Bibliotheek in U bouwen valt niet mee

In Nieuws door HB2 Reacties

Een uur reserveren en het vervolgens met moeite tot drie uur discussie en interrupties beperken. En dan moet de raadsvergadering nog komen. Maar liefst drie wethouders verdedigden een keuze voor een nieuw gebouw op het Smakkelaarsveld in de raadscommissie Stad & Ruimte, die vandaag vergaderde. Stadspartij LU en VVD toonden zich zeer kritisch over de onderbouwing van het raadsvoorstel, dat in hun ogen veel gaten vertoonde. Ook veel vragen bij de collegepartijen.

Alles hangt met alles samen. Kosten van vierkante meters hier of daar, afhankelijk van scenario zus of zo. En welke visie moet de gemeente hebben op promotie van de ‘kwetsbare film’ en met hoeveel zalen zal dat dan moeten gebeuren? Moet de bioscoop eigenlijk ook niet gewoon worden aanbesteed in plaats dat de gemeente op de stoel van een exploitant gaat zitten? Gaat de bieb als cultureel ondernemer functioneren en hoe zit het met de 1,7 miljoen eenmalige steun in het licht van bezuinigingen en sluiting van vestigingen? Als je cultureel ondernemer met ‘een integrale visie’ bent, ga je dan niet zelf bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt en waar je die dan huurt? Hoe worden de 14.400 vierkante meters bruto onderling verdeeld naar de functies? Kan de bibliotheek niet wat kleiner, al die boekenrekken zijn toch niet meer nodig? Kan er niet nog een verdieping bovenop worden gezet voor woningen zodat de grondexploitatie wat gunstiger wordt? Moeten de woningen wel 130 inpandige parkeerplekken krijgen als je bovenop het grootste OV-knooppunt van NL woont? En die kunstuitleen, wat doet die erbij?

Nee, hierover is het laatste woord nog niet gezegd. De business case van UCK toont aan dat er voor deze instelling op het Smakkelaarsveld domweg geen plek is, los van de veel hogere huurprijzen die deze gesubsidieerde instelling daar zou moeten gaan betalen. Die keuze lijkt een gelopen race. Maar voordat de raad over twee weken over de bieb++ vergadert, moeten de wethouders eerst voor een reeks van schriftelijke ophelderingen zorgen. Op dit moment is het voor een aantal raadsleden niet duidelijk waarover het college nu eigenlijk een besluit vraagt.

Oldenborg liet er in ieder geval weinig twijfel over bestaan: zo hoeft het van hem allemaal niet. Dan maar een groen Smakkelaarsveld dat lijkt op wat ooit in Visie A door Utrechters is gekozen. Gelukkig deelden niet alle fracties zijn pessimisme. De wethouders lieten de moed ook niet zakken. Het proces zal doorgaan, want de raad heeft het besluit voor een bibliotheek op het Smakkelaarsveld al twee maal genomen. Nu de investeringsbeslissing nog.

BU vindt het jammer dat het Smakkelaarsveld het zonder kunsten-educatie moet gaan doen. Het was een perfecte buurman van het Muziekpaleis geweest. Een mooie, centrale plek in de stad, in plaats van nu in de ‘voortuin’ van Babboe-rijdend Utrecht. Iets om over na te denken: in het Masterplan stationsgebied komt de ruimtelijke taakstelling “educatie” niet voor. In de ogen van BU een blinde vlek van ongekende proporties voor een stad die zich laat voorstaan op haar rol van centrum voor kennis en cultuur.

Reacties

  1. Thomas

    Goed punt met betrekking tot de blinde vlek wat betreft educatie in alle plannen. Ik vond het ook zonde om te horen dat de muziekschool geen plek in de bieb krijgen kon temeer er al 3 arthouse cinema’s zijn èn het stadsarchief een leuke filmruimte heeft.

  2. Karel

    Grappig dat de optie ‘laat het maar groen’ niet omarmt wordt, dat is namelijk wel waar de meerderheid voor gekozen heeft. Wanneer we nu vanuit kostenoogpunt zo ver van de oorspronkelijke inrichtingsvooruitzichten moeten afwijken, is het toch ook mogelijk om ‘de andere kant’ op af te wijken.

Reageer