Muziekpaleis in wording

In Nieuws, Reportage door HBReageer op dit artikel

Prototype van een composiet gevelelement met opvallende rode interieurafwerking

De bouw vordert nu snel, doorwerken in de weekenden...

De lezing van architect Patrick Fransen van Architectuurstudio HH gaf een aantal aardige inzichten in het voortschrijdende ontwerpproces van het Muziekpaleis. Het blijkt dat er nu nog volop keuzen gemaakt worden, vooral op het terrein van afwerking, bekleding en inrichting. We vatten samen na de klik.

Kunst
Aernout Mik is gevraagd een video-installatie te maken voor de foyer-ruimte tussen de zalen. Het idee is om iets te doen met een bestaand verlaten openluchttheater in projectie. Maar ideeën zijn nog pril. Het kan nog alle kanten op.

Een ander kunstwerk zal te zien zijn op de roltrappen. Daarop zullen de namen van overleden artiesten worden geëtst die ooit in Utrecht hebben opgetreden. Voor zover wij het begrepen hebben zouden de namen op de zwarte geleidebanden worden gezet. Dit is een idee van Job Koelewijn.

De resten van De Utrecht, die eerder in het muziekcentrum aanwezig waren, krijgen opnieuw een plekje: het beeld van de ‘schele maagd’, de kariatide en een gesmede poort. Maar dit is al enige tijd bekend.

Grote zaal
De grote- of symfoniezaal staat bijzonder in de belangstelling door de gevreesde ernstige budgetoverschrijding in verband met een grotere renovatie dan oorspronkelijk bedacht. Fransen gaf aan dat dit voornamelijk komt door het feit dat een groot deel van de gevel oorspronkelijk binnengevel was en nu moet worden aangepast als buitengevel. Door blootstelling aan weer en wind is de oudbouw nu snel aan het aftakelen. Hij zei dat binnenkort herstelmaatregelen zullen worden getroffen, voor iedereen zichtbaar. Bovendien gaat het dak eraf dat wordt vervangen door een nieuw (geïsoleerd) dakpakket. Het houten plafond en de kenmerkende lichttechniek-bruggen die eraan hangen, blijven.

Van de symfoniezaal zijn nog steeds geen nieuwe beelden te zien. Fransen legde uit dat op de aankleding nog wordt gestudeerd. De stoelen zullen niet terugkomen. Ze zullen worden vervangen door banken. Dit is een oplossing om mensen met lange benen tegemoet te komen. Waar er houten schotten zitten zullen ze worden doorgebroken zodat je voeten meer ruimte hebben.

Er zal meer met kleur worden gewerkt, paars zal een grotere rol gaan spelen. Deze kleur is nu zichtbaar in de verlichting. De parketvloer is versleten en gaat eruit. Daarvoor komt mogelijk een gietvloer terug. De naturel afgewerkte multiplex tussenwanden en togen zullen blijven.

De ruimten om de grote zaal zullen qua indeling worden vereenvoudigd en een duidelijke functietoewijzing krijgen. Aan oost- en westzijde komen grote foyers en bars. Alles services, zoals garderobes, toiletten en balies worden in de ruimten aan noord- en zuidzijde geconcentreerd. De westelijke foyer loopt door tot aan de singel. Aan de Vredenburgpleinzijde wordt de foyer over meerdere verdiepingen in glas opgetrokken. In de plint aan de buitenzijde hoopt men Muziekpaleis-gerelateerde (retail-) activiteiten te kunnen aantrekken.

Gevels
De gevelafwerking van de popzaal is ook nog niet uitontwikkeld. Op die zaal komt een soort reptiel/schubbenpatroon. De kleur lijkt groen te zijn op de impressies. De gevel van het gebouw zelf is nu wel bekend. Deze heeft intimiderend grote afmetingen. Vandaar dat lang is gepuzzeld op een passende materialisatie en uitstraling. Dat wordt nu een fijn patroon van ovalen, zeg maar een giga pillenstrip, waarbij Fransen verwijst naar muzieknoten, noppen en discobol als inspiratie. De gevel is niet dragend en wordt opgetrokken in reusachtige composietpanelen. De binnenzijde wordt rood, de buitenzijde donker met lichte ovaalvormige inkassingen. Op een beperkt aantal plaatsen zullen de ovalen van (gekleurd) glas worden voorzien en als ramen functioneren.

Omdat het best lastig is om dit ingewikkelde gebouw te snappen zullen we binnenkort een filmpje van de maquette uploaden. Daarbij zullen we proberen alle details goed in beeld te brengen.

De oostelijke kern is bijna klaar. Het hoogste punt zal in juli/augustus worden bereikt. In juli zal bovendien een groot deel van de staalconstructie van de popzaal op zijn plaats worden getakeld. Heijmans werkt vaak door in de weekenden om de vertraging door de problemen met vuile grond in te kunnen lopen.

Loading Images
wpif2_loading
MuziekpaleisBouw 1
MuziekpaleisBouw 2
MuziekpaleisBouw 3
Muziekpaleis impressie zaalgebruik
Muziekpaleis: een van de vele foyer-ruimten
Constructie Muziekpaleis consumeert massa's staal
Techniek liften wordt zichtbaar gemaakt
Aernout Mik projecteert 'zesde zaal' op groot scherm
Aernout Mik presenteert plan
Hertzberger zelf is verantwoordelijk voor kamermuziekzaal
Er wordt nog steeds gestudeerd op de verlichting
Bekleding jazz-zaal lijkt wel wat op buitengevel
Vanaf foyer jazz-zaal mooi uitzicht door 'noten' in de gevel
Noordgevel zonder het glas
Op de afwerking van de popmuziekzaal-gevel wordt nog gestudeerd
De mal van de gevel-elementen
Composiet gevelelementen worden aan binnenzijde rood

De foto’s zijn gemaakt van de powerpoint, excuus voor de wat mindere kwaliteit.

Reageer