Bieb-architect: september

In door HBReageer op dit artikel

[edit 22-5] De keuze voor de architect voor de bibliotheek wordt in september gemaakt, laat het college vandaag in een brief aan de gemeenteraad weten. De reden is dat het Amsterdamse Hof pas in augustus een besluit neemt. Dit betreft de hoger-beroep zaak die momenteel speelt naar aanleiding van het besluit uit januari waarbij bureau Rapp+Rapp de keuze voor VMX Architects met succes aanvocht. Het hele selectieproces moest daarbij opnieuw worden uitgevoerd, op basis van dezelfde ingediende visies door de zeven bureaus.

Reden van vertraging is de groeiende complexiteit van de zaak omdat ook VMX zijn zaak wil bepleiten en de het Hof dat heeft toegestaan. De zitting is gepland voor 6 juli, uitspraak eind augustus, lezen we op [cu2030].

Dit is een streep door de rekening van de gemeente, die eerder poogde om het besluit te [bespoedigen] en het selectieproces zo mogelijk daarvoor af te ronden. Nu gebeurt het omgekeerde. De gesprekken met de zeven bureaus hebben inmiddels al weer plaatsgevonden en niets hoeft verder een spoedige keuze door een nieuwe [jury] in de weg te zitten. Niets, behalve dan de rechter.

De termijn tussen uitspraak (eind augustus) en “een integraal besluit over de vastgoed- en gebiedsontwikkeling Smakkelaarsveld” (begin september) is nogal optimistisch. Verkiezingen komen eraan en ik denk dat dit college graag nog even wil regelen dat bieb, filmhuis en kunsteneducatie onder haar bewind in een mooi gebouw gaan terechtkomen. Maar te hard pushen kan ook nog wel eens averechts werken.

Ik denk dat door deze vertraging, die daardoor al meer dan een jaar is, wel zijn weerslag zal gaan hebben op de oplevering. Want bij een architectenkeuze is er nog lang geen voorlopig, laat staan definitief ontwerp. En zonder dat kan er geen aanbesteding en gunning zijn van een aannemer. Nee, gebouwd wordt daar voorlopig niet. R+R heeft de geest uit de fles gelaten en die zit er voorlopig nog niet weer in.

Maar, hoe luidt het spreekwoord ook weer: als twee honden vechten om een been…

Reacties

  1. Hans

    Van uitstel komt afstel? Dat zou van mij wel mogen. Want waarom zo’n grote bibliotheek neerzetten in een krimpende markt, met de komst van internet en e-readers? Utrecht wordt een derde groter, en het aantal abonne’s groeit nauwelijks.

  2. Anonymous

    Het gaat niet alleen om boeken, het gaat om kennisoverdracht. En behalve de bieb komen er ook woningen en een artplex (lees: t Hoogt) in het complex.

  3. Herbert

    ^^ En als het een beetje meezit en het kan worden gefinancierd ook nog het UCK.

Reageer