Iconiseren

In Reportage door HB10 Reacties


Doet ons een beetje denken aan de kinderen op de achterbank met de snoepjes uit die commercial. Nou is ie rood! Nou is ie groen! Onze camera weet ook even niet meer. Zal hij de beelden nu in kleur of in zwartwit doorgeven? What the… dan maar beide.
Forensen, vergadertijgers, beursbezoekers en weekendstudenten die zich per spoor door nachtelijk Utrecht spoeden, kunnen niet langer onwetendheid veinzen. Die gevel trekt nog sterker dan hun smartphone. Hier bouwt Utrecht aan zijn nieuwe icoon.

Reacties

 1. Xaffax

  Dit soort wannabe modernistische kitsch associeer ik normaal met provinciale industrie steden met een historie van ongeveer een eeuw, zoals Eindhoven, Hengelo en Enschede. Ze dromen er van een noemenswaardige metropool te worden, maar ze hebben er gewoon niet het talent en inzicht voor.
  Als ik dit soort gedrochten der matigheid zie die Utrecht keer op keer weer laat neerzetten dan vrees ik dat de stad meer naar het provincie stad niveau aan het afglijden is. Als je ziet wat Amsterdam rond het IJ doet dan, is het kwaliteitsverschil wel heel erg schrijnend.
  Het ontwerp van die wand is zo fantasieloos en armoedig. Daar moet je, je als stad en als architect toch de ogen voor uit je kop schamen.

  1. Auteur
   HB

   Of Utrecht met dit gebouw een stapje omhoog of omlaag zal doen zal niet afhangen van de gevel. Je kunt het mooi vinden of armoe, de echte lakmoesproef zit in hoe het straks zal worden gebruikt en of het landelijke dan wel internationale (muzikale) betekenis krijgt. Wat dat betreft zie ik het niet zo somber in.

 2. Anne

  Ik moet me met pijn in het hart bij Xaffax aansluiten. Ik kwam vorige week weer eens met de trein aan in Utrecht en wat ik daar zag was een grote teleurstelling. Wat een allureloos ding is dat peperdure Muziekpaleis. Net als de nieuwe plannen voor NHC en het herstel van de singel. En dat geldt ook voor bestaande gebieden als bv. de huidige singel. Die zou nog veel mooier kunnen zijn, maar is nu enigszins verloederd. Die in Haarlem, Leiden of zelfs Zwolle heeft meer uitstraling.

  Het lukt Utrecht niet om de middelmatigheid te ontstijgen. Ik vraag me als Utrechter al jaren af hoe dit komt. Noem het vergezocht, maar na vele geschiedenisboeken kom ik tot de conclusie dat Utrecht door de reformatie en het verlies van zijn functie als aartsbisschipdom haar zelfbewustzijn en uitbundige karakter is kwijtgeraakt. Het DNA van de stad is zo veranderd, dat de stad niet meer durft te excellereren. Dit DNA lijkt tot op de dag van vandaag de bestuurders van onze stad te beïnvloeden.

  Hoe langer ik in Amsterdam woon, des te lulliger de projecten er in mijn oude stadsie uit zien. Wat is er nou voor bijzonders gebouwd in Utrecht na de 17e eeuw? Nauwelijks iets. Xaffax noemt Eindhoven, maar ik zie deze designstad met zijn brainport van absoluut wereldniveau en haar top R&D in de nabije toekomst Utrecht in betekenis en architectuur voorbij gaan.

  En dat terwijl Eindhoven nog steeds een dorpje was geweest als de gebroeders Philips een lege fabrieksruimte in hun woonplaats Zaltbommel hadden kunnen krijgen…. Utrecht, stad met zoveel talent, ga je inderdaad schamen!

 3. Auteur
  HB

  Heren, heren, wat een kommer en kwel. Is dit de calimero-psychologie in overdrive? Zijn jullie gevoelsmatig zo vervlochten met het stadsie dat al het andere moois buiten 030 als een regelrechte dreiging wordt gezien? Laat die andere steden vooral ook mooie initiatieven lanceren. Iedere stad zijn identiteit. Amsterdam is ook provinciaals als je er Berlijn, Rome of Londen naast zet. Denk je dat Eindhoven niet zijn eigen zorgen heeft? Alsof Philips eeuwigheidswaarde heeft.
  Een laatste kanttekening en dan hou ik erover op. Kijkend naar de ongelooflijke lastige en slepende besluitvorming over het stationsgebied moet je eerder vaststellen dat Utrecht in staat is geweest zich los te rukken van het behoudzuchtige en dorpse. Deze krachten zijn nog steeds sterk. Als deze krachten dominant waren geweest, was er nu nog helemaal niets gedaan, nog geen spade de grond in gegaan. Dan had je tot in lengte van dagen kunnen blijven schelden op de ongure betonwereld rondom station en HC.
  Ik weet wel wat ik zou kiezen.
  Hier iets luchtigers wat de mentale grauwsluier misschien wat kan wegnemen: http://artsholland.com/city/utrecht

 4. Anne

  @HB: Ik ben m’n reactie wat overtrokken is. Dat komt inderdaad doordat ik emotioneel betrokken bij deze stad. Nee, ik zie projecten in andere (provinciehoofd)steden niet als een bedreiging. Het is alleen frustrerend om te zien hoe er elders vaak wordt gekozen voor kwalitatief mooiere oplossingen.
  Wat mij irriteert is dat het al heel lang goed gaat met Utrecht en dat er op weinig plekken in dit land meer geld wordt verdiend. Dat zie ik niet terug in het stadsbeeld.
  Utrecht is allesbehalve een verschrikkelijke plek om te wonen of verblijven, maar het zou een nog veel fijnere plek kunnen zijn.

 5. Ramon

  @ Anne

  Ik denk dat er een groot verschil tussen Utrecht en bijvoorbeeld het Amsterdamse IJ-gebied is. En dat is dat het Ijgebied is vrij gekomen toen de havens daar wegtrokken en de gemeente de regie kon pakken.
  In het Utrechtse stations gebied heb nu éénmaal(helaas) te maken met verschillende partijen met allemaal hun eigen belangen (terecht) .

  Over smaak valt uiteraard te twisten, ik vind het Muziekpaleis namelijk wel een geslaagd pand, maar ik denk als je kijkt naar de big picture en naar de complexiteit van de verschillende projecten en de samenwerking die daar voor nodig is. Het alemaal best goed gaat komen en mijns inziens 100% beter wordt als het was…..

 6. Anne

  @Ramon: Over de vormgeving van het Muziekpaleis verschillen we van mening. Hoewel ik zijn filosofie waardeer, ben ik esthetisch gezien geen fan van Hertzberger.

  Ik denk dat je gelijk hebt dat het beter gaat worden. Ik hoop echter dat het bijzonder wordt in plaats van ‘wel aardig’.

 7. Michiel

  De focus ligt nu ook wel heel erg op het Muziekpaleis. Over de gevel valt te twisten, maar de binnenkant is zeker wel mooi. Een knap staaltje werk.

  De Rabotoren vind ik ook een zeer geslaagd stukje moderne architectuur in Utrecht. Het stadskantoor is iets minder, maar ook dat vind ik een prima gebouw worden.

  Mijn favoriet is echter het Centraal Station. Zowel van buiten als binnen wordt dat werkelijk een spectaculair gebouw. Modern, transparant, gigantisch: dat doet de stad echt wel eer aan. Afgelopen donderdagavond nog in rond mogen lopen, zie hier voor wat foto’s. Als Utrechter ben ik daar enorm trots op. Zo’n bouwwerk maakt een eventuele mislukte gevel op een anderzijds top gebouw meer dan goed.

 8. Auteur
  HB

  Om aan te sluiten op het verhaal over de OV-t van Michiel: de westzijde krijgt een bijzondere opgang met de grote trappartij en de oostzijde heeft het plein met de sterk in het oog springende reusachtige overkapping. Tel dat ook maar op bij de beleving van het station.

 9. Anne

  Blijkbaar ben ik niet de enige die Utrecht als de eeuwige net-nietstad:

  http://www.duic.nl/nieuws/30571/fenomenaal-hoe-onze-stad-tegenslagen-weet-te-verwerken/#comment-6555

  Calimero-psychologie in overdrive? Nee, de vinger op de zere plek.

  En Amsterdam provinciaals in vergelijking met andere hoofdsteden? Weinig wereldsteden hebben zoveel nationaliteiten en culturen binnen de stadsgrenzen. Wat is bijvoorbeeld Berlijn, behalve z’n grootte, meer dan A’dam? Het mag in cultureel-historisch opzicht niet eens in de schaduw staan van onze hoofdstad.

Reageer