekomst meer heeft, moet hij beter maar meteen zijn biezen pakken. Deze wilg mag geen poging meer doen het compacte stadspark Smakkelaarsveld van echt karakter te voorzien, langs het water, bij de kade waar de bootjes gaan aanleggen. Gek eigenlijk, want in 2008 mocht hij dat nog wel, toen de fietsenstalling kwam. Met dezelfde zwam, in dezelfde staat. Als we het niet zo druk hadden met BU zouden we een kort geding zijn begonnen om af te dwingen dat deze boom wordt geknot in plaats van gekapt, en minimaal mag blijven totdat het nieuwe park wordt aangelegd.

WilgSmakkelaarsveld 1

Zonder kruin vormt deze brede, lage boom geen gevaar. Het college wil toch een meer biodiversiteit in het stationsgebied? Je krijgt het cadeau met deze boom. Je hoeft er helemaal niets voor te doen.

Wilg weg, maar de platanen dan?
De reden om hier een punt van te maken is een verontrustende constatering in de ecologische studie Smakkelaarsveld van TAUW, vorig jaar opgesteld voor het nieuwe bestemmingsplan. Er staat dat de HOV-baan en de rij grote platanen voor de bank elkaar in de weg zitten. De BRU stelt definitieve eisen op voor de HOV-baan en plotseling dreigt kap. De onderzoekers meldden dat in de gevel van FGH Bank vleermuizen overnachten die tot een beschermde soort behoren. Ze hebben de bomen beslist nodig voor oriëntatie. Als de bomen verdwijnen zal de populatie daarvan hinder ondervinden. Dat mag wettelijk niet.

Tot nu toe heeft de gemeente altijd gezegd dat deze prachtige bomenrij zal blijven. Nu dat toch niet honderd procent zeker blijkt te zijn, wordt het tijd om in actie te komen. Het kan, want de bomen op de Kruisstraat hoefden ook niet voor een busbaan te wijken toen er protest tegen kap opstak. Technocraten met hun arbitraire normen moeten soms gewoon eens goed door elkaar gerammeld worden door echte mensen.

 

Reacties

  1. R

   Het zijn maar politici, in 2014 mogen we nieuwe kiezen. Bomen gaan langer mee dan buurtbewoners, buurtbewoners gaan langer mee dan politici. In die verhouding zou de laatstgenoemde groep ook moeten denken, wanneer ze weer eens uit pure luiheid, desinteresse en gemakszucht een rij velvergunningen goedkeuren.

   Wat betreft protestacties, ik ben voor!

   1. Auteur
    HB

    Het zit niet bij politiek. Het is onwil bij de uitvoerders. Men zal meer geld besteden om de kunstwerken van Van der Kop te behouden voor het Smakkelaarsveld, dan een karakteristieke oude boom, die de waterkant sfeer zou kunnen geven.
    Eerlijk gezegd hou ik mijn hart vast voor de uitwerking van het park Smakkelaarsveld. Het zal niets hebben van de sfeer dat het Zocherpark zijn unieke karakter aan de binnenstad geeft. En hoe meer men van de oude platanen gaat kappen, hoe dramatischer (lees: betonniger) het geheel uitpakt. Dan gaan de weinig inspirerende gevels van FGH Bank en Gildenkwartier de ruimte overheersen. De verblijfskwaliteit van de ruimte zal niet groot worden. Daar helpt geen duur landschapsarchitectenbureau meer aan.

 1. Jan

  Dat zou ook een beetje dwaas zijn aangezien deze boom ernstig ziek is ..

  Er moet gewoon een nieuwe worden geplant. Niks heeft het eeuwige leven, deze actie is gewoon verspilde energie.

 2. Jan

  Jongens kom op zeg. De boom is ziek en gaat dood! Daarom is een kapvergunning afgegeven en niks anders.

  Jullie zoeken de problemen gewoon op om ergens tegen te kunnen zijn, als het niet de Sijp is dan wel een boom die bijna omvalt.

  Wat er ook gebeurt, deze boom zal nooit het nieuwe stationsgebied meemaken. Waarom richten jullie de energie niet op een onderwerp dat het stationsgebied vooruit kan helpen? Ik proef nu enkel bitterheid. Tegen is geen weg vooruit..

  1. Auteur
   HB

   Wat is er in hemelsnaam op tegen om sommige oude dingen te willen behouden? Dat is niet vanuit bitterheid, maar vanuit betrokkenheid. Omdat je ook een mooi eindbeeld van het stationsgebied voor je geestesoog ziet. Of wilt zien. Omdat je er woont of iedere dag langs komt. En waarover je trots wilt vertellen aan familie en vrienden.

 3. Ruud Tuinen Boomverzorgers

  Wij hebben we boom voor de gemeente Utrecht verwijderd,
  Dit is een noodzakelijke actie geweest aangezien de boom volledig rot van binnen is.
  Ik stel voor aan de mensen die er zo op tegen waren zelf even bij de wortel te kijken.
  Als een boom TE gevaarlijk word moet hij verwijderd worden….
  Veiligheid voor alles.

  Vriendelijke groet,

  Ruud Tuinen Boomverzorgers

  1. Auteur
   HB

   Veiligheid is uiteraard belangrijk maar een leven zonder risico bestaat niet. Gelukkig maar. Maar dank voor uw reactie. We zullen gaan kijken om te zien hoe erg het was.

 4. Jonathan

  Wat mij betreft mogen bomen vaker preventief geruimd worden.
  Je mening wordt vrij snel bijgestuurd wanneer een geliefde een aanvaring krijgt met een boom die vanwege bruinrot plotseling naar beneden komt.
  En aansprakelijkheid is er niet, want het was bruinrot.

  Ik vind het soort reacties van HB echt belachelijk, een vrijwel dode boom die belangrijker zou zijn?
  Er komen echt wel weer nieuwe voor terug (al dan niet op een andere plaats)

 5. Auteur
  HB

  Mijn argumentatie is niet anders bedoeld dan tegenwicht te bieden in een discussie die steeds verder neigt naar het streven van totale risico-uitsluiting. Een toekomst die minstens zo onaantrekkelijk is dan leven in een land waar iedereen voortdurend door de overheid en de big data companies wordt begluurd en vastgelegd.
  En nou hou ik er over op.

Reageer