Weg met ‘Muziekpaleis’

In Nieuws door HB23 Reacties

Hartenkreet van sitebezoeker Jaap:

Ik roep iedereen op die maar iets te zeggen heeft, om dat dan op alle plaatsen te doen waar men oren heeft, opdat van de belachelijke benaming MUZIEKPALEIS wordt afgezien. Er zijn immers al genoeg Vleespaleizen, Schoenenpaleizen etc.
Door de historische locatie en ook de in landelijke en internationale muziekkring bekend zijnde oorspronkelijke benaming moet die zo blijven.

Foto: Sander Ruijsbroek - Copytijgers

Laatst vroegen we wethouder Stationsgebied of er plannen zijn omtrent de definitieve naamgeving. Hij verwees naar zijn collega van cultuur.

Voor we ons tot Lintmeijer en Ris wenden: weet een BU-lezer wat de officiële lijn is qua benaming van het muziekgebouw en de zalen? Blijft het gewoon MUZIEKCENTRUM VREDENBURG?

Of wordt het straks toch MUZIEKPALEIS VREDENBURG en blijkt er een stichting te zijn die daar niets van moet hebben?

Reacties

  1. Ramon

    Ik vind muziekpaleis als verzamelnaam voor het gebouw helemaal niet zo erg,maar gewoon muziekcentrum zou beter zijn. ik hoop echter wel dat de grote zaal gewoon “vredenburg” blijft heten en de popzaal “tivoli” , daar hecht ik persoonlijk meer waarde aan.

  2. marieke

    Ik heb idd bij muziekpaleis de associatie met goedkoop vlees. Nooit lekker te maken kiloknaller.
    Daarnaast denk je bij ‘paleis’ aan iets verhevens, iets uit vorige eeuwen, en aan klassieke muziek. Dat klopt niet met een modern strak nieuw gebouw waarin juist vele soorten muziek thuishoren en waar – hoop ik – ook combinaties van muzieksoorten makkelijk kunnen plaatsvinden. Zeer FOUTE naam dus.
    Waarschijnlijk ooit een keer bedacht en nooit doordacht.
    Gewoon ‘muziekcentrum Vredenburg’

  3. Sjaak

    MUZIEKPALEIS klinkt inderdaad nogal goedkoop… Laten we hopen dat de oude naam behouden blijft.

  4. Rob

    Muziekcentrum Vredenburg, een begrip in binnen- en buitenland.
    Naamsbekendheid is goed, waarom er weer tonnen marketing euro’s tegenaan gooien om die naamsbekendheid weer op hetzelfde niveau te krijgen.
    En Muziekpaleis klinkt wel erg cheap.

  5. Brian

    Paleis klink misschien goedkoop, maar centrum weer wat buurthuisachtig. Om van al het gezeur af te zijn: we noemen het Tivoli.

  6. gerben

    Gewoon Muziekpaleis !
    Prima naam voor een buitengewoon mooi en imposant muziekgebouw !

  7. Peter

    Vreemd. Ik had die link met vlees- en schoenenpaleizen nog helemaal niet gelegd. Vond het juist wel een mooie naam ‘Muziekpaleis’.

  8. Gerben

    Ik begrijp ook niet waarom een negatieve benadering ?
    Er bestaan Paleizen voor de arbeid, schonen kunsten, volksvlijt, nijverheid, en veel meer, de meesten zijn pareltjes.

  9. Stephan

    Muziekcentrum is eigenlijk de juiste naam omdat je verschillende soorten muziek in één gebouw (centrum) hebt, een centrum van muziek.
    Paleis vind ik echt weer zo’n PR en architecten verzinsel…
    En dan de Pop zaal zoals Ramon al eerder aangaf Tivoli noemen.
    En je spaart gelijk een hoop kosten uit die een nieuwe naam met zich mee brengt (en ik denk dat ze elke euro die ze besparen in deze tijd mooi meegenomen is) .

  10. rob

    muziekcentrum heeft al 40 versies in geheel nederland dus daar ben je totaal niet orgineel mee.

  11. Caroline Lobanov

    Sinds 1998 ben ik zelfstandig, aanvankelijk nog met een klein loondienstbetrekkinkje als zangdocente. Het werken op een muziekschool beviel me niet zo goed en ik vormde al met een aantal muzikanten een collectief, waarmee we een ruimte aan de Bemuurde Weerd OZ deelden; het Muziekpaleis genaamd. Helaas is de gemeente Utrecht er met deze sublieme naam vandoor gegaan en hadden wij hem niet gedeponeerd. In het Muziekpaleis geef ik nog steeds privé-zanglessen en leid ik een vrouwenkoor en een gemengd koor.

  12. Ramon

    Ik denk dat het het aller belangrijkste is dat dit gebouw een naam krijgt die recht doet aan de historische plek waar het staat in samenhang met het fantastische moderne uiterlijk en de functie.

    Op deze plek heeft natuurlijk een kasteel/burcht gestaan met de naam vredenburg, maar ik denk dat je de naam vredenburg moet koppelen aan de oude zaal, die is tenslotte “wereldberoemd”onder die naam.
    Popzaal blijft Tivoli

    Ik voel wel wat voor de verzamelnaam Het Muziek Theater

    1. Robert

      Muziekpaleis, muziekkasteel, muziekverzamelgebouw. Het zijn geen namen, het zijn functies. Vredenburg is toch prima. Of hebben we de naam verkwanseld aan het woon-winkelgebouw. Waarom kan Antwerpen Museum aan de Stroom (of volgens sommigen aan de Schelde), ofwel MAS bedenken. Kom op we kunnen dat toch ook? Muziek op het Plein, Muziek op het Slot/Kasteel, Muziek aan de Singel, Muziek is Feest ………

  13. Ramon

    Muziek op het Plein, Muziek op het Slot/Kasteel, Muziek aan de Singel, Muziek is Feest ………

    Sorry hoor maar dat vind ik echt namen voor een TROS programma met Jantje Smit en Frans Bauer.

  14. ill-b

    Muziekcentrum Vredenburg is nog steeds een sterke naam. Met een naamsverandering doe je de geschiedenis van het oude centrum geen eer aan. Gewoon behouden dus! En dat mag best benadrukt worden met wat letters op de gevel.

Reageer