Glas half vol

In Nieuws door HB5 Reacties

Kommer en kwel, ramp en spoed, niks en nada, filmpje en discussie. Terwijl we nu eindelijk het gevoel hebben dat Utrecht die shit rondom het CS aan het aanpakken is door als eerste de betonknipper in die vermaledijde bak te zetten, is er weer beerputje met tranen opengegaan, over wat is en wat komt.
Met de advent van herstelde singel, Muziekpaleis, bieb en een fris station hebben wij de neiging het glas halfvol te zien. Opgeteld hebben deze ontwikkelingen voldoende potentie om de juiste energie te brengen die het stationsgebied nodig heeft om de zaken de goede kant op te buigen. Groen? Nee, niet echt. Dat groen is er wel, maar ligt op daken.
Daar komt bij dat de giragomo-kolos ook meer is dan winkels van Corio. Het zijn talloze appartementen, kantoren, een zalencentrum, ga maar door. Tenzij iemand de Amerikanen influistert dat Gaddafi in het Radboudkwartier een commandocentrum heeft gevestigd om de strijd vanuit het buitenland voor te zetten, gaat Hoog Catharijne nooit meer weg. Daarover filosoferen dient dan ook andere behoeften dan stedenbouwkundige. Ja, we hadden ook graag ‘De Utrecht’ nog gehad, of Westerstraat 14.

Reacties

 1. Apostle

  Ik ben al lang blij dat er iets gebeurt, HC gaat idd nooit meer weg, je kan er beter het beste van maken.

 2. Marco Knol

  Tja, ik mijmer ook wel eens of Al Qaida niet HC had kunnen uitkiezen in plaats van de Twin Towers.

 3. William

  Ik ben ook allang blij dat er iets gebeurd. Het is ook wat naief om te denken dat de duurste grond van een stad als park wordt behandeld in deze moderne tijden. Overigens is de consument hier zelf debet aan – kopen kopen kopen…

 4. Anne

  @William: Een stationsgebied hoeft ook geen park te zijn. Het hoeft echter ook geen hypercommerciële ruimte zijn, waarin elke cm2 ingericht is om mensen te verleiden tot kopen. Ik snap de behoefte aan een positieve kijk op het stationsgebied. Die behoefte heb ik zelf ook. Ik denk ook dat de vernieuwing van HC een positief effect heeft. Maar dan wel een korte, tijdelijke. Ik vind ook echt dat we kritisch moeten blijven. In het volgende filmpje is te zien dat Utrecht echt kansen laat ligen:

  http://www.adriduivesteijn.pvda.nl/general/VID's/Interview+over+stationsgebied+Utrecht

 5. William

  @Anne: je hebt gelijk. Weet je wat het is? Ik ben als verkeerskundige als professional betrokken bij het inrichten van de buitenruimte en het creeeren van nieuwe plekken voor wonen werken etc. Omdat ik altijd voor (semi)overheidsinstanties werk ben ik tot de conclusies gekomen dat het toch vechten tegen de bierkaai is. Rationaliteit ontbreekt altijd in dit soort dingen. Het gaat uiteindelijk om het grote geld.

  Kern van het probleem is natuurlijk het ontbreken van een visie cq. ideologie. Dit laatste is idd ten prooi gevallen aan alle commercie.

  Niettemin probeer ik altijd het beste te maken en halen uit nieuwe onwikkelingen. Je hebt gelijk dat het positieve effect van HC maar van korte duur is.

  Overigens worden enkele stellingen in het filmpje wel genuanceerd in onderstaande discussie, de moeite waard om te lezen!:

  http://sargasso.nl/archief/2011/03/18/gebroken-beloftes-en-ruimtelijke-problemen-in-centrumplan-utrecht-een-minidocumentaire/

Reageer