Nieuwe maquette Hoog Catharijne

In door HBReageer op dit artikel

Sinds de eerste presentatie van het ontwerp van Entreegebouw, Stadskamer, Poortgebouw en Bruggebouw zijn er veel discussies geweest tussen de architect Altoon + Porter, opdrachtgever Corio, POS, Rijksbouwmeester en de Welstandscommissie.
Dit heeft geleid tot aantal esthetische aanpassingen, die onder meer in de nieuwste maquette zijn verwerkt. Deze maquette staat momenteel in het Infocentrum Stationsgebied.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?
1. De woningbouw in de vorm van een bakstenen torentje op locatie Achter Clarenburg is verdwenen. De gevel Achter Clarenburg is nu rond en modern, is iets hoger dan het parkeerdek van Rijnkade, maar minder hoog dan in het vorige ontwerp. Het volume is uitsluitend bestemd voor winkels.
2. De ‘boulevard zuid’ is een overdekte straat geworden, met dezelfde bestrating als het Vredenburgplein. De glazen entree en het dak hebben dunne kozijnen. De bouwblokken Entreegebouw en Clarenburg/V&D zijn zo maximaal gescheiden.
3. Hetzelfde geldt voor de Stadskamer. Het ‘basket’-motief is verdwenen en gevels en dak zijn maximaal transparant. Ook zijn twee glazen luifels aangebracht. Zonwering gaat door middel van lamellen. De bestrating loopt ook hier door. Terrassen en passages op niveau 1 in de Stadskamer zijn zodanig aangepast dat er maximale zichtlijnen en doorkijk ontstaat.
4. Het Bruggebouw (tussen Poortgebouw en bestaande HC) heeft dezelfde open gevel gekregen als de Stadskamer, hoewel het effect hier niet zo groot is omdat zich achter de gevel winkels bevinden.
5. De maquette heeft meer detaillering, bijvoorbeeld in het Vredenburgplein, de woningen van het Entreegebouw en het dak van het Bruggebouw.
Foto’s vorige versie maquette.

Reacties

 1. ill-b

  Ja, jammer van dat torentje, dat maakte het plein juist wat groter! Maar aan die Stadskamer is niets gedaan. Het wordt zo meer en meer een doorsnee ontwerp op een toplocatie…

 2. snef

  ? wat bedoel je?
  Ze gáán het hele gebied toch ook herbouwen?
  Of bedoel je de maquette?

  Het ziet er niet lelijk uit. Maar wel erg saai.
  De hoek van dat Vredenburgflatje zou ik rond laten lopen… Of er een toren opzetten ofzo..
  Zodat het meer een soort poort vormt samen met Hotel Smits.
  Dan is het in ieder geval wat meer dan wéér een 2000ige flat.
  Want zo gaan we dat zien over 10 jaar. Net zo 2000 als Hoog Catharijne er nu jaren 70 uitziet.
  Helemaal met ook een donkerbebaksteende flat op de plek van P&C en één naast de V&D.

  Ik vind rechte blokken hartstikke leuk. Maar je kunt gevels ook rond laten lopen, of met inspringingen (is dat n woord?). En er zijn meer materialen voorhanden dan enkel bakstenen!
  Beton hebben we misschien wel genoeg in die hoek:D Maar er is ook hout, metaal, glas.
  En als iedereen De Utrecht zo mist, waarom bouwen ze dan niet ook iets met wat meer tierelantijntjes?
  Te ouderwets? Nee, een stijl uit de jaren 20/30 nadoen is origineel!
  Kunnen we de architect van de achterkant van het stadhuis anders niet vragen voor een gebouw?
  Niet iedereen zal dat mooi vinden, maar het is tenminste niet zo saai, het-kan-overal-in-Nederland-zijn-ig.

 3. Hans

  @snef: de architect van de laatste verbouwing van het stadhuis was Miralles, uit Spanje. Die is helaas overleden. Mogelijk dat zijn bureau nog bestaat?
  Hans

 4. snef

  Oh, dat is spijtig.
  Het hoeft niet perse die architect te zijn ook. Er moet alleen opgepast worden dat het plein niet aan twee kanten wordt ingesloten door saaie flats.
  Zo op de maquette ziet het er leuk uit met het golvende gebouw er achter. Maar als je straks op dat plein staat, zie je dat niet. Dan zie je één lange saaie gevel.
  Zo'n beetje zoals nu het geval is met de P&C.

  De muur van in 1978 o zo modieuze platen wordt straks volgens de een-na-laatste mode vervangen door een muur van donkere bakstenen.
  Geen achteruitgang, maar ook geen vóóruitgang.

  En waarom is er hier geen forum?:)

Reageer