Biowasmachine

In Nieuws door HB1 Reactie

Aanstaande woensdag komt minister Cramer van Ruimte en Milieu met een aantal bedrijven en bestuurlijke partijen een intentie ondertekenen over inzet van nieuwe technologieën in het stationsgebied.

De partijen zijn provincie, gemeente, waterschap, Prorail, Corio, NS Poort en SenterNovem. Het gaat om energieopwekking, warmte/koude-opslag (WKO) en bodemreiniging. De combinatie van WKO en bodemreiniging is uniek en gaat door het leven als de ‘biowasmachine’. Het feit dat deze oplossing nu wordt bekrachtigd betekent dat er geen milieutechnologische of bestuurlijke bezwaren meer zijn om deze technologie in het Utrechtse stationsgebied grootschalig in te zetten. Overigens wordt er al flink gebruik gemaakt van WKO, door bijvoorbeeld de Jaarbeurs. De combinatie met reiniging van het circulerende grondwater is nieuw.

Op het studiekaartje kun je zien dat het om heel veel bronlocaties gaat. Excuses voor de kwaliteit. Het is puur indicatief bedoeld, ik ken de status ervan niet. Woensdag zullen we de details wel horen.

Eigenlijk hoopte ik stiekem dat ook de visie over vegetatiedaken en groene gevels onderdeel zou zijn van de aankondiging en dat de daarin tentoongespreide ambities groot zullen zijn. Het oog wil immers ook wat. Ik zal daar nog eens naar informeren.

[edits 13-5] Lees hier over het nieuwe van [gebiedsgerichte aanpak] bij bodemverontreiniging.
De minister kondigde net aan dat de aanleg van koude/warmte-opslag [simpeler] moet kunnen.

Reacties

  1. Remco

    De visie voor groene daken en gevels is wel vandaag mede-gepresenteerd. Conclusie: niet in bestaande ontwerpen (dus niet bij het stadskantoor en niet op de OV-terminal), maar wel mogelijk in nieuwe ontwerpen, of ontwerpen die nog worden aangepast, zoals de megabioscoop.

Reageer