Voorlopig geen sloop Van Sijpesteijn

In door HBReageer op dit artikel

Nog meer Sijp-nieuws. Vandaag is de motie van GL-raadslid Pepijn Zwanenberg om de Van Sijpesteijnkade te behouden met een ruime meerderheid in de raad aangenomen, alleen CDA stemde tegen. Het college is daarmee opgedragen met NS Poort in gesprek te gaan om de wens van de raad over te brengen. De sloop van de historische panden is nog niet afgewenteld, maar voorlopig van de baan.

Dit gaat nadrukkelijk in tegen de wens van projectontwikkelaar NS Poort en het pleit van wethouder Harm Janssen, die bij alle gelegenheden heeft aangegeven dat sloop onafwendbaar is. De gemeente zou zich anders een onbetrouwbare contract-partner tonen. De vergunning is al afgegeven en sloop stond voor dit najaar gepland, zo bleek uit de vergadering. Doel: opslag van bouwmateriaal, een rijtje dixi’s en fietsenstallingen. Een bouwplan, laat staan een bouwvergunning, zijn er voorlopig nog niet.

Maar het is voor hem lastig kiezen. Of je toont je een onbetrouwbare partij naar de vele verontruste Utrechtse burgers, die sloop van zo’n historisch gevelrijtje na het drama van de jaren zeventig, waarbij de prachtige Stationsbuurt met de grond is gelijk gemaakt, nu eventjes helemaal niet ziet zitten. Misschien wortelt dit protest wel onevenredig veel in gevoel, maar wat je niet kunt ontkennen is dat de geschiedenis de tegenstanders van de sloop in 1970 wel gelijk heeft gegeven.

Het straatje groeit langzamerhand uit tot een symbool. De Sijp is een open zenuw van de frustratie van het jaren-zeventigbeton en het gebrek aan Visie A-gevoel in de huidige plannen. Burgers en raad hebben NS Poort duidelijk laten voelen dat hun oorspronkelijke ontwikkelingsplan op weinig sympathie kan rekenen.

Hier enkele interieur-foto’s van het door de Monumentenwet beschermde pand op nummer 25.

Reacties

 1. Apostle

  Eindelijk gerechtigheid! Hopelijk is dit de eerste stap naar behoud van de Sijp. Er is al genoeg gesloopt in het stationsgebied!

 2. Giordino

  Goed nieuws !
  Heeft alle actie eindelijk tot iets gelijd ook mooi dat de politieke partijen het zo snel oppakte !

 3. snef

  Wat heeft wie dan ook er aan als die panden gesloopt gaan worden?
  Beseffen projectonwikkelaars ea niet dat grond meer waard wordt als er oude gebouwen in de buurt staan? Anders zou grond in Flevoland het meest en grond in Amsterdam het minst waard zijn, zou ik denken.
  En dat hele gebied achter die Sijpesteijnhuizen ligt toch leeg? Daar passen wel duizend toiletten PLUS alle fietsenstallingen van Utrecht.. Maar misschien overschat ik dat een beetje…

Reageer