Volgens het bericht op dnu.nu komt er geen uitbreiding van de Stadsschouwburg in het Stationsgebied.
Opties voor locaties waren Paardenveld en Jaarbeursgebied. Het college heeft een voorkeur voor het nieuwe centrum van Leidsche Rijn. Eerder stuitte dit weblog op een studie op Architectenweb waarbij het Beatrixgebouw zou worden uitgebouwd tot een theatercomplex: Schouwburg XL, vergelijkbaar met een Muziekpaleis-opzet. Of er een relatie bestaat tussen de uitbreiding van Stadsschouwburg en deze studie, werd ons niet duidelijk. Opmerkelijk was wel dat de publicatie op Architectenweb zeer snel was verdwenen nadat we er hier gewag van maakten. Hoe dan ook: het is nu niet meer nodig om te studeren op plekken in het Stationsgebied.
Reacties
Hebben jullie nog een bookmark? Dan heeft Google vast nog wel iets in z’n cache
Geen bookmark, wel de tekst zelf. Maar dat is nogal een lap. Riemen vast, daar gaan we.
Utrecht groeit. Het aantal inwoners is fors toegenomen en zal dat nog blijven doen. Met een grotere rol van Utrecht in de Randstad neemt ook het ‘gebruik’ van de stad voor wonen, werken en vermaak toe door mensen uit de Utrechtse regio en ver daarbuiten. In antwoord op deze toenemende vraag wil Utrecht het culturele aanbod aanzienlijk vergroten. Zo voorziet het nieuwe Utrechtse stationsgebied onder meer in een nieuw muziekpaleis en een megabioscoop met cross-overzalen. Uitvoeren van deze ambitie leidt tot een serieuze kans op het verwerven van de status Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Een belangrijke voorwaarde om daarvoor in aanmerking te komen is de capaciteit om de podiumkunsten in hun volle omvang te faciliteren.
Deze voorwaarde zal worden vervuld door de Utrechtse Stadsschouwburg. Het grootste theaterpodium van de stad wordt in zijn groei beperkt door de capaciteit van het huidige gebouw. Zowel de bezoekerscapaciteit van beide zalen als de afmetingen van het podium van de kleine zaal, het aantal beschikbare dagen en de logistieke mogelijkheden laten te wensen over. Een nieuwe Schouwburg XL moet ruimte scheppen voor grotere producties en meer publiek. In een eerder onderzoek zijn daarvoor twee scenario’s uitgewerkt: renovatie van de huidige schouwburg in combinatie met realisatie van een nieuwe grote zaal en herbestemming van de huidige schouwburg in combinatie met realisatie van een nieuw theatercomplex met drie zalen. Het resultaat uit het onderzoek is de aanbeveling om een nieuwe theaterzaal te bouwen met een capaciteit van ca. 1500 plaatsen en de huidige schouwburg te renoveren.
deel 2:
Utrecht, voorjaar 2018
Op spoor 5 arriveert de ICE uit Frankfurt. Uit het hele land en uit het buitenland arriveren gasten voor de opening van een groot muziektheaterfestival in het kader van Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Op de trappen van het aangrenzende Stationsplein West zitten mensen die het festivalprogramma bestuderen. Ze kijken uit over het Jaarbeursplein dat het levendige hart vormt van een nieuw deel van het centrum. Grootschalige voorzieningen als het stadskantoor, de entree van de vernieuwde OV-terminal, een 19 zalen tellend bioscoopcomplex, de vestiging van Holland Casino en het bruisende cultuurhuis (het voormalige Beatrixgebouw) zorgen vrijwel elk moment van de dag voor een gezellige drukte op beide pleinen.
Het plein doet dienst als startpunt voor veel festivalgangers. Via aangename looproutes (Centrumboulevard en Stadscorridor) is het direct verbonden met de festivallocaties in het oude centrum. Ook na de uitbreiding over het spoor is het totale centrum nog steeds compact en goed beloopbaar. De belangrijkste festivallocatie ligt overigens niet alleen aan het Jaarbeursplein, ook het plein zelf zal het hele jaar worden gebruikt als festivallocatie. Door zijn omvang en openheid kunnen er immers grote openluchtactiviteiten worden georganiseerd. Het Nederlands Filmfestival, dat sinds enkele jaren grotendeels plaatsvindt in het bioscoopcomplex aan de Jaarbeursboulevard, zal dit jaar ook experimenteren met openluchtvertoningen op het plein.
Mirjam Langerak kijkt tevreden neer op de toenemende drukte in en rond het cultuurhuis. Zij werkt in het nieuwe stadskantoor en was nauw betrokken bij de realisatie van het cultuurhuis. Natuurlijk, slapeloze nachten heeft het haar wel opgeleverd. Maar dat maakte de euforie over het slagen van het project alleen maar groter. Met de locatie Beatrixgebouw kon de gemeente tegemoetkomen aan alle eisen en wensen van de schouwburgdirectie op het gebied van kwaliteit, bereikbaarheid, technische voorzieningen, omgevingseffecten en realiseerbaarheid binnen de gestelde termijn. Daarnaast is het cultuurhuis in architectonisch en stedenbouwkundig opzicht een knap staaltje hergebruik dat een grote uitstraling heeft, ook internationaal. Met de nieuwe Schouwburg XL en het nieuwe muziekcomplex Vredenburg is Utrecht stevig op de cultuurkaart van Nederland gezet. Maar wat misschien wel even belangrijk is: de toch niet geringe investering heeft veel meer opgeleverd dan een nieuw theater. De omgeving van het Jaarbeursplein heeft zich ontwikkeld tot een waar bruggenhoofd naar het westelijk deel van de stad. De combinatie van bedrijvigheid, cultuur en amusement zorgt 24 uur per dag voor een omgeving die gonst van activiteit. De verschillende functies profiteren van elkaars aanwezigheid en ook de omliggende wijken worden positief beïnvloed.
deel 3:
Voordat ze zelf ‘Das Rheingold’ gaat bijwonen, wil Mirjam graag nog even toelichten waarom nu juist voor deze plek is gekozen. Aan de Leidse Rijn, naast het Stadskantoor, had natuurlijk een prachtig theater kunnen verschijnen. De ligging aan de nieuwe Stadscorridor, waar ook de nieuwe bibliotheek, het muziekpaleis en de belangrijkste pleinen in de oude binnenstad aan liggen, was natuurlijk een sterke pre. Maar uiteindelijk woog het toch niet op tegen de betere bereikbaarheid en ruimtelijke mogelijkheden van het Beatrixgebouw. De directe relatie met het station en de interactie die is ontstaan tussen de verschillende gebruikers van het cultuurhuis hadden we daar nooit kunnen realiseren.
Nu kan het theater onbekommerd zijn gang gaan met een eigen expeditiehof aan de achterzijde. Het Jaarbeursplein is daardoor vrij van verkeer gebleven en de bereikbaarheid van het station via de Graadt van Roggenweg blijft gegarandeerd.
Nu we Culturele Hoofdstad van Europa zijn, blijkt het Jaarbeursplein juist een plek met ongekende mogelijkheden. Bij een grote buitenvoorstelling op midzomernachtavond kunnen we alle omliggende faciliteiten inzetten: kleedkamers, oefenruimtes, grand cafés, hotel, de trap als tribune. Kortom, het Jaarbeursplein zelf wordt ook één groot theater voor een voorstelling die moet uitgroeien tot de absolute festivalklapper.”
We nemen afscheid van Mirjam voor de ingang van het cultuurhuis, dat de toch forse bezoekersstroom opmerkelijk vlot weet te verwerken.
Vriend en vijand zijn het er uiteindelijk over eens dat de keuze van het Beatrixgebouw een uiterst gelukkige greep is geweest. Mede door de nieuwe, culturele bedrijvigheid is het Stationsgebied West in enkele jaren tijd veranderd in een levendig centrumgebied dat een goede aanvulling vormt op het historische centrum aan de overzijde van het spoor. Daardoor is het hart van de stad versterkt en Utrecht Centraal nog meer ‘Nederland Centraal’ geworden. Natuurlijk waren er ook elders in de stad nog geschikte locaties. Maar een stad als Utrecht, die groot is geworden door haar centrale ligging, kent als geen ander het belang van een sterk centrum. De kansen die het stationsgebied bood als theaterlocatie en de bijdrage die het nieuwe theater kon leveren aan het succesvol vergroten van het centrum, waren van doorslaggevend belang.