Extra kosten asbestsanering TV

In Nieuws door HB3 Reacties

Ook het muziekpaleis, TivoliVredenburg, ontkomt helaas niet aan geneuzel met asbest, lezen we vandaag in een brief van het college. Sanering is kostbaar (450K) en zet de planning onder druk (850K schade voor aannemer, af te wentelen op opdrachtgever). Waarom niet gewoon laten zitten in de kelderruimte en goed afschermen?
Hoe zinloos hoog deze schade is, blijkt uit een vergelijkbare situatie bij de aanstaande sloop van kantoorgebouw Cranenborch. Daarvan is bekend dat er asbest als verloren bekisting is gebruikt. Bij de aanbesteding moet de inschrijver een stelpost opnemen van 100K euro voor saneren en afvoeren van nog niet geïnventariseerd asbest. Dus wat er ook nog zit, de aannemer mag dat bedrag maximaal in rekening brengen. Wat een verschil met de 1,3 miljoen, die de stad nu voor zijn kiezen krijgt. De grote zaal had volledig gesloopt en herbouwd moeten worden, kunnen we inmiddels met steeds meer recht van spreken stellen.
Na de klik de brief die de gemeente vandaag uitstuurde. De SP heeft inmiddels schriftelijk vragen gesteld omdat in 2007 de aanwezigheid van asbest in de kelders ook al ter sprake kwam in een rechtszaak die was aangespannen in verband met de sloopvergunning. Ofwel: kon men op de hoogte zijn geweest?

[quote:]

Hierbij willen wij u informeren over een onverwachte asbestvondst in de installatiekelder van de oudbouw van het Muziekpaleis.

Het asbest is aangetroffen nadat de oude installaties zijn weggehaald en een deel van de nieuwe installaties (leidingwerk binnenriolering, verwarming-, koel- en sprinklerinstallatie, luchtbehandelingskasten) is aangebracht.
Het aangetroffen asbest blijkt tijdens de bouw van het Muziekcentrum (jaren ’70) tussen de plafondplaten en begane grondvloer mee gestort met het beton. Deze situatie is niet op een (revisie) tekening bij de bouw van het Muziekcentrum vastgelegd en was onverwacht.

Er is ten behoeve van de voortgang in het bouwproces nú en voor de bruikbaarheid van de ruimte in de toekomst gekozen voor het saneren op zo kort mogelijke termijn.

Planning proefconcerten Stichting Muziekpaleis blijft op schema
De gebruiker had gepland om in het laatste kwartaal van 2013 de gebruikersinvesteringen te realiseren en in te huizen, zodat in de eerste helft van 2014 de proefconcerten kunnen plaatsvinden. Een latere oplevering betekent druk op deze planning. Het is onverstandig de geplande periode voor de proefconcerten in te korten. De inzet is in overleg met de aannemer het afbouwen en inhuizen gelijk met de laatste afbouwwerkzaamheden uit te voeren. De proefconcerten kunnen dan in het eerste kwartaal van 2014 plaatsvinden, zoals gepland.

Bouwkosten
De directe kosten van het de- en hermonteren van het leidingwerk/de luchtbehandelingskasten, de asbestsanering en een nieuw plafond aanbrengen bedragen € 450.000. Een eerste indicatie van de mogelijke gevolgschade voor de aannemer (kosten bouwtijd verlenging) bedraagt € 850.000.
Deze kosten worden ten laste gebracht van het investeringskrediet. Er wordt op gestuurd om deze kosten de komende periode zoveel mogelijk te minimaliseren. Vanzelfsprekend volgt na afronding van het project een inhoudelijke en financiële eindrapportage en –verantwoording.

Bij de Bestuursrapportage Stationsgebied 2013 zullen wij rapporteren over de financiële stand en de voortgang van het totale project bouw Muziekpaleis.

Reacties

 1. Apostle

  Nee, zo makkelijk gaat het niet, asbest is GEVAARLIJK en je moet meteen in de PANIEK mode schieten en alles uit de kast te trekken om het weg te halen. Overdreven reacties allemaal. Kost weer klauwen met geld. Daar ging de winst van de aannemer op dit project…

  1. Auteur
   HB

   Voor de planschade moet de gemeente een potje vinden. De aannemer zal dit niet willen en hoeven dragen. In het te slopen kantoorgebouw Cranenborch zit het ook vol met asbest dat als verloren bekisting is gebruikt. Maar dat weet men nu al. Verbazingwekkend dat men hier bij Vredenburg nu pas achter komt, als de nieuwe installaties al zijn gemonteerd.

 2. CB

  Toevallig weet ik dat er in heel hoog catharijne enorme hoeveelheden asbest gebruikt zijn. De Rabobank was van plan om maanden geleden lokatie Zeist op te heffen en te verkassen naar HC. Dit is eerst 2 maanden, maar later voor onbepaalde tijd uitgesteld gezien de asbest die geruimd moet worden.

Reageer