Brug Bijenkorf – C&A verdwijnt

In Nieuws door HB14 Reacties

In het kader van kleine moeite, groot plezier: de blikken pukkel tussen Beijenkorf en C&A gaat weg, lezen we op DNU. Geen vage minitunnel meer. De St. Jacobsstraat wordt weer een straat met een begin en een eind.

Overigens behoort de huidige loop van deze straat niet tot de oude stadstructuur. Het is het resultaat van verkeersplannen uit de jaren vijftig die wel zijn uitgevoerd, het plan Kuiper.


Zodra het woonwinkelgebouw aan de overkant klaar is, ontstaat er een kruising met rondom duidelijke gevelwanden. Een heel ander gezicht.

Toen we vier jaar geleden met BU begonnen was er al sprake van plannen om de brug te slopen. Nu is het dan zover. Overigens hebben we indertijd ook gelezen over een vergunning van Hotel Smits, om het hotel met een verdieping te verhogen. Hoe concreet die plannen nu zijn, weten we niet.

Op de foto van ’53 uit Het Utrechts Archief zie je de bedoelde kruising vanaf de toren van de Jacobikerk (Jacobskerkhof), uit het noorden.

[edit 16-3:] De gemeente heeft er een persbericht aan gewijd en een brief aan de commissie Stad & Ruimte gestuurd. Daarin staat dat inderdaad achter de gevel een verdieping wordt gebouwd, dus bovenop de bestaande winkellaag. Dat is goed te zien op Google Earth. Omdat het een bestemmingsplanwijziging is, wordt er eerst een procedure gestart. Dat is deze zomer. Start bouw is voor 2012 gepland. Hieronder een quote uit de commissiebrief over dit onderwerp.

Hierbij willen we u informeren over ons besluit op 8 maart 2011 om de planvoorbereidingen te starten voor de verbouwing en uitbreiding van het La Vie gebouw op de hoek van de Lange Viestraat-St. Jacobsstraat. Als eerstvolgende stap wordt nu een Bouwenvelop opgesteld waarin we de gemeentelijke uitgangspunten en randvoorwaarden voor deze ontwikkeling vastleggen.

De voorgenomen ontwikkeling
Het initiatief betreft het uitbreiden en vernieuwen van het La Vie gebouw, ten behoeve van warenhuis de Bijenkorf. Bijenkorf gaat het grootste deel van het pand voor zichzelf gebruiken. Het pand krijgt de uitstraling van één warenhuis. Het aantal kantoor m2’s wordt enigszins teruggebracht.
De Bijenkorf heeft er niet voor gekozen het aantal winkels in Nederland uit te breiden, maar om de bestaande vestigingen te vergroten en te upgraden. De uitbreiding (totaal circa 5.800 m2) is voorzien op het dak achter de huidige gevel (circa 5.300 m2) en ter plaatse van de huidige expeditie (circa 500m2). Een andere belangrijke wijziging is het verwijderen van de loopbrug tussen La Vie en C&A, boven de St. Jacobsstraat, waardoor het zicht op deze straat wordt hersteld.

Communicatie en participatie
Winkeliers, omwonenden en andere betrokkenen worden conform de Participatiestandaard betrokken bij het project. De gemeente gaat bijvoorbeeld in samenwerking met de initiatiefnemer in gesprek met de omwonenden waarvoor de dakopbouw gevolgen kan hebben.

Vervolg
Naar verwachting stellen wij de Bouwenvelop nog voor de zomer vast. Daarna volgt de benodigde bestemmingsplan- en vergunningprocedure. De initiatiefnemer wil begin 2012 starten met de verbouwing.

 

Reacties

  1. Auteur
   HB

   Bovenin zit een vergadercentrum. Hoe die extra verdieping voor de Bijenkorf dan werkt is me niet duidelijk. Misschien dat men de binnenruimte, net boven de winkellaag bebouwt en aan de winkelmeters toevoegt. Zie http://goo.gl/maps/31WB

 1. Peter

  ik heb er gisteren naar gegoogled, ben blij met de extra informatie. Weet iemand waarom de brug ooit is gebouwd? Wat de functie was? Zijn er ooit mensen doorheen gelopen?

 2. Michel

  Een jaar of tien geleden kon je door die loop brug van C&A naar ‘winkelcentrum’ La Vie. Dat bestond toen voor een groot deel uit de bijenkorf, maar er zaten ook andere winkels. De verbinding is al eerder gesloten, en later heeft de bijenkorf (bijna) het hele winkelcenrum overgenomen, en verbouwd. In de kelder zitten nog een bakker en een toko die daar van over zijn gebleven, en op de beganegrond tussen de twee ingangen zit nog een kledingwinkel.

  1. hb

   Ze hebben ons laten weten dat er mogelijk in mei impressies van de veranderingen naar buiten mogen. Ze vinden het nu nog te vroeg om iets te laten zien.

 3. Carlo

  Ben dan toch benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken met het C&A gebouw (Vredenburg 17). het Lijkt me niet de bedoeling dat daar een gapend gat achter blijft. Daarnaast ben ik benieuwd of ook dat gebouw nog gerenoveerd wordt. Op archieffoto’s van de jaren 50 ziet het er prachtig uit. De huidige toestand daarentegen niet!

  1. Apostle

   Inderdaad, de gevel van de C&A aan het Vredenburg is dramatisch terwijl het vroeger zo’n mooie jaren ’50-gevel had. De Planeet had vroeger trouwens ook een prachtige gevel in plaats van dat nare blauwe gebeuren, hopelijk herstellen ze dat ook ooit nog eens.

 4. Amanda

  Min vader had daar een prachtige tabaksspeciaalzaak. Snap dat jullie t een lelijk ding vinden maar voor mij is er weer een stukje verleden weg.

Reageer