Verslagen Raadsinfoavond

In door HBReageer op dit artikel

Afgelopen 14 januari passeerde er een lange lijst onderwerpen tijdens de raadsinfoavond. Eventjes uit de verslagen van de gemeentesite cut & paste gedaan van de drie voor stationsgebied relevante onderwerpen: HOV om de Zuid, Smakkelaarsveld en Stadskantoor. Komt-ie.


Verbreding HOV om de Zuid
Op de raadsinformatieavond van 3 december 2009 presenteerde het college de plannen voor het regionale tramnetwerk. Tussen Centraal Station en De Uithof gaat de gemeente een tramlijn aanleggen, die HOV om de Zuid wordt genoemd. Hiervoor werkt de gemeente samen met ProRail. In het eerste kwartaal van 2011 starten de werkzaamheden. Het college presenteerde de stand van zaken voor de HOV om de Zuid.
Bij deze bijeenkomst waren 37 aanwezigen, waarvan 20 bezoekers, 2 meepraters, 7 reaadsleden en 7 ambtenaren. Er was een ontspannen sfeer bij deze bijeenkomst.
De vragen zijn vooral voor de gemeente en ProRail. Eelko van den Boogaard (gemeente Utrecht) licht het traject van de HOV om de Zuid toe. In mei of juni is er duidelijkheid over de verbinding tussen het Stationsgebied en P+R-terrein De Uithof. De gemeente werkt hiervoor samen met ProRail. De heer Murre (ProRail) geeft een toelichting op het project spoorverdubbeling, de bouw van de halte Vaartsche Rijn en de gelijktijdige aanleg van de HOV-baan.
Meeprater de heer Korff de Gidts wijst op het doortrekken van de lijn naar De Bilt. De heer Cats wijst op de hoogte van onder andere de Minstroom. Vragen die raadsleden stelden waren onder andere: Welke risico’s zijn er ten opzichte van het bestemmingsplan? En hoe moet het bestemmingsplan worden aangepast? De vragen gingen dus voornamelijk over de relatie tot het bestemmingsplan.

De gemeenteraad debatteert over de commissiebrief ‘Voorontwerp en bestemmingsplan HOV Om de Zuid’ tijdens de commissievergadering van 19 januari 2010. Naar verwachting legt het college het bestemmingsplan omstreeks april 2010 aan de gemeenteraad voor, ter besluitvorming.

Commissiebrief en bijlagen
Bijdrage Vrienden van Amelisweerd
Presentatie

Herinrichting Smakkelaarsveld
De gemeente heeft plannen om op het Smakkelaarsveld onder andere de Bibliotheek++ te laten bouwen. Om de voorbereidingen hiervoor mogelijk te maken vraagt het college de raad geld beschikbaar te stellen.
Bij deze bijeenkomst waren ruim 30 aanwezigen, waaronder 2 meepraters, 10 bezoekers, 9 raadsleden, de wethouder en 10 ambtenaren.
Directeur Hutschemaekers van de POS legde de plannen voor het Smakkelaarsveld uit aan de raad, waarna Walther Kok een presentatie hield over de invulling van de Bibliotheek++.
Ook enkele bewoners gaven hun mening over de plannen. De directeur van filmtheater ’t Hoogt zei blij te zijn met het plan. Artplex zou naar verwachting 190.000 bezoekers extra gaan trekken. Andere bewoners waren minder te spreken over de ontwikkelingen, vanwege het kwijtraken van ontmoetingsplekken.
Een raadslid vroeg naar de mogelijke input van huidige gebruikers van de bibliotheek. Wethouder Janssen vertelde dat ze inderdaad op zoek zijn naar een manier om de bibliotheekgangers te betrekken bij de plannen voor de nieuwe bieb. Andere vragen van raadsleden betroffen de ontsluiting van de parkeergarage, of Artplex op commerciële basis kan draaien en wat er met ’t Hoogt gaat gebeuren.

De gemeenteraad debatteert over het ontwerpraadsvoorstel ‘Integrale ontwikkeling Smakkelaarsveld incl. Bibliotheek’ tijdens de commissievergadering van 19/21/26 januari 2010. De raad besluit hierover tijdens de raadsvergadering van 28 januari of 11 februari 2010.

Raadsvoorstel Herinrichting Smakkelaarsveld

Brief raadscommissies Smakkelaarsveld

Besluitenhistorie Bibliotheek++

Presentatie POS

Bijdrage Stg. Filmtheater ’t Hoogt

Stadskantoor
De gemeente wil dat de Utrechtse ambtenaren samen in het nieuwe Stadskantoor gaan werken. Het kantoor komt naast het station. Het college vraagt de raad geld beschikbaar te stellen voor het Stadskantoor.
Bij deze bijeenkomst waren 21 aanwezigen, waaronder 1 meeprater, 10 raadsleden en 10 ambtenaren.
Directeur Hutschemaekers van de POS legde de inhoud van het raadsvoorstel uit aan de raadsleden. Onderwerpen die aan de orde kwamen, waren onder andere de realisatie van het inbouwpakket, de duurzaamheid van het gebouw, de eerste voorbereidingen, de ICT en het inperken van papier door digitaliseren.
De raadsleden vroegen waarom de investering in duurzaamheid niet door de eigenaar wordt gedragen. Wethouder Janssen legde uit dat de gemeente hierin investeert om een betere energieprestatie te leveren dat wettelijk noodzakelijk. Ook waren raadsleden kritisch over het steken van zoveel geld in een ICT-oplossing die over 4 jaar is verouderd.

De gemeenteraad debatteert over het ontwerpraadsvoorstel ‘Kredietaanvraag inbouwpakket indelingsplan Stadskantoor’ tijdens de commissievergadering van 19/21/26 januari 2010. De raad besluit hierover tijdens de raadsvergadering van 28 januari of 11 februari 2010.

Raadsvoorstel kredietaanvraag Stadskantoor
Besluitenhistorie Stadskantoor

Bijdrage J.J. Ruiter

Reageer