Cranenborch gaat plat

In Nieuws door HBReageer op dit artikel


De Friese vlag kan weer in top. Deze keer nog een stukje hoger. Na de sloop van de garage heeft TN Sloopwerken uit Scharsterbrug ook de klus voor de sloop van gebouw Cranenborch, waar voorheen de GG&GD in zat, in de wacht gesleept. Dit gebouw is door de gemeente voor meer dan dertig miljoen euro gekocht om het te kunnen slopen om de tram- en HOV-baan doorgang te bieden.

Deze maand vinden de voorbereidende werkzaamheden, zoals asbestinventarisatie, het verwijderen van asbest en het verwijderen van de technische installaties. Vervolgens wordt het pand gestript en worden de gevelelementen verwijderd. Het demonteren zal in januari beginnen en zeker tot februari duren. Na de sloop worden de zijwanden van de overgebleven gebouwen Leeuwensteyn en Sypesteyn afgewerkt. Onderdeel daarvan vormen trapportalen die als vluchtroute dienen en zich precies op de scheiding van de gebouwen bevinden. Deze werkzaamheden duren tot medio mei. Overigens zullen vermoedelijk beide gebouwen binnen enkele jaren een grote vernieuwing ondergaan.

Tijdens de sloop blijven de panden Leeuwensteyn en Sypesteyn in functie. Voor het verkeer worden veiligheidsmaatregelen getroffen. Aan de voorgevel wordt een beveiliging aangebracht zodat er niets op de stoep of het wegdek kan vallen. Fietsenrekken worden verplaatst.

De tram krijgt een voorlopige eindhalte op het Jaarbeursplein waar voorheen de garage stond. Dit werk vindt momenteel ook plaats. De huidige halte bij het station komt te vervallen en de tramrails vanaf het Westplein worden weggehaald. De nieuwe situatie zal in de loop van voorjaar 2013 in werking treden.

Reageer