Discussie bieb begonnen

In Nieuws door HB11 Reacties

Het college hecht nog steeds aan het realiseren van de nieuwe bibliotheek, enkele filmzalen en daar bovenop woningen op het Smakkelaarsveld. De financiële dekking ervan is echter nog steeds niet rond. Collegepartij GroenLinks laat bij monde van Rotier in een radiointerview bij RTV-Utrecht weten dat wat hen betreft de bibliotheekverplaatsing ter discussie staat, als de financiën niet rond komen. Oppositiepartij VVD zegt in datzelfde interview dat ze wel dat gebouw wil realiseren, ook in verband met de ruimtelijke kwaliteit van het stationsgebied, maar dan volledig zonder (dure) maatschappelijke voorzieningen. In de recente begrotingsvergadering heeft ook (inmiddels mini-oppositiepartij) Leefbaar Utrecht de toekomst van het gebouw ter discussie gesteld. Mos van GroenLinks downplayt de onrust. In de recente optimaliseringsvoorstellen lezen we op pagina 17 dat het college inzet op een kleinere bibliotheek en dat de vrijkomende ruimte kan worden gebruikt voor 25 extra woningen. De kantoren van de bibliotheek verhuizen in dat geval naar de overkant, naar het Stadskantoor.

Het onderwerp haalt de landelijke pers inmiddels ook al. 11 november zijn de (spannende) begrotingsbesprekingen in de raad.

Oude Daalstraat, Daalsebos

'Daalsebos' aan de Oude Daalstraat

Wij adviseren, vanuit onze bescheiden zijlijnpositie, om het programma woningen in het Rapp+Rappgebouw flink uit te breiden met twee of drie extra woonlagen. Daarmee is een forse exploitatieverbetering te bereiken en kunnen de  ontwrichtende woningbouwplannen op de tunnelbaan bij de Oude Daalstraat (pag. 14) ook van tafel. Door de enorme kaalslag in het groen van het stationsgebied vormt straks het ‘Daalsebos’ het enige significante plukje groen in het noordgebied. Handen af. Meer bouwen? Prima, maar dan wel de lucht in.

Mocht je het niet zien? Onderstaand ontwerp is de bieb met enkele extra woonlagen. Eerlijk gezegd, we vinden het ontwerp er niet op achteruit gaan…

Reacties

 1. Apostle

  Tja, omhoog bouwen, hoe weinig dan ook, blijft taboe in Utrecht. Er zou eens één bewoner het uitzicht op de Dom kunnen verliezen.

 2. Bas Timmers

  Tsja, dat de bieb een geweldig uithangbord kan zijn voor een stad lieten Utrecht en Almere recent zien. Krimpen van de bieb lijkt me dus niet echt handig, en de huidige locatie is prachtig maar hopeloos verouderd. Dus één of twee extra lagen, prima.

 3. Evert

  Typisch VVD: zonder dure maatschappelijke voorzieningen… Plemp het stationsgebied vol met winkels en kantoren: wordt het erg leefbaar van! Als Utrecht stad van Kennis en Cultuur wil zijn, moet men ook durven investeren. Dus niet zeuren: een paar bouwlagen met woningen er bovenop!

 4. joop kools

  Een mooie en goede bibliotheek / mediatheek, ICT centrum lijkt me heel goed. De nieuwe bibliotheek in Amsterdam is mooi voorbeeld, het kan een goede ontmoetingsplek zijn. waar je bijeenkomsten kunt organiseren, elkaar kunt ontmoeten, kunt lezen studeren etc.
  Dus ja zo’n plek in het nieuwe moderne stationsgebied lijkt me een uitstekende voorziening

  1. Auteur
   HB

   Als je kijkt naar de bevlogen brochure die er ooit over is gemaakt en de discussie die nu wordt gevoerd en die voornamelijk over geld gaat, vraag je je af hoeveel visie er op dit moment nog is. Muziekpaleis en cultuurcentrum Smakkelaarsveld zou een prachtige combi kunnen zijn waar de hele stad op gaat leunen en een nieuwe identiteit aan kan ontlenen. Maar dan moet je wel durven stappen zetten.

 5. Stephan

  Je zal haast vergeten dat die Bieb er ook nog moet komen.
  Is behoorlijk lang stil geweest rondom de Bieb.
  Als je het goed aanpakt kan het goed zijn als gezicht voor de stad.
  Als functie is het wel belangrijk niet puur en alleen bieb, maar meer zoals Joop Kools al zegt.

 6. A. Noniem

  Investeren in cultuur is investeren in publieke functies als een (mooie) bibliotheek in het hart van de stad. Discussies over haalbaarheid horen thuis in het commerciële deel van Hoog Catharijne. Dus: houden zo die bieb, en geen flat zoals in het nieuwe ontwerp.

 7. Karel Baas

  Tsja… ook hier zien we dat de oorspronkelijke keuze van de bewoners niet wordt gevolgd.. Hoger bouwen was nou precies niet wat we wilden. Waarom mogen we dat niet zeggen? De groene leefbare keuze was toch de keuze van een meerderheid?

  1. Auteur
   HB

   De gemeente houdt zich aan de afgesproken maximale bouwhoogte voor die locatie. Het plan is om meer woningen te realiseren ten kosten van vierkante meters publieke voorzieningen, dus niet door meer lagen te realiseren. Hoger bouwen is een privaat idee en zal niet haalbaar zijn vanwege restricties in het masterplan. Dat het voor bewoners in Gildenveste niet aantrekkelijk is om een hoge overbuurman te krijgen is natuurlijk evident.

Reageer