Gevel muziekcentrum

In Reportage door HB10 Reacties

[update: foto’s van geplaatste elementen toegevoegd] De gevel heeft door de jaren heen verschillende visualisaties gehad, de een met wat meer raffinement dan de ander. Uiteindelijk zijn Hertzberger en Franssen uitgekomen op een donker vlak met daarin rijen lichtgekleurde ronde verdiepingen, groot uitgevoerd, in regelmatige rijen geplaatst. Het lijkt een subtiele verwijzing naar vormentaal uit de jaren zeventig, de tijd dat het oude muziekcentrum zijn vorm kreeg. De robuustheid geeft het onmiskenbaar een uniek voorkomen, of je het nu mooi vindt of niet.

Vandaag is Heijmans begonnen met plaatsen van de composiet gevelbeplating aan de westzijde. Het zijn forse elementen, 3,6 bij 15,4 meter en 2.500 kg zwaar. Er komen twee rijen van ieder veertien elementen inclusief veertien dakranden. In een tempo van vier per dag zal het werk aan deze zijde binnen twee weken klaar zijn. Dan gaan ze verder aan de kant van het nieuwe winkelgebouw.

Er is gekozen voor een zwarte afwerking zodat de naden tussen de elementen nauwelijks zichtbaar zullen zijn. Het oppervlak heeft een soort sinaasappelhuid waardoor oneffenheden niet opvallen. Een aantal gaten zal transparant worden uitgevoerd en dienen als vensters van de foyers in het gebouw. Als je goed kijkt zie je dat de verdieping van de gaten aan de onderzijde een grote hellingshoek heeft, om duiven te ontmoedigen in de gevel een hangplekje te zoeken.

Rob was erbij. Foto’s na de klik. Daarbij ook beelden van de gewijzigde fietsenrekken op het Smakkelaarsveld. De aannemer wil gaan werken aan riool en opruimen van de oude spuikoker. Later zal er het werk aan de toegang tot de nieuwe ondergrondse parkeergarage bij komen. Langzamerhand zal de bouwput zich gaan verplaatsen naar het westen.

Loading Images
wpif2_loading
303_7980
303_7967
303_8006
303_8041
303_7991
303_8014
303_7997
303_8000
303_8004
303_8028
303_8031
303_8039
303_8042
303_8056
_MG_7105
_MG_7115
303_8055
303_7971
303_7985
303_7988
[Bron twee foto’s: Foto Verhoeff]

Reacties

  1. Michel

    Grote platen inderdaad! Ben benieuwd hoe het in het echt er uit gaat zien. Overigens lijkt het me leuker de foto’s in chronolische volgorde vooruit te zetten ipv. achteruit, want vooruit wordt er een leuk ‘kadootje’ uitgepakt. Dank voor de foto’s!

      1. Michel

        Ah, ik was te snel. Leuk ook die laatste foto: een van de drukste fietspaden van Utrecht als fietsenstalling…

  2. Bart

    Bij het zien van het stuk gevel krijg ik spontaan zin in chocolade 😉
    Ik kreeg als eerste indruk ook dat door de vorm de jaren 70 weer terug kwamen in het gebouw. Alleen dan zonder oranje kleur 😉
    Het gebouw zal straks in ieder geval goed opvallen tussen De Vredenburg en het nieuwe entreegebouw en ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat.
    En inderdaad bedankt voor de foto’s

  3. Jaap

    Die composiet gevelelementen, en in die vorm, daar zal toch wel enige techniek in verwerkt zijn voor zonnecellen??, zeker dat zwarte gedeelte is toch wat mee te doen, of is men ook hier blijven hangen in de jaren 70?

  4. Rob

    @Apostle ooorspronkelijke planning was 4 per dag, door de stevige wind van vorige week hebben ze dat tempo niet gehaald.
    Als je goed telt zie je totaal 7 elementen geplaatst, nummer 6 (het gat in het midden) is tijdens het plaatsen beschadigd en retour voor reparatie.

    Rob

    1. Apostle

      De afgelopen dagen was het windstil maar sinds maandag is er maar eentje geplaatst.

      1. Michiel

        Wellicht gaat er toch meer mis, of zijn ze (net als wij op SSC) toch niet zo tevreden over de kleurverschillen? 😉

        Momenteel zijn ze wederom bezig met een paneel dat al op z’n plek hing… het is omhoog gehesen en lijkt erop dat ze het nu opnieuw positioneren.

      2. Apostle

        Het gaat iig niet zo voorspoedig als ze hadden verwacht.

Laat een reactie achter op Rob Reactie annuleren