Nieuwe kolos: Aurora

In Nieuws door HB7 Reacties

Een nieuw gebouw duikt op in het stationgebied: Aurora. Het is door NS Poort en Evelop al een tijd geleden [aangekondigd], maar was nog nauwelijks concreet. Inmiddels is er een voorlopig ontwerp van bekend gemaakt. De duurzaamheidsambities van het gebouw liggen hoog. Zoals je ziet is het gesitueerd tussen Van Sijpesteijnkade en Stadskantoor. De hoogte is vergelijkbaar met dat van de nieuwbouw van de Rabobank: een flinke joekel dus, zo’n 90 meter als ik het plaatje mag geloven.

Dit schrijft de cu2030-site erover:

Het kantoor heeft de werknaam ‘Aurora’ meegekregen en biedt 25.000 m2 ruimte. Beide partners werken nu verder aan het Definitieve Ontwerp. Het ontwerp is geïnspireerd op de vorm een ijsberg en een gletsjer en draagt de naam van de godin van het poollicht, Aurora. De bouw vindt tegelijkertijd plaats met die van het Stadskantoor, om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het gebouw wordt een voorbeeld van economisch haalbare duurzame energie oplossingen. Voor de duurzame energietoepassingen wordt gezocht naar een mix van al bestaande en nieuwe technieken. Zoals warmte en koude opslag, zonne-energie, grote serres voor exta daglicht en verwarming, kleine windturbines op het dak, maar ook nieuwe technieken zoals een gelijkstroom elektriciteitsnet. Uitgangspunt is dat de toepassingen economisch en technisch verantwoord zijn en tegelijkertijd een voorbeeld voor duurzame energietoepassingen in de toekomst. De keuze voor de locatie, naast het station, draagt bij aan een verminderde uitstoot van CO2. Het kantoor is immers uitstekend met openbaar vervoer bereikbaar voor gebruikers en bezoekers.

Geen woord nog over de huurder. Dat is vreemd, want zonder bestemming wordt er niet gebouwd. Trekt Econcern er zelf in?

Ik zal eens achter verdere plaatjes aangaan. Als ik me niet vergis is KOW de architect. Meer nieuws volgt.

Reacties

 1. Anonymous

  de utregse hoogtelimiet maakt het er wat dat betreft niet beter op. Toch charmeert dat schuine dak me wel..

 2. Giordino

  Het wordt langzaam aan steeds voller gebouwd.
  Kan het ook niet mooi vinden, en waarom ook meteen zo hoog !?!
  Vind het meer iets voor Rotterdam.
  Utrecht is een beetje te ambietius geworden qua moderne hoogbouw.

 3. Pwnald

  Waarom zeggen mensen toch altijd dat hoogbouw alleen in rotterdam thuishoort? Utreg was 700 jaar de hoogste en binnenkort weer…:-)

 4. ill-b

  Ziet er toch aardig uit. Alleen moet er wel een levendige plint komen in zowel de Aurora als het Stadskantoor, met openbare functies. Dat zou echt een eis van de gemeente moeten zijn.

 5. Herbert

  Het lijkt erop dat de Mineurslaan vrij van voetgangers wordt. Als we pech hebben plannen ze daar hekken zoals nu ook bij de Stationsdwarsstraat. Daaruit concludeer ik dat het toegangsniveau voor alle kantoren op +1 komt, lees: +8m. Daardoor heb ik het angstige voorgevoel dat de geschiedenis zich zal herhalen. Terwijl men aan de oostzijde coûte que coûte wil dat HC op straatniveau activiteiten krijgt zodat er levendigheid ontstaat, wordt de Mineurslaan mogelijk een nieuw zorgenkind. Want hoeveel functies krijgt het Stadskantoor op straatniveau? Ingang voor de P en laad- en lossen, dat is het. Voor de Aurora zal dat wel niet anders worden. Hier moet nog eens goed naar worden gekeken.

 6. Ad

  Het bouwproject van econcern in nieuwegein is inmiddels de ijskast in, vanwege problemen bij econcern (200 man wordt ontslagen). Ben benieuwd of het met dit project wel lukt. Of hebben ze toch een andere huurder?

Reageer