Bezonning

In Nieuws door HB2 Reacties


In discussies over de nieuwe verblijfruimtes langs de herstelde singel wordt nog wel eens het argument gebruikt dat hoge gebouwen de zon wegnemen en dat daardoor terrassen niet zo aantrekkelijk zullen worden. Een van de kritische locaties vormt het terras aan het water bij het Muziekpaleis. In een recente bezonningsstudie van Altoon+Porter Architects, onderdeel van de bouwaanvraag/bestemmingsplanprocedure, zien we dat de meeste schaduw wordt veroorzaakt door het Muziekpaleis zelf (ochtend) en in tweede instantie door de bestaande bebouwing van Gildenkwartier (namiddag/avond). Het Entreegebouw draagt er weinig aan bij, het beoogde Poortgebouw (NB geen onderdeel van de bouwaanvraag) wat meer. Niet geheel onverwacht natuurlijk. Klik op de link en kijk zelf hoeveel schaduw er is rondom Hoog Catharijne, in de bestaande en in de nieuwe situatie.

Reacties

 1. Bennemans

  Uhhhh… Nou volgens deze studie lijkt het erop dat het poortgebouw voor schaduw op de terrassen van het Muziekpaleis zorgt in de wintermaanden, en dat er nauwelijks last van is in de zomermaanden. Dus vanwaar de haat jegens het poortgebouw? Verwacht je veel terrasvolk in februari?

  1. Auteur
   HB

   Uit deze studie blijkt nu juist dat het qua poortgebouw wel meevalt. Ik heb overigens niet het idee dat we met deze post ‘haat’ uitdragen jegens dat gebouw.
   Dat schaduw en uitzicht geen triviale kwesties zijn blijkt uit het feit dat de appartementen van De Vredenburg die direct grenzen aan het Muziekpaleis moeilijk te verkopen zijn. Niet alleen kijk je tegen een enorme gevel aan, deze gevel neemt ook een flink deel van de middagzon weg.

Reageer