Catharijnepoort

In Nieuws door HB2 Reacties


POS maakt bekend dat er vanaf aanstaande maandag (29-8) twee weken lang studie zal worden gedaan naar wat er zich onder het Vredenburgviaduct bevindt. Althans bij de oostelijke aanlanding ervan, daar waar straks de expeditietunnel onderdoor zal duiken. Daarvoor wordt de weg ’s nachts afgezet, de zaak open gebroken en graaft men gaten.

Men gaat onder andere op zoek naar fundamenten van de Catharijnepoort. Wat er daarvan nog aanwezig is, is onbekend. Dit filmpje, met beelden die we van Het Utrechts Archief kregen, geeft een indruk wat er indertijd achter de wand van de betonnen bak is verdwenen. Of dat er allemaal nog zit is niet duidelijk.

De Catharijnepoort was een stadspoort iets noordelijk van het kasteel. Bekijk het kaartje bovenaan, afkomstig uit de Cultuurhistorische Effectrapportage van 1995. Voor de liefhebbers hebben we dit document compleet en bladerbaar toegevoegd.

De aankondiging van de werkzaamheden staat hier.

Enkele weken geleden heeft de gemeente ook dergelijk grondonderzoek laten uitvoeren onder het Jaarbeursplein. Over de uitkomsten daarvan heeft men nog geen bericht naar buiten gebracht. Onder het Jaarbeursplein komt een parkeergarage.

Reacties

  1. Carlo

    Interessant dat er in de rapportage staat:
    “Aanvullende bebouwing in het singeltracé blokkeert de ruimtelijke continuïteit en is uit cultuurhistorisch oogpunt niet aanvaardbaar!”
    Toch wordt er over een paar jaar de Catharijneknoop gebouwd.

  2. Stephan

    @Carlo ik denk dat ze daarbij de bebouwing bedoelen die niet al ingepland is, de knoop is al wel ingepland

Reageer