Toekomstprojectie

In Nieuws door HB2 Reacties


Hier zie je de recente plannen voor de herstel singelstructuur ter hoogte van Paardenveld in een kleine animatie. Het is wat ruw, maar ik denk dat je zo wel het idee krijgt.
Overigens zijn de plannen van het meest noordelijke en meest zuidelijke deel van de 1,2 kilometer singel nog voorlopig. Ook kunnen maatregelen als gevolg van de luchtkwaliteitplannen de loop van de wegen nog be√Įnvloeden. Wat niet zal veranderen is het water: dat komt er gewoon. Mooi is ook dat de groene vlek naast de Daalsetunnel nu bij de woonwijk komt en er meer mee gedaan kan worden dan een paar autootjes parkeren.


Maar kijk even goed midden in de singel, waar ongeveer de Molenbrug heeft gelegen. Daar zie je een boom. of preciezer gezegd, een quercus robur, een zomereik. Hij telde meer dan 100 jaar. Ik schrijf ‘was’, want hij is niet meer. Ooit stond hij aan de binnen-oever en heeft heel wat groente, fruit en andere waren zien verladen. Hij overleefde miraculeus de demping van de gracht en de bouw van wegen, de betonbak en de spuikoker. Dertig jaar lang had hij genoeg aan een grasvlekje tussen het asfalt.

Naar vond ik het dan ook dat deze in januari 2007 plotseling werd gekapt: opeens was de negentiende eeuwse boom weg. Zelfs niet het geringste berichtje in een krant. Zwamaantasting als gevolg van een oude beschadiging van de schors, aldus de gemeentelijke bomenspecialist. Maar de eik had een compacte, volle bladerkroon, stond kaarsrecht. Welk gevaar vormde hij?

Monumentaal door zijn verschijning was hij niet. Maar het was de laatste karaktervolle boom in de openbare ruimte, in een verre omtrek. Hij had er nog gewoon moeten staan. Maar hij had de pech dat hij niet in het plan paste. Anders had hij vast nog het voordeel van de twijfel gekregen.

[bron: Gemeente, Utrechts Archief, Google Earth]

Reacties

  1. Lars

    In je animatie valt me op hoe lekker vol de bomen zijn in het eindresultaat.Ik ben nog niet zo oud, maar voordat dat realiteit is, ben ik al begonnen aan ‘the longest stare’ (een aardige term die ik gisteren hoorde – de blik naar de onderkant van m’n kistdeksel) ūüėź

  2. Anonymous

    Misschien een laat bericht, maar karaktervolle bomen staan zeker nog in Utrecht. Misschien niet heel direct in de omtrek, maar in de Kruisstraat staan vier prachtige platanen!

Reageer