Vredenburg e.o.

In Nieuws door HB2 Reacties

In mei 2007 stopten de bussen er voor het laatst.

Deze week heeft de succesvolle Spaanse modeketen Zara in De Vredenburg een ‘flagship store’ geopend. Er zal nog een winkel van The Sting volgen. Lang is gedacht dat P&C er zijn intrek zou nemen. Die gesprekken liepen deze zomer stuk op, naar verluidt, de ruimte-eis die de winkelketen stelde. Het kersverse gebouw begint volop in gebruik te raken.

Des te sterker valt nu op dat de fietsenstalling onder het gebouw, met 700 plekken, nog steeds niet open is. Als je er gaat kijken (via de garage) zie je dat die kelder nog helemaal leeg is. Volgens POS zal oplevering nog even duren, en zeker niet eerder zijn dan februari volgend jaar. Er moeten op verzoek van de huurders door BAM nog aanpassingen aan het gebouw plaatsvinden die het onmogelijk maken de fietsenkelder nu al in gebruik te nemen. Een wonderlijk verhaal, zeker in het licht van de lange tijd die er inmiddels al is verstreken sinds maart 2007, toen de Vredenburgstalling buiten gebruik werd gesteld. (De fietsenchaos in de binnenstad is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen en is wat ons betreft nu wel bezig een rode lijn te overschrijden. Ga alsjeblieft meer lopen, is bovendien gezonder.) Overigens staat de stalling Laag Catharijne op het punt om te heropenen. Gebruikers daarvan hebben echter de komende tijd nog geen fatsoenlijke loopverbinding met de binnenstad.

De stalling die voorjaar 2007 moest sluiten om plaats te maken voor het winkelgebouw.

Het eindbeeld van de straat Vredenburg wordt steeds duidelijker. Het winkel- en muziekgebouw vormen een grootstedelijk contrast ten opzichte van de bescheiden noordelijke bebouwing. Op de hoek met de St. Jacobsstraat zal de Bijenkorf in de komende jaren van gedaante verwisselen. De loopbrug met C&A verdwijnt. Op de vier hoeken van die kruising zien we grote (mode)ketens.

De raadscommissie Stad & Ruimte boog zich in haar laatste vergadering over de tijdelijke en definitieve inrichting van Vredenburg-Noord, zoals de straat wordt aangeduid (als onderscheid met het plein). De wethouder zegde toe dat de voetgangeroversteek met stoplichten tussen C&A en De Vredenburg eind van deze week in gebruik zal worden gesteld. Wat betreft de keuze van het definitief ontwerp van de straat en of daar weer de bushaltes zullen terug komen, moeten we nog geduld hebben. Daarover zal de wethouder begin volgend jaar informeren. Het is overigens Bestuur Regio Utrecht, BRU die hierover beslist.

Winkeliers en horecaondernemers in het gebied Vredenburg-noord en Korte Koestraat pleiten voor het behoud van de bushaltes op het Vredenburg. Ze  vrezen omzet te missen als de bushaltes definitief verdwijnen. De ondernemers wijzen het college erop dat hen is toegezegd dat de bushaltes op het Vredenburg zouden terugkeren.

Ook als de bushaltes niet terug komen zullen de ondernemers niet hoeven vrezen dat ze tot een kwijnend bestaan zullen zijn veroordeeld. Over een jaar gaan de eerste evenementen in het Muziekpaleis plaatsvinden en zal er in de jaren erna een bedrijvigheid ontstaan die onvergelijkbaar is met de situatie van tien jaar geleden. Toplocatie dus. Stem het winkelaanbod af op de duizenden bezoekers van de overbuurman, en niet op het handvol mensen die al dan niet met lijn 6 uit Overvecht komt.

Voorjaar 2007, de eerste kabel-aannemers verschijnen ten tonele.

Reacties

  1. Martijn

    De beslissing over de bushaltes wordt dit voorjaar genomen; wordt dan ook het eindbeeld voor de inrichting en een tijdspad voor de werkzaamheden bepaald? De stoep ter hoogte van de Vredenburg is al af, maar verder ziet het nogal armzalig leeg en ongebruikt uit…

  2. Auteur
    HB

    Over ongeveer twee weken neemt het college een besluit. Over een week gaat de fietsenstalling open. De herinrichting van het oostelijke deel zal snel ter hand worden genomen zodra men weet hoeveel ruimte de bussen moeten gaan innemen. Er wordt ook gesproken over varianten waarbij maar een deel van de bussen stopt en er daardoor ook minder stoep hoeft te worden opgeofferd voor haltes. Mogelijk komt men op een dergelijk compromis uit.

Reageer