Angst bezweren

In Nieuws door HB2 Reacties

Zodra de nieuwe Binnenstadskrant verschijnt nemen we hem diagonaal door op stationsgebied-items. Deze keer is de oogst mager. Wel veel aandacht voor fietsen en de tijdelijke fietsmaatregelen voor het Vredenburgviaduct. De horrorverhalen in het artikel “Fietsen voor je leven” maken het gemis weer goed. We lezen over aan mobiliteit verslaafde gezinnen en individuen die een leven leiden als een race tegen de klok, die geen alternatieven zien dan met drie kleine kinderen dwars door de binnenstad te denderen en daarbij dus kennelijk dagelijks doodsangsten uitstaan.


Hé, dus als we het goed begrijpen zijn die babboe kamikaze-fietsers dus zélf bang! En om die angst te bezweren racen ze iedere dag minstens twee keer per dag met kroost en toebehoren door het drukste stukje Utrecht. We concluderen dat ze die adrenalinerush van het overleven in de stadsjungle eigenlijk gewoon nodig hebben. Voor de studenten op hun wrakken en de  forensen op hun Bromptons zal het niet anders zijn. Overlevers zijn het, verslaafd aan de gevaarlijke fietsenchaos die iedere dag bedwongen moet worden. Kijk maar eens naar hun ogen:  een blik op een punt ver vooruit, een schittering van lichte waanzin.

Dat werpt een heel nieuw licht op de fietsmaatregelen die verstandige, minder drukke omfietsroutes aanbevelen. Die zullen altijd falen. Fietsen is overleven en  overleven maakt je sterker.

Reacties

 1. Jan

  We moeten er zorg voor dragen dat mensen die in de binnenstad wonen zo min mogelijk invloed hebben op hoe de binnenstad wordt ingericht.

  De binnenstad is van heel Utrecht, niet van die paar bewoners. De binnenstad moet worden ingericht zodat iedereen uit de stad er van kan genieten en elkaar kan ontmoeten.

  Klagen over geluidsoverlast in de Nobelstraat, dat weet je toch als je daar gaat wonen?!?

  En over het plan voor enorme verbetering van de Twijnstraat stellen ze:

  “Voorzitter Robin van Essen van het Buurtcomité Twijnstaat en omgeving stelde in een eerste reactie dat de plannen vooral op gasten zijn gericht, niet op bewoners. ‘De termen ‘horeca’
  en ‘evenementen’ komen wel heel vaak langs!
  Bewoners zitten niet te wachten op Leidsepleinachtige taferelen.”

  Utrechters zitten WEL te wachten op meer horeca en evenementen. Als je rust en stilte wil ga je toch wonen in de bossen van Zeist?!

  — Utrecht wordt steeds groter en zal ook al die nieuwe mensen moeten accomoderen. Misschien de Lange Nieuwstraat kleinschaliger gaan inrichten naar het voorbeeld van de nieuwe Twijnstraat met meer winkeltjes, horeca en evenementen? Op die manier wordt de kern van de binnenstad groter getrokken.

Reageer