Gaten

In Nieuws door HB1 Reactie


Vanmiddag wordt er in de raadsvergadering voor het laatst (?) gesproken over het DO van de Catharijneknoop en meer in het bijzonder de Stadskamer. Sociale veiligheid, bemating en relatie met het water van de singel zullen daarbij centraal staan. Op dnu.nu publiceert De Heus een interessante beschrijving van mogelijke tijdelijke afdichtingen van de vloer van de Stadskamer. Nu hebben we daar ook al over zitten filosoferen en zijn er niet echt uitgekomen. Het punt van tijdelijke afsluitingen van grote gaten is dat ze wel een bruikbare vloer moeten opleveren. Doe je het met een plastic wand, ben je de vloer gewoon kwijt voor gebruik. De hekken rondom de gaten moeten blijven staan in verband met de veiligheid. Het levert geen efficiënte benutting van de vloer op en doet de ruimte niet echt goed. Het idee is dat er in die ruimte redelijk grote evenementen kunnen worden georganiseerd.
Nu zijn er wellicht ook ‘harde’ tijdelijke vloerafsluitingen mogelijk. Lezers van dit weblog uit de bouwwereld: hebben jullie ideeën? We zijn benieuwd! Het is weliswaar een theoretische exercitie, maar daarom niet minder interessant, zo blijkt al uit het artikel op dnu.nu.

Vandaag volgt meer informatie op dit weblog over de Bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld en er komt een interessante bouwfilm van het Muziekpaleis, gemaakt door Heijmans, online. Stay tuned.

Reacties

  1. Folkert

    Natuurlijk zijn er allerlei technische oplossingen te bedenken om gaten in die vloer tijdens koude dagen tijdelijk te dichten. Maar wat dacht je van warme dagen? Het blijven altijd trekgaten en een overlast van lawaai uit de catacombe daaronder.
    Terecht wordt opgemerkt dat de vloer wel bruikbaar moet zijn, bijvoorbeeld bij een evenement. De hekken die eromheen komen zijn ook demontabel te maken, moeten echter zo hoog zijn dat er niet overheen geklommen kan worden en zo dicht dat niets in een open rondvaartboot gegooid kan worden.
    Maar wat is het voordeel van die gaten? Je ziet donker water indien je in dat gat kijkt en af en toe de bovenkant van een rondvaartboot. Dat is het, meer niet! Verder zijn die gaten om rotzooi in het water te deponeren. Indien men perse die gaten wenst is het misschien de overweging waard om er glazen kappen als in een dak omheen te zetten. De vorm van die gaten doet er in dat geval niet toe. Waarom echter al dit gedoe? De ruimte is zo transparant dat het water ten noorden en ten zuiden ervan best ervaren wordt, zeker vanaf die 2 bruggen (hoofdverbinding, dacht ik zo) die er doorheen gaan. De kopse glaswanden zouden nog wat dichter bij die bruggen geplaatst kunnen worden?

Reageer