Door met bouw MP

In door HBReageer op dit artikel

De gemeenteraad heeft er lang over gepraat en de zorgen van D66 en GroenLinks waren bijna letterlijk op de respectieve gezichten te lezen, maar het mocht niet baten. Om in de beeldspraak van Eggermont (SP) te blijven: ‘de lemmingen hebben zich van de klif gestort’. Alleen GL, B&G, D66 en SP staan nog hoofdschuddend op de rand.

Het was vanmiddag in de extra ingelaste gemeenteraadsvergadering een lange zit. Het werd soms zelfs bijna emotioneel. Om kort te gaan: alle kritiek gleed af van de wethouders Janssen en Van Gelder. Geen moment hadden ze het moeilijk. Hoewel, even had Oldenborg Janssen in de tang omdat hij hem ervan beschuldigde in november 2008 een privaatrechtelijke overeenkomst met Heijmans te hebben gesloten voor maar liefst 75 miljoen, zonder daarvan de raad in te lichten. En dat mag dus niet. Volgens Janssen kan het wel, aangezien de Raad uiteindelijk het laatste woordt heeft over het krediet. Geen krediet, dan geen opdracht aan de aannemer.

Naarmate een motie van D66 en GL verder werd uitgekleed nam het aantal toezeggingen toe: leren van het proces, cijfers en overschrijdingen tegen het licht houden, implicaties op het meerjarenplan vastgoed aantonen, aanstellen van een bouwdirecteur. Eerder vandaag heeft Janssen al gezegd de aanbevelingen van de Rekenkamer over te zullen nemen. Grote kans dat de Rekenkamer ook het stuk financiën Stationsgebied in een later stadium zal gaan onderzoeken. Want er moet ook nog een bibliotheek++ komen en dat proces moet beter in de hand worden gehouden. Daarover was iedereen het wel eens.

Eind van het liedje? Het college, POS, Hertzberger en Heijmans kunnen zichzelf een borrel inschenken. Ja, iedere Utrechter mag zichzelf trakteren. De 34 miljoen extra krediet komt er. Waarom? Omdat raadsleden van de meeste partijen uiteindelijk snakken naar voortgang en uitzicht op oplevering van dit inmiddels complexe project.

En voor wie het allemaal heeft gevolgd: het was een leerzaam exposé van macht, manipulatie en opportunisme, niet?

Blijft één vraag over: waar wordt toch in hemelsnaam de 9 miljoen voor renovatie van de grote zaal aan uitgegeven? Sttt. Dat is geheim…

Reacties

 1. Bas

  Ben blij dat er wordt doorgezet. Sinds wanneer zijn bouwprojecten zo duur als de oorspronkelijke begroting? Nooit toch? De stad toont lef en durft te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Hoera!

 2. Anonymous

  Ik heb een ambtenaar horen zeggen dat de installaties vervangen moeten worden omdat die veel slechter zijn dan gedacht. (Deels omdat het al zo lang in weer en wind staat). Hamvraag is nu: welke installaties zitten er nog in, onder of bij de grote zaal?

 3. Herbert

  Installaties, kabels, brandwering, zwakstroom, luchtbehandeling, alles goed en wel. Maar 9 miljoen??

 4. Rob

  't is hetzelfde als meerwerk in je nieuwe huis, op dat moment zit je klem en wordt je genaaid, want dan wordt er gewoon met een vork geschreven

 5. Anonymous

  Enerzijds blij dat het doorgezet wordt; anderzijds gemengde gevoelens. fijn dat Utrecht lef toont maar zit lef in 9 miljoen(!!) voor de grote zaal?

Reageer