Vondsten

In Nieuws door HB6 Reacties

Tot 17 april is er in het vernieuwde infocentrum aan Vredenburg 40 een tentoonstelling met recente archeologische vondsten. Nu ontdekten we dat deze ook online te vinden zijn op www.cu2030.nl/archeologie. De geschiedenis van het gebied komt tot leven in flashfilmpjes met uitleg. Komisch: Trijn doet het met een Italiaan.

Wat moderne archeologie betreft: we hebben de hand weten te leggen op het Plan Hoog Catharijne uit oktober 1962. Het is van Empeo, de projectontwikkelingspoot van Bredero. Erg bijzonder tijdsdocument. Er is minder veranderd in vijftig jaar dan wij soms denken. Zodra het is ingescand, komt het hier online.

Als er lezers zijn met ander uniek materiaal uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, houden we ons aanbevolen! Als je het niet kwijt wilt, willen we er graag een kopie van maken.

Reacties

 1. Utrecht zonder HC

  Mooie plaat die tekening, deze heeft ook gestaan in het boek “2000 Jaar Utrecht. Stedebouwkundige ontwikkeling van castrum tot centrum.” uit 1969, wat ik ooit heb gehad, stom genoeg weggedaan, stond ook een hoofdstuk in over Hoog Catharijne met deze tekening, kreeg het boek eind jaren 70 en koste toen 100 gulden!

 2. Michiel

  Niets uit jaren 60 of 70, maar ik heb recent wel de informatiemap “Utrecht weer omsingeld” gevonden die mijn vader had bewaard. Het is een (gekopieerd) informatieboekje uit 1994 waar gepleit wordt voor het terugbrengen van de catharjinesingel ten tijde van UCP. Het is niet ontzettend interessant, maar bevat wel een kijk op hoe men toen over de situatie dacht. Inclusief wat plankaartjes en zelfs geluidsniveau targets voor 2005 ūüėČ

 3. Herbert

  Het lezen over de plannen in de context van toen heeft me duidelijk gemaakt waarom ze met zoveel enthousiasme zijn begroet. En Empeo en Bredero hebben het ook overrompelend gepresenteerd aan bestuur en bevolking. Het heeft mij meer begrip gegeven voor de keuzes die toen zijn gemaakt.

 4. Herbert

  @Utrecht zonder HC: dat geweldige boek heb ik recentelijk via een antiquariaat op de kop getikt voor 35 euro. Dus als je je fout wilt herstellen kan dat vermoedelijk nog wel.

 5. Hylke

  Beste Herbert,

  Is het rapport over Hoog Catharijne al ingescand? Ik ben zeer benieuwd. In het boek over Bredero’s bouwbedrijf stond ook wat over dit ‘fraai vormgeven rapport’ wat mijn nieuwsgierigheid prikkelde.

  Ik kan niet zeggen dat ik Hoog Catharijne kan waarderen, maar nu ik meer verdiep heb in de planvorming kom ik ook tot de conclusie dat het allemaal heel begrijpelijk is.

  Misschien is het artikel van Hans Buiter wat hij over HC heeft geschreven ook wel interessant via de catalogus van de TUE kan je het terugvinden

  Linkje:

  http://alexandria.tue.nl/campusonly/Metis223495.pdf

  Hierbij kwam ik tegen dat het winkelcentrum zoals HC gebaseerd is op het concept ‘shoppingmall’ van Victor Gruen. Dat is een leuk verhaal op zich. Misschien interessant om eens in te verdiepen. Maar dat deze man fervent socialist is, is op z’n minst verbazingwekkend tot noemen.

 6. Herbert

  De HC bruchure uit ’62 en het Verkeersplan Utrecht uit ’58 liggen momenteel op m’n bureau. De eerste zal ik inscannen, de tweede waarschijnlijk kopi√ęren, want het is een lijvig ding. Maar het is nogal veel werk. Ik overweeg dan ook alleen te verspreiden onder echte ge√Įnteresseerden, die daarvoor een klein bedragje over hebben. Ben er nog niet uit.

  Het boekje van Buiter ken ik, en is vermoedelijk de beste historische beschrijving van het project die men kan wensen. Dat boekje is overigens tweedehands nog volop te koop.

Reageer