Namen, afl. 4

In Nieuws door HBReageer op dit artikel

Vanaf 2008 zijn we begonnen met inventariseren welke naamsveranderingen in het Stationsgebied zullen gaan plaatsvinden. Het is weer tijd voor een update, en we beginnen met wat nieuws. Reacties en aanvullingen welkom.

– Waar nu Westplein ligt komt een kleiner stadsplein dat met Lombokplein wordt aangeduid. Of er nu een weg onder of boven de grond komt, deze zal ook een naam moeten gaan krijgen, evenals de fly-over voor HOV.
– Voor de ontsluiting van het tijdelijke busstation-west zijn nieuwe namen bedacht. Parallel aan de Asselijnstraat komt de Jan van Foreeststraat. De verlengde Van Zijstweg (onder de Rabobank door) gaat de Valeriusbaan heten. Het tijdelijke busstation krijgt de naam Dichtersplein.
– In de plannen rondom Stationsplein Oost lezen we over een nieuwe straat, de Smakkelaarskade. We denken dat daarmee de straat wordt bedoeld tussen Vredenburgviaduct en Nieuwe Stationsstraat.

Dit schreven we eerder. Hier een update.

– Oostelijk en zuidelijk van het Muziekpaleis komen nieuwe straten: in de plannen heetten ze de Verlengde Willemstraat en de Singelstraat. De namen zijn inmiddels definitief geworden, resp. Vlaamse toren en Hollandse toren, naar de bastions van het kasteel Vredenborg.
– De straat Vredenburg wordt met Vredenburg Noord aangeduid in de plannen.
– De bruggen over de singel zullen Paardenbrug en Mariabrug genoemd worden.
– De bruggenknoop heet in de plannen Vredenburgknoop. Vroeger lag daar de Catharijnebrug. Mogelijk wordt deze in ere hersteld. Dan moeten er nog wel enkele nieuwe namen bij komen, want de knoop telt meerdere, niet met elkaar verbonden bruggen voor verschillende gebruikers.
Willemsviaduct, Moreelse viaduct, Catharijneviaduct en Vredenburgviaduct zullen geschiedenis worden, net als de twee traverses van Hoog Catharijne.
Catharijnebaan verdwijnt.
– Het Stationsplateau (de huidige taxistandplaats) wordt na sloop en nieuwbouw Stationsplein Oost.
– De Stationstraverse verdwijnt, maar waar komt dan toch de nieuwe Patatstraat?
– De naam Jaarbeurstraverse verdwijnt. Wat de postale aanduiding is van de winkels in de toekomstige OV-terminal weten we niet.
– Het Stadskantoor zal komen te liggen aan een stuk Stationsplein West dat officieel wordt aangeduid met Stadsplateau.
– De langzaamverkeerbrug wordt door iedereen als de Rabobrug aangeduid. Van ons mag het zo blijven, maar er zal wel een wedstrijd worden uitgeschreven waar dan iets uitkomt als Maximabrug
– Het huidige Stationsplein zal straks Nieuwe Stationsstraat gaan heten.
– De naam Stationsplein komt wel terug, op een andere plek, in Stationsplein Oost en Stationsplein West, de twee verhoogde pleinen.
– Vele mensen spreken nog van de oude Buurtsporen. Maar die worden verbreed zodat weinig meer zal herinneren aan de roemruchte historie en de naam zal uitdoven.
– Wat zal de definitieve naam van het Muziekpaleis gaan worden? Het is aan de stichting. Verschillende mensen hebben al gepleit om de aanduiding ‘Vredenburg’ in de naam te handhaven.
– De dappere wilg op het Smakkelaarsveld hebben we Nr. 515 gedoopt. Een symbool voor de gekandelaberde Visie A: groen is oké, maar wel binnen de perken alsjeblieft.
– Zalencentrum Hoog Brabant zal verdwijnen. De naam daarmee mogelijk ook.
– De namen die Corio hanteert voor de diverse gebouwen zijn De Vredenburg, City Room, Catharijne Room, Poortgebouw en Bruggebouw. Ook Stadskamer is een veelgebruikte aanduiding voor de ruimte boven het water.
Entreegebouw zal vermoedelijk wel een aardigere naam krijgen, dit is nogal prozaïsch. De vide in het Entreegebouw wordt aangeduid met Vredenburgroom.
– Tussen Entreegebouw en V&D-complex verschijnt een overdekte straat. Of deze een naam zal krijgen is niet duidelijk.
– Als straks de noordelijke rijbanen bij de Daalsetunnel weg zijn mag het huidige groen wel worden gepromoveerd tot het Daalse Park. Wel zonder parkeerruimte uiteraard. En zonder vijfhoog appartementen aub.
– De Leidseweg wordt ooit verlengd. Mogelijk gaat de Van Sijpesteijnkade dan verdwijnen.
– De Mineurslaan heeft in de plannen momenteel twee aanduidingen: Mineurslaan Noord en Mineurslaan Zuid.
Catharijnehof en sporthal Catharijne zijn zo goed als verdwenen.

To be continued.

Reageer