Bodemschatten

In Nieuws door HB6 Reacties


Het terrein van de bouwplaats Muziekpaleis is serieus vervuild. In mei heeft de bouw op het terrein van Heijmans twee weken geleden stil gelegen wegens het aantreffen van verdachte grond. Na onderzoek bleek het ongevaarlijk te zijn. Er is vooral gekeken naar de aanwezigheid van de stoffen fenol en cyanide.

Van een getuige hebben we gehoord dat de stank die plotseling bij het boren van de palen vrij kwam niet kinderachtig was. De mensen die er omheen stonden werden onwel. De vervuiling begint al op enkele meters onder het maaiveld. Dat het niet om een kleinigheid gaat, leiden we af uit de hoeveelheid met plastic afgedekte containers die op het terrein staan.

[Edit 10-6] Volgens Jos van Sambeek die op DNU.nu de projectorganisatie citeert, waren de mensen die onwel werden al ziek. (!) Met andere woorden, mensen werden onwel, maar die hadden al wat onder de leden. Wonderlijk. Zieke medewerkers horen bij de dokter, niet op het werk. Het was wel reden om het werk voor twee weken stil te leggen, vertrouwen deed men het zaakje niet. Wat er in de containers ligt omschrijft men als verontreiniging met creosoot. We zullen eens in de Griftpark-info duiken om weer op te halen wat een negentiende-eeuwse gasfabriek aan rotzooi produceerde. [einde edit]


Als boosdoener voor dit probleem wordt de gasfabriek en koperslagerij van De Heus beschouwd, die midden negentiende eeuw enkele tientallen jaren heeft geproduceerd. Nadien zijn op die plek de Fruit- en de Korenbeurs gebouwd, die vervolgens plaats maakten voor de grote Jaarbeursgebouwen.

Tot nu toe heeft zich niemand om deze oude viezigheid in de grond bekommerd. Het geeft ook te denken hoe vuil de bodem van de voormalige stadsbuitengracht ter plaatse zou kunnen zijn. De verontreiniging bevindt zich onder andere aan de westzijde, aan de rand van de bouwput. Op die plaats zal binnenkort worden begonnen met het werk in verband met de expeditietunnel voor het Muziekpaleis.

Dat de grond nog lang niet al zijn (onaangename) geheimen heeft prijsgegeven moge duidelijk zijn. Hieronder een film waarop je kunt zien hoeveel van de oude kademuren (op houten palen) en poort- en brugfundamenten van de Catharijnesingel achter de betonbak zijn verdwenen. Delen daarvan genieten bescherming als Rijksmonument. Precies op die plaats komt de expeditietunnel.

[bron film en foto: Het Utrechts Archief]

Reacties

 1. Hylke

  Wat een prachtig filmpje. Leuk om te weten dat er nog zoveel restanten van de kademuur en Catharijnepoort aanwezig zijn. Is het niet mogelijk om historische lagen op te nemen in het nieuwe ontwerp? Het is juist interessant als de historie van zo'n belangrijke plek voor de stad Utrecht zichtbaar wordt. Zeker op zo'n plek waar de laatste eeuw zoveel is veranderd.Ik vind de Nieuwekade of het oude Vredenburg een goed voorbeeld hoe dat zou kunnen. Of zal het waterpeil straks al het zicht op de oude kademuur onttrekken? Hier de Nieuwekade: http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=utrecht&sll=52.469397,5.509644&sspn=3.172624,9.876709&ie=UTF8&hq=&hnear=Utrecht&ll=52.096153,5.111463&spn=0,0.001717&t=h&z=20&layer=c&cbll=52.095893,5.111679&panoid=rhEdXPPR7xdaNboxDUtGXA&cbp=12,329.23,,0,32.33

 2. Utrecht zonder HC

  das toch wel heel apart dat dat er nog gewoon zit, terwijl niemand dat waarschijnlijk weet denk ik als je daar looptinpassen zou wel mooi zijn maar ik denk dat men daar geen rekening mee heeft gehouden

 3. Herbert

  @Hylke, als je kijkt bij de impressies zul je zien dat in de herstelde singel de contouren van de oude noordwestelijke toren van het kasteel zijn opgenomen, net zoals bij de Nieuwekade is gedaan.

 4. Michiel

  Maar, wat is nou precies het probleem (als er een is?) Tijdens de infoavond werd inderdaad verteld dat de bouw eventjes stil had gelegen, maar na onderzoek bleek het ongevaarlijk te zijn. Toch zeg je dat de grond flink vervuild is. En als mensen onwel zijn geworden, lijkt het me allemaal niet zo ongevaarlijk.Moet hier een flinke bodemsanering plaats gaan vinden (in andere woorden: fikse vertraging) of niet?

 5. Herbert

  @Michiel: er hoeft met vervuiling geen (groot) probleem te zijn. Feit is dat men zich wel heeft laten verrassen omdat men niet op de hoogte was dat dit er zat. Je kunt onwel worden zonder dat je er iets blijvends aan overhoudt. Maar goed, dit is allemaal speculatief. Het is te hopen dat dit niet te vaak voorkomt.

 6. sam

  Vervuiling is een populair woord geworden. Vroeger wist men niet dat het vervuiling was! Onze eigen poep wodt nu aangemerkt als een chemisch product! Een vuurtje wordt aangemerkt als luchtvervuiling en als een milieu delict. Zelf werk ik sinds kort in Utrecht en ben betrokken bij milieu technische ontwikkelingen. Ik vind Utrecht een mooie stad waar de afd. Milieu een goed gevoel heeft bij leefbaarheid en handhaving. Ik hoop dat ik er ook een bijdrage aan kan leveren! Sam

Reageer