Leidseveer

In door HBReageer op dit artikel


[update 11-7] Momenteel kun je op het Smakkelaarsveld ‘mannen in witte pakken’ bezig zien. Het blijken archeologen te zijn. Vanaf de weg kun je ongeveer zien wat ze hebben gevonden: een stuk van een kademuur en losse vondsten. Lees het verhaal [hier].
Nu heb ik even in Het Utrechts Archief zitten neuzen naar wat het zou kunnen zijn. Ik denk dat het op de foto min of meer te zien is, helemaal achterin waar het schip ligt, ter hoogte van het bruggetje of er iets achter. Nu moet je in HUA wel zoeken op “Leidseveer”, om überhaupt iets te vinden. Zoek je op “Vleutenschevaart”, komt er bijna niets naar boven.
De foto is van rond 1900, genomen vanaf de Smakkelaarsbrug. De huizenrij aan de (toen nog) Vleutenseweg is tegenwoordig de gevel van FGH Bank en Movares. Nadat de [Leidseveertunnel] is gebouwd, net voor de oorlog, werd het stukje straat tussen viaduct en Catharijnesingel omgedoopt in Leidseveer. De tunnel kreeg zijn huidige naam overigens pas in 1953. Nu we toch in de namen zitten: aan de overkant verdween de naam Leidseweg (je weet wel, waar De Utrecht ooit stond) en werd Smakkelaarsveld. Aan de westzijde werd dezelfde straat omgedoopt in Van Sijpesteijnkade. Zo werden zowel de Vleutenseweg als de Leidseweg, met name door het almaar uitdijende spooremplacement en het Westplein een flink stuk korter.

(Foto: Het Utrechts Archief)

Reacties

 1. Anonymous

  man wat is er toch een hoop moois vernield…………..stel je eens voor dat dit er nu nog zou zijn geweest. Is de seijpesteinkade het volgende stukje wat moet wijken voor de "vooruitgang" ik hoop het niet!

 2. ill-b

  Moeten we dan zelf maar de boomhut in klimmen om de sloop tegen te houden…? Eeuwig zonde als dit tegen de vlakte gaat….

 3. Lars

  Ik vind het knap beroerd dat die cu2030-site wel leuke fotootjes plaatst, maar alleen in effing thumbnails.

  Daarom maar hier kijken naar mooie detailsfoto's waar je wat aan hebt… >:(

Reageer