Vastgoedvernieuwing moeizaam

In door HBReageer op dit artikel

NEPROM, de Vereniging Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, is niet zo positief over de investeringen in de nabije toekomst. Vernieuwing van winkelcentra en kantoren blijft achter, zo meldde zij maandag.

Een quote uit het persbericht:

Projectontwikkelaars signaleren over de hele linie dat kapitaalverstrekkers nu zeer behoedzaam handelen. Ondanks enkele recente lichtpuntjes op de financiële markten en in de economie lijkt daar op korte termijn nog geen verandering in te komen. Bij de financiering van vastgoed-projecten is een toenemend aandeel eigen vermogen vereist en de risico-opslagen zijn aanzienlijk gestegen. Anneke de Vries, vicevoorzitter NEPROM en Country Manager ING Real Estate Development: “Projecten, zeker in complexe binnenstedelijke omgevingen, worden hierdoor niet meer haalbaar. Doordat we dergelijke projecten niet meer kunnen financieren blijft de noodzakelijke vernieuwing van winkelcentra en kantooromgevingen achterwege.

Ik denk dat het steeds moeilijker zal zijn te beweren dat het Utrechtse Stationsgebied zich als vestigingslocatie aan deze trend onttrekt. De gemeente en het rijk werpen zich natuurlijk wel op als flinke investeerder van culturele gebouwen en infra: het geld voor de OV-terminal en het Muziekpaleis is veilig gesteld.

NS Poort kan het Stadskantoor bouwen, die exploitatie is verzekerd. Ook de vernieuwing van HC is contractueel geregeld, maar misschien heeft Corio wel moeite met de financiering, wie zal het zeggen, het gaat om een fors bedrag.

NS Poort, Jaarbeurs en ING RE zullen aan de westzijde zeker gas moeten terugnemen. Het terugtrekken van de Aurora-plannen spreekt boekdelen. Misschien kan het plan voor het Knoopkazerneterrein zich wel aan de malaise onttrekken omdat er naast NS Poort ook de Rijksgebouwendienst met een belang in zit.

Misschien is dit het juiste moment om te kijken of alle groeiprognoses, van inwoners, van besteedbaar inkomen, van OV-reizigers, van kosten en opbrengsten van vierkante meters moeten worden bijgesteld. Mijn onderbuik zegt dat het 2000-optimisme moet gaan plaatsmaken voor het 2010-realisme en dat dat van invloed zal zijn op de Stationsgebied ambities.

Reageer