Icoon

In door HB7 Reacties


Het nieuwe bestuurscentrum van de Rabobank is een instant icoon voor de stad. Was de angst eerst dat hoogbouw het zicht op het oude vertrouwde icoon zou wegnemen, nu blijkt de hoogbouw zelfstandig de blik te vangen. Ondanks de gematigde hoogte van ruim 100 meter en de relatieve breedte, maakt het gebouw een ranke indruk. Maar indrukwekkend is vooral de textuur, het subtiele spel met kleuren, de vloeiende overgangen die de twee ovale torens als druppels verkleefd met elkaar maken. Je zou het willen voelen, als een glad steentje dat je door je vingers laat glijden.

Iedere bezoeker die via het 24 Oktoberplein de stad in rijdt, heeft niet de Dom, maar wel deze Rabobank prominent op zijn netvlies. En dat duizenden keren per dag, honderdduizenden keren per jaar. Het valt me op dat Utrecht er eigenlijk weinig mee doet. Het zou me verbazen als het plaatje al op een mok is gezet in het kader van stadspromotie. Of is er wel stille bewondering? Kijkt iedereen even opzij of omhoog, om vervolgens tenminste met een gevoel van respect zijn weg te vervolgen?

Als er ergens wordt geadoreerd, is het wel op het forum Skyscrapercity. De thread Rabobank is toe aan zijn 72ste pagina, en wordt bijna geheel gevuld met foto’s, alsof het de Keira Knightley fanpages betreft. Iedereen steekt zijn lens omhoog, drukt af en gooit het op het web. De beelden zijn dan weer glamoureus, dan weer aandoenlijk.

Vind je ook dat de stad Utrecht een visuele hit heeft gemaakt? Of vind je het allemaal nogal overtrokken? En heeft dit gebouw nu eigenlijk al een naam? Reacties, zoals altijd, welkom.

Reacties

 1. Rob

  Gewoon de Verrekijker, net zoals het Muziekcentrum i.p.v. Muziekpaleis dat als naam zo vreselijk gepromoot wordt.

 2. Fallus

  Een schitterende toren, waar "we" trots op mogen zijn. De Rabo heeft zijn nek uitgestoken, nu hopen dat de rest volgt!

 3. David

  Ik zie hem elke dag als ik thuis kom uit m'n werk (24 okt plein) en ik vind het echt een icoon voor de stad. Vooral hoe de toren 'uitkomt' vanaf dat kruispunt (en eigenlijk net ff vóór het kruispunt op het Martin Luther Kinglaan, dan lijkt het net alsof hij nog veel groter is dan dat hij in werkelijkheid is.

 4. Laurens Holst

  Overigens, als ik er vanuit de trein naar kijk zie ik al enige tijd een paar ruitjes ontbreken. Foutje tijdens het werk, of gevoelig voor sterke wind/vogels?

Reageer