Vrouwelijk

In Nieuws door HB4 Reacties


Geheel toevallig stuitte ik op deze prijswinnende [voetgangersbrug] in Brno. De gedachten dwaalden meteen af naar de geplande bruggen over de Stadsbuitengracht. Dat worden bruggen die gaan aansluiten op het historische karakter van het gebied, dus geen vormtechnische exuberantie, geen artistieke ambitie.

Hoe het uitpakt met de Rabobrug? Alleen een handvol insiders weet er al sinds maanden van maar houdt de kaken op elkaar. Dus hoe dat er uit zal gaan zien: we hopen er het beste van.

Van mij mag het sierlijk en licht, met vermijding van grove details en rechte hoeken. Tweezijdig symmetrisch en in godsnaam geen asymmetrische tuiconstructie. Doe mij maar een vrouwelijke brug en niet zo’n civieletechneutending als dat van prof. ir. Arie Krijgsman op de A12 bij Ede, die er nota bene de bijbelse ‘Drie Eenheid’ in heeft willen uitbeelden.

[foto’s: Lodewijk Baljon en Hour of Inspiration Nederland]

Reacties

  1. Ronald

    och, zo mislukt vindt ik die brug over de a12 eigenlijk niet.Maar een hangbrug is misschien technisch gezien wel voor de hand liggend, vanwege de lange afstand en weinig ruimte voor steunpilaren.

  2. Coen

    Is er eigenlijk al iets bekend over de Aanbesteding voor het ontwerp van de Rabobrug? Het blijft wel erg lang stil vanuit Bureau Aanbestedingen.

  3. Herbert

    @ Ronald: Voor mij is iedere asymmetrische brug op voorhand verdacht, tenzij hij dat door middel van raffinement weer goedmaakt. Voorbeeld: Prins Clausburg. Die A12-brug mist dat ten enen male. Er blijft alleen door sterkteberekeningen afgedwongen onevenwichtigheid over. Dan helpt het plaatsen van een berg verlichting ook niet meer. Over verspilling gesproken.

Reageer