Nieuwe jury in steigers

In door HBReageer op dit artikel

Er begint zich een nieuwe jury af te tekenen voor de bibliotheek. Wethouder stationsgebied Harm Janssen (“het spijt me hoe het allemaal is gegaan”) kon in het spoeddebat over de architectenselectie in de gemeenteraadsvergadering van vandaag, naast afgetroggelde excuses, ook wat nieuws melden.

Als juryvoorzitter hebben ze zojuist Aad Veenman, oud-topman van de NS bereid gevonden. Dan zijn er nog drie ‘lokale’ juryleden nodig. Daarbij worden genoemd vertegenwoordigers vanuit toekomstige gebruikers Artplex en bibliotheek en als derde, wethouder Harrie Bosch. Daarnaast hebben ze nog drie mensen nodig uit de architectenwereld. Namen werden niet genoemd. Wel werd gemeld dat de voorzitter van de architectenbond BNA is benaderd voor advies.

Janssen liet doorschemeren dat de jury in de tweede helft van februari aan het werk zou kunnen gaan. De procedure zal dan net zo worden doorlopen als voorheen, alleen wordt nu het proces wel strak geleid. Dat Janssen lering heeft getrokken merk ik aan den lijve. Ondanks dat de keuze voor de architect van de Rabobrug al in december is gemaakt, is het me ondanks menig telefoontje en mailtje niet gelukt daar een hint van te krijgen. De verificatie moet nog beginnen en we zullen het pas op zijn vroegst in maart te horen krijgen.

Terug naar de bibliotheek. Janssen liet weten dat de vertraging als gevolg van het overnieuw doen van de jurybeoordeling de gemeente 45 duizend euro kost. Hij zei dat het vermoedelijk daarbij zal blijven, omdat dit niet van invloed is op de kosten van de feitelijke realisatie van het gebouw.

In mei informeert de wethouder de raad met een functioneel ontwerp van de bibliotheek. Dan zal duidelijk worden of en hoe Artplex en UCK erin komen en mogelijk ook welke architectenvisie het nu zal gaan worden. Overigens zag en ziet het er niet naar uit dat Rapp+Rapp, VMX en de gemeente in hoger beroep gaan bij het vonnis van twee weken geleden. En Van Oosten is hierin geen partij. Dat scheelt dan weer.

Verder hoop ik dat de oppositiepartijen de kreet ‘Utrecht is de risee van Nederland’ alsjeblieft willen parkeren als het om de biebaffaire gaat. Het is echt alleen iets wat je over jezelf zegt om je schaamte uit te drukken. Voor de rest slaat het nergens op.

Reacties

  1. Het Torentje

    Gek dat ik niets hoor over de rol van Bureau aanbestedingen in de nieuwe jury. Blijven zij wel zitten?Bureau aanbestedingen heeft immers de rekenfout gemaakt en het juryoordeel verkeerd omgezet in punten.Volgens mij zijn er genoeg bedrijven die in opdracht een Europese aanbesteding kunnen leiden…

  2. Herbert

    ^^ Er is in september een interne audit geweest die in de raad is besproken waaruit een trits aanbevelingen is gerold vwb het functioneren van bureau aanbestedingen. Men heeft er lering uit getrokken. Althans, dat mag je veronderstellen.

Reageer