Het schiet op

In Nieuws door HB9 Reacties


De schouw van dinsdagavond bood weinig nieuws, het was vooral bijpraten over de vorderingen. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers per schouw lijkt te stijgen. Het heeft iets potsierlijks om dit grijzende publiek te vragen naar suggesties voor fietsparkeren rondom het station. POS mag wel proberen wat meer vaders en moeders van de kids op de CU-borden naar binnen te trekken, wat ons betreft.
Hier de powerpoint van Erik Suik, die traditioneel alle uitleg vanuit de gemeente verzorgt, inclusief vele actiefoto’s van de bouw. Ons verslagje na de klik. Edit: hier de link naar het officiële verslag.

– Bouw woonwinkelcentrum ligt na vertraging in de winter nu weer op schema. BAM werkt nog tot in mei aan de aanleg van een warmtekoude-opslagsysteem in Achter Clarenburg. De kelder is al deels gesloten, een aantal kolommen voor de beganegrondverdieping staan er al.
– Bouw Muziekpaleis is goed op gang. Bouw beide schachten gaat met één laag per twee weken in flink tempo. Inmiddels is de oostelijke al hoger dan de grote zaal. Uiteindelijk zullen ze dubbel zo hoog worden, 45 meter. Dat is vergelijkbaar met de groene kraan op het terrein. Die hoogte wordt deze zomer bereikt. Dan zal ook de expeditiekelder klaar zijn en kan bouw van de staalconstructie die de zalen steunt beginnen.
– Uitgraven van de toerit van de expeditiekelder zal over twee weken starten. Men verwacht ook daar weer veel met creosoot vervuilde grond. Op de foto is dat terrein te zien naast de kelder in aanbouw.
– Er is al voor 5 kilometer aan oude heipaal uit de bak getrokken. Er komt nog veel meer, dit is nog maar het begin. In totaal is 2000 kubieke meter beton van de bak gesloopt en verkruimeld. Veel daarvan wordt gebruikt voor stabilisatie ter plaatse. Men heeft berekend dat er in de afgelopen tijd maar liefst voor 45 duizend kubieke meter grond is verplaatst. Ter vergelijking: in een flinke vrachtauto kun je 20 kuub verplaatsen, dus ga maar na. Er is 600 ton damwanden, al of niet tijdelijk, de grond in gedrukt.
– Mogelijk start dit jaar het werk aan de bouw van de expeditietoerit, zodra de spuikokers weg zijn. Sloop van het Cathrijneviaduct, ook nodig voor aanleg van die toerit, wordt naar verwachting niet eerder dan 2012. Om de sloop te kunnen doen wordt er aan de noordelijke zijde een tijdelijke brug gebouwd. Eerder was er sprake van een zuidelijke brug.
– De stalen dakconstructie van de sporthal wordt er door middel van kranen afgetakeld. Dat zal binnenkort een keer ’s nachts gebeuren. Grote kans op lawaaioverlast voor omwonenden.

– ProRail start binnenkort met sloop van gebouwtjes op het stationsplein, er wordt een tijdelijk trap geplaatst en een lift verplaatst. Er komt ook een bouwkraan voor de eerste fase van de OV-terminal.
– Het bouwen van de  perronkappen zal in de komende tijd verplaatsen naar spoor 8 en 9.
– De aannemers werken deze zomer door, geen bouwvakvakantie. De boel moet op tijd af.
– De komende schouw zal geheel in het teken staan van werk aan de westelijke zijde van het station en vindt plaats op 24 mei. Deze zomer zullen er schouwen plaatsvinden in de bouwput van het Muziekpaleis. Dat kan leuk worden, want er is dan al heel wat te zien van de grote constructies.
(Foto’s van vandaag, met dank aan PV)

Reacties

 1. Apostle

  Omwonenden van de sporthal? Dichter bij dan aan de Croeselaan tegenover de Knoopkazerne woont niemand. En daar zit nog het massieve Beatrix-gebouw tussen, zoveel overlast zal er dus wel niet zijn. Er van uit gaande dat de gebouwen aan de Van Sijpesteinkade niet / nauwelijks bewoond worden.

  1. Auteur
   HB

   Alle mensen in Gildeveste, Radboudveste en appartementen Moreelsepark kun je wat deze kwestie betreft als omwonenden zien.

   Momenteel lees ik In pursuit of silence, http://inpursuitofsilence.com/. De schrijver geeft inzicht in onze relatie tot geluid. De auteur is in een epische queeste op zoek naar iets wat we in deze maatschappij voorgoed zijn kwijt geraakt.

   Als je er niets aan kunt doen, is de beste remedie tegen ongewenst geluid zogenaamd compenserend geluid. Zet een cd op met branding of waterval. Daar kun je ook best mee in slaap vallen. Het is voor je oren gemakkelijker om zich in te stellen om constant geluid – dat wordt als het ware gefilterd en hoor je na verloop van tijd niet meer – dan zo nu en dan een beng of knal. Vergelijk wonen aan een weg met 10 auto’s per minuut of aan een weg met 1 auto per 10 minuten.

 2. Belinda van Wijlick

  Geluidoverlast bij de sporthal zal zeer beperkt zijn. Het werk dat het meeste geluid veroorzaakt, het doorzagen van de stalen liggers, gebeurt overdag, en blijft ook altijd binnen de wettelijk toegestane geluidsnormen. ’s Nachts worden de delen er met een kraan uit gehesen, dit levert weinig geluidoverlast op.

 3. Tijmen

  Alle panden aan de van Sijp worden momenteel bewoond, toevallig woon ik hier ook ‘tijdelijk’Je heb ’s nachts wel degelijk last van het slopen in de sporthal. Als ze met pneumatisch gereedschap in de weer zijn lijkt het net alsof er met een geweer wordt geschoten in de weide omtrek. Of een aggregaat die verderop lekker staat te loeien.

  Maar er mag natuurlijk niet geklaagd worden omdat het in een stationsgebied is.

 4. R

  De tijdelijke brug ten behoeve van de bouw van het diepste deel van de inrit komt ten noorden van het huidige Catharijneviaduct te liggen? Waar precies, vraag ik me af. Worden dan eerst alle oude panden tegenover het Muziekpaleis gesloopt? Ik kan me niet voorstellen dat na de maatschappelijk ongewenste sloopwoede in de jaren 60 men nu nog meer karakteristieke delen van het stationsgebied om zeep gaat helpen. Zo`n besluit is met de huidige gemeenteraad en de scepsis onder de bevolking in mijn ogen ondenkbaar.

  1. hb

   Er zal daarvoor niet worden gesloopt. Maar hoe dat precies gaat weten we pas als de gemeente een kaartje publiceert. Het zal passen en meten worden met de bussen.

  2. Domenique

   ten noorden van hoeft geen 100 meter te zijn. Maar meer op de plaats van het oude viaduct.

   Deze post van HB http://www.bouwpututrecht.nl/2011/02/10/update-5/ geeft aan dat de noordelijke voor fiets/wandel zal zijn.

   Hiervoor zal niet spontaan gesloopt gaan worden aan panden. Hoe her precies gaat lopen wortd pas duidelijk als er een kaartje komt..

Reageer