Bouw Muziekpaleis aanstaande

In door HB15 Reacties

[Update 11:00] De gemeente draagt op dinsdag 1 december de grond over aan aannemer Heijmans zodat het bedrijf kan beginnen met de voorbereidingen voor de bouw van het Muziekpaleis. De roltrap zal worden verwijderd en bouwketen geplaatst. Na de kerstvakantie begint de bouw zelf. Als eerste plaatst men damwanden en worden de kelders van de expeditieruimten gebouwd.

Naar nu blijkt is tegen de op 30 oktober verstrekte bouwvergunning gisteren bezwaar aangetekend door de terminator en zijn stichtingen, zo lezen we op DNU.nu. De belangrijkste grief is wederom de luchtverontreiniging. Dit wordt aangevuld met bezwaren als dat het Muziekpaleis niet voldoet aan de uitslag van het referendum, te duur zou zijn, geen goede geluidsisolatie zou hebben en het plein zou verkleinen. Met uitzondering van de luchtkwaliteit en milieueffecten, is de rest van de argumenten nauwelijks relevant, omdat het door de politiek gesteunde keuzes betreft.

Dat de gemeente nu de aanvang van de bouw als een aanstaand voldongen feit aankondigt, terwijl de bezwaartermijn nog niet achter de rug is, lijkt erop te duiden dat er een andere wind waait. De crisis- en herstelwetmentaliteit laat zich gelden. En laten we wel wezen, als er nu niet wordt gebouwd, is openstelling in 2013 helemaal een illusie.

Maar het feestje kan worden verstoord als er ook een voorlopige voorziening wordt aangevraagd, waar het nu naar uit ziet. Er zijn maar liefst 13 bezwaren en er hoeft er maar één te zijn waar de rechter zwaar aan tilt of het is bingo.

Overigens zijn de drie funderingsbuizen voor het woonwinkelgebouw met succes geplaatst. De aannemer vertrekt vandaag en er zal een tribune worden gebouwd voor festiviteiten op dinsdag.

Reacties

 1. Herbert

  Hij maakt de trajecten af waar hij aan is begonnen. Zo uit mijn hoofd zijn dat woonwinkelcomplex De Vredenburg, Muziekpaleis en OV-terminal.

 2. Michiel

  Ja idd, dat hij zou stoppen is complete onzin. Voor 30 oktober had hij toch al gezegd geen nieuwe procedures te starten? Dus als hij de recent verstrekte bouwvergunning gaat aanvechten, is dat in mijn ogen een nieuw traject.

  Hoe dan ook, uitermate kansloos dit. *zucht*

 3. Herbert

  Ik hou het op nog een jaar bestuursrechtelijk gezeur. Het momentum van de babyboom-anti’s is niet groot meer. Het is doorvechten met afgehakte armen en benen. Er lijkt minimale support vanuit de burgerij te zijn. En dan in maart de GR-verkiezingen: ook leuk.

 4. Herbert

  @Michiel: dit is het vervolg op het zienswijzentraject nav de vrijstelling ihkv van het bestemmingsplan. Dus in die zin niet nieuw. Afmaken wat in gang is gezet.

 5. Michiel

  Ah, vandaar. Nouja, dan was die opmerking van hem ook een beetje onzinnig: als hij bij deze 3 projecten van plan was om het gehele procedurele traject te doorlopen dan maakt het verder ook niet zoveel uit of hij er over een jaar of wat mee op houdt.

  Laten we iig hopen dat er voor zowel de Vredenburg als het muziekpaleis geen voorlopige voorziening komt. Maar je schetst in je verhaal geen positief beeld, 13 bezwaren is ook wel erg veel. Ben daarnaast benieuwd wat de uitslag voor de Vredenburg wordt. De gemeente heeft de start van de bouw nu zo enthousiast aangekondigd dat een vertraging verschrikkelijk zou zijn…

 6. Hylke

  Zou meneer Hertzberger ooit zijn paleis voor het volk nog te zien krijgen?

  Laten we hopen dat er niet nog meer roet in het eten wordt gegooid, en dat de rechter de bezwaren ongegrond verklaard en de bouw door kan gaan.

 7. Bas

  “Met uitzondering van de luchtkwaliteit en milieueffecten, is de rest van de argumenten nauwelijks relevant, omdat het door de politiek gesteunde keuzes betreft.”

  Hoezeer ik deze blog ook waardeer, des te meer betreur ik deze uitspraak. Hoe onzinnig is het om te stellen dat, omdat de politiek voor de bouw van dit middelmatige project is, dat protest verder zinloos is. Hallo, we hebben het hier wel over de binnenstad van Utrecht ja!

  Het typeert het in beperkingen denken van velen in deze stad, in plaats van het durven denken in mogelijkheden.

  Corio mag de touwtjes dan wel in handen lijken te hebben, door de opkomende netwerkgeneratie en de groter wordende invloed van sociale media zoals dit blog, kunnen burgers gelukkig steeds meer invloed uitoefenen op besluitvorming.

  Ons aller Kees mag dan misschien door velen als irritant worden ervaren, maar wanneer men iets genuanceerder durft te zijn, moet toch ook wel respect voelen voor deze man. Er zijn veel meer mensen (en dan heb ik het over echte Utrechters), die pislink zijn dat ze weer zo’n Anglo-Amerkaans gedrocht in de maag gesplitst krijgen.

  Noem me een azijnzeiker, maar ik heb iig hart voor deze stad.

 8. Herbert

  @Bas: Ik heb ook hart voor de stad. Corio heeft hier overigens niets mee te maken: wat Hoog Catharijne betreft zitten we meer op 1 lijn dan je misschien denkt. Ik vind dat in de plannen te overheersend. Wat Muziekpaleis betreft is het een ander verhaal. En protesteren van burgers mag en moet. Bij Van Sijpesteijnkade lijkt het ook te werken (for the time being) want dat initiatief wordt ook echt door burgers gedragen. Maar ik vraag me in gemoede af welk deel van Utrecht KvO nu eigenlijk denkt te vertegenwoordigen. Die stichtingen kennen geen leden, geen democratische structuur, geen achterban.

 9. Michiel

  Bas: ik zal je zeker geen azijnzeiker noemen, iedereen mag immers zijn of haar mening hebben. Als we in mening verschillen, prima!

  Maar als jij die ene opmerking uit dit blog betreurt, dan betreur ik de wijze waarop jij over ‘echte Utrechters’ spreekt. Je doet alsof de inwoners die tegen dit soort projecten zijn, de enige echte Utrechters zijn. Zijn de inwoners die deze gebouwen wel verwelkomen en willen dat de bouw nu eindelijk start geen echte Utrechters?

  Natuurlijk heb je dit niet zo direct verwoord, maar dat insinueer je wel. Zeker gezien de laatste zin, dat jij in ieder geval wel ‘hart voor deze stad’ hebt. Dus als ik voor de bouw van het muziekpaleis ben, dan heb ik geen hart voor de stad? Wat een onzin. Wij hebben misschien een andere visie op de ontwikkelingen in het stationsgebied, maar dat betekent nog niet dat ik minder om Utrecht geef.

 10. Bas

  @Herbert: Ik werd vooral geprikkeld door die ene opmerking in jouw post. Ik proefde er een beetje een “er valt toch niets aan te veranderen, dus ga dan mar zo snel mogelijk bouwen” houding in. Mijn reactie was dan ook een tikkie impulsief. Als trouwe lezer van jouw blog had ik kunnen weten dat je een genuanceerdere kijk op de zaken hebt.

  Hoewel ik me ook afvraag door welke motieven KvO wordt gedreven, gaan zijn argumenten over de kwaliteit van leven in de stad. Ook als heeft hij een groot ego te voeden, dan nog vind ik het goed als er i.i.g. iemand is die hiervoor vecht.

  Wil Utrecht aantrekkelijk blijven voor de creatieve klasse, dan zal ze mijns inziens minder moeten inzetten op groot en imposant, maar meer op organische groei, duurzaamheid en schoonheid. Bij Corio kijken ze jammergenoeg nog steeds door een bril uit de 20e eeuw.

  @Michiel: Met mijn woordkeuze heb ik geprobeerd te prikkelen. Ook zat er een vleugje emotie bij, omdat ik nog steeds boos ben over de uiteindelijk uitwerking van het gehele project.

  Je hebt gelijk dat ik onterecht het onderscheid tussen zgn. echte en onechte Utrechters maak. Ik zal voortaan zelf ook genuanceerder zijn. Meningsverschillen mogen er zijn en dé waarheid bestaat niet 😉

 11. Gr.R.

  Kees van Oosten’s speeltjes: geen leden, geen achterban, geen democratische structuur. Kees is de Geert Wilders van Utrecht!

 12. Anonymous

  Heren, stichtingen hebben per definitie geen leden, dus dat is een open deur. En wat de andere wind betreft. Voor Harm Janssen (CDA) is er veel aan gelegen dat de bouw van eea begoonen is voor 3 maart as.

 13. Herbert

  @anoniem: geen open deur, een vaststelling. Wat je andere opmerking betreft: idd, dat denk ik ook.

Reageer