Moreelsepark: update

In door HBReageer op dit artikel


Rob heeft met de gemeentelijke bomenman Frank van den Brink gesproken en komt met de volgende details over de kap in het Moreelsepark.

Veld voor de Inktpot: er gaat niets met de paardenkastanjes gebeuren, daar zijn ze veel te trots op en voorzichtig mee. Er staan daar een paar zaailingen van taxus en prunus, die het zicht op de muurtjes voor de ingang van het gebouw ontnemen. ’s Avonds gebeuren daar ‘rare dingen’, aldus Van den Brink. Hij duidt op drank- en drugsgebruik. Om de sociale veiligheid te verbeteren willen ze de struiken en bomen weghalen.

Veld waar de vleugelnoot stond: daar gaat wat meer weg. Het betreft esdoorn, sierappel, prunus en meidoorn. Ze staan elkaar in de weg staan en leveren een gevecht om het licht. Het gevolg is doorgeschoten bomen, slecht ontwikkelde kruinen en stamverwondingen. Teruggeplant worden een linde en een drietal iepen.

De jonge vleugelnoot die vorig jaar is geplant toen de honderdjarige soortgenoot werd gemolesteerd door festivalbezoekers, wordt verplaatst. Hij staat nu in een kuil en het is daar te nat. Hij krijgt een een betere plek op het terrein.

De vergunningaanvraag is nog in behandeling, dus het kan nog even duren. Zeker als er bezwaar wordt aangetekend.

Van den Brink heeft ook nog even de dappere wilg nr. 515 op het Smakkelaarsveld aangeroerd. Zo’n twee jaar geleden is er tijdens een storm een grote tak uit deze boom gebroken. In de wond is zwavelzwam gekomen. Zwavelzwam is een type houtrot waarbij de kern wordt aangevreten.

Volgens Van den Brink is de aantasting al zo erg dat de kroon te zwaar werd en het niet veilig werd geacht voor de fietsenstalling die daar wordt gebouwd. De enige oplossing was flink terugsnoeien: kandelaberen in vaktermen. Het resultaat kunnen we nu aanschouwen. Overigens heeft hij er een hard hoofd in dat deze boom het op termijn gaat redden.

Reageer