Cultuurhistorische waarde 'Sijp'

In Nieuws door HBReageer op dit artikel


Pepijn Zwanenberg van GroenLinks sprak vanmiddag in de raadsvergadering met wethouder Janssen over behoud van de panden aan de Van Sijpesteijnkade. Hij vroeg of er alsnog een gedegen bouwhistorisch onderzoek kan worden ingesteld naar de Van Sijpestijnkade zoals deze nu bestaat. De wethouder was daartoe niet bereid.

Volgens hem zit de gemeente vast aan sloop. Het zou in 2006 min of meer zijn toegezegd aan NS Vastgoed. Overigens is sloop nog niet onomkeerbaar. Het rijtje kan behouden blijven, maar dan gaat het de gemeente wel veel geld kosten, zo stelde Janssen. Slimme redenering, want dat is nu juist iets wat er momenteel nauwelijks is.

Bij het beoordelen van de sloopvergunning wordt overigens wel gelet op eerder cultuurhistorisch onderzoek, aldus de wethouder. Zwanenberg gaf aan dat in een eerder onderzoek uitsluitend de buitenkant van nummers 13, 15, 17, 21, 45, 47 en 49 is beoordeeld. Met andere woorden: een goed beeld van wat we zouden gaan kwijtraken is er eigenlijk niet.

Op de beoogde plek wil NS Poort een groot aantal woningen realiseren, tot een hoogte van circa 6 verdiepingen. Dit verdraagt zich slecht met het handhaven van het oude rijtje: het incorporeren hiervan zal niet evident zijn. NS Poort zal dit project nu met meer voortvarendheid willen oppakken nu de toekomst van het Aurora-gebouw, de buurman, niet meer zo zeker is.

Reageer