Atoomschuilkelder

In door HB5 Reacties

Om voor mij niet geheel duidelijke redenen is de Noordertunnel al sinds het begin van de site Cu2030 een apart [project]. Deze voetgangerstunnel zal dit jaar worden opgeknapt en waarschijnlijk meteen aangepast aan de toekomstige plannen. De architect is Benthem Crouwel, het bureau dat ook voor de OV-terminal tekent. Wanneer men met deze klus begint weet ik niet. In ieder geval niet voordat het kabelwerk op het Smakkelaarsveld is afgerond.

De Noordertunnel onder de sporen is van NS en het deel dat doorloopt onder het busstation van de gemeente. Afgelopen week zag ik op Aanbestedingskalender dat NS Poort deze klus zomer 2008 heeft gegund aan Groenendijk PGN Bouw uit Dordrecht voor een bedrag van 1,3 miljoen euro.

Dit staat in de projectomschrijving:

“In het kader van de verbetering van de sociale veiligheid en kwaliteit uitstraling wordt de Noordertunnel van het NS station Utrecht gerenoveerd. Het betreft zowel het tunneldeel van de gemeente Utrecht ca. 700 m2, als het tunneldeel van Prorail ca. 800 m2 en de belendende atoomschuilkelder. De werkzaamheden bestaan in hoofdzaak uit het vernieuwen van de vloer-, wand-, plafondafwerking en het aanpassen van de afwerking van de trapopgangen naar de perrons. In de vernieuwingen worden zowel de installaties als verlichting, omroep, bewegwijzering en noodvoorzieningen als de reclamevoorzieningen in een geïntrigeerd (sic) ontwerp meegenomen.”

Wat zou nu toch die ‘belendende atoomschuilkelder’ zijn…

Reacties

 1. Anonymous

  Dat vermoeden had ik altijd al wel dat het stiekem een atoomschuilkelder was. Bij verschillende uitgangen, bijvoorbeeld die naar de mediamarkt, kun je zien dat er zware deuren zitten.Bedoelen ze dat? Of zit er nog een extra ruimte ergens verborgen?En waarom zouden ze die gaan opknappen?:)

 2. Henk

  Ik heb me ooit laten vertellen dat het gedeelte bij het busstation (met die grote deuren) ingericht kon worden als atoomschuilkelder. Verder moeten er volgens mij nog ruimten zijn voor een agregaat en slaapvertrekken in dat gedeelte. Amsterdam CS heeft ook zo’n kelder. Men vond het blijkbaar niet nodig om die dingen echt goed te verstoppen. De gemeente heeft overigens ook de taak om dit ding te onderhouden. waarom vraag je je af. Wel leuk voor een restaurantje ofzo. In http://www.hetutrechtsarchief.nl kan je nog wel het een en ander aan foto’s vinden.

 3. Herbert

  Goede tip! Zoek op “schuilkelder” en “noordertunnel”. Daar rolt een en ander uit aan foto’s van de aanleg in 1974.

 4. Giordino

  Het zijn volgens mij ook o.a. de deuren zoals te zien bij uitgang MediaMarkt.Dacht er nog niet zo lang geleden er iets over gelezen te hebben op een andere website.

Reageer