In afwachting

In Reportage door HB3 Reacties


Het gat voor de kabelknoop maakt een wat apocalyptische indruk, niet in het minst veroorzaakt door de scheve damwand moederziel alleen in het water. Aan de andere kant van het terrein staat een legertje gekleurde rollen die vertellen dat er heel wat op stapel staat.

Is er voor de kunstwerken van Vandekop al een bestemming gevonden?

De gedempte Leidse Rijn ter hoogte van de Catharijnebak. Voorbereidende werkzaamheden voor een fietsenstalling. Oorspronkelijk werd gedacht aan een tweelaags gebouw, nu gaan de ideeën uit naar een fietsenstalling op maaiveldniveau voorzien van dubbele rekken. De gemeente moet dit gewijzigde plan nog goedkeuren en de bouw is gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar. De wilg, boom nr. 515 in de boominventarisatie, is beeldbepalend. Hij staat op geen enkele vellijst maar mag dat van mij ook nooit komen. Als er ooit een herinrichtingsplan voor het ‘parkje’ Smakkelaarsveld opduikt zonder deze boom, zijn wat mij betreft de rapen gaar.

De tijdelijke busbaan.

Op deze foto, maar ook via de kijkgaten op de grond, zijn de muurresten van het kasteel nu goed te zien. Als straks het winkelgeboouw er staat, kun je via een ingang aan het Vredenburg de openbare fietsenstalling in de kelder inlopen, langs deze muur.

Geen activiteit meer op het westelijke stuk. De omloop van het gebouw staat er wat rafelig bij. De grote zaal is ontdaan van tags, hoewel ik er gistermiddag toch ergens weer eentje zag staan. Het lijkt me eerlijk gezegd een bij voorbaat verloren strijd zolang je de daders niet oppakt en het gat in hun opvoeding herstelt. Ik heb niet zoveel tegen openbare teksten, maar deze zijn niet veel meer dan het rondpissen om een territorium binnen een vaag subcultuurtje aan te geven.

Het lijkt erop dat de grote zaal nu kan worden bereikt via een met rijplaten geïmproviseerde straat en een partytent. Benieuwd wat ze daar doen. Borrelen met sloper Beelen? Archeologen-meeting? Iets met graffitikunst? Een onderzoek of de grote zaal een uitwijklocatie kan worden voor de Rode Doos? (Warme jassen en thermoskannen mee.)
Ik heb me er overigens de afgelopen maanden enorm over verbaasd hoeveel er op dat terrein al is rondgesleept met zand en rijplaten. De poffertjeskraam verdween in maart 2007. Het is nu november 2008 en nog steeds geen steen gemetseld.

De aan beide zijden geamputeerde traverse wordt begin volgend jaar verwijderd. Ik vermoed dat deze van de poten zal worden getakeld en daarna in stukken gesneden. Daarvoor zal wel de Catharijnebaan moeten worden gesloten.

Reacties

  1. Anonymous

    Tja, dat het allemaal zo lang duurt ligt niet alleen aan de gemeente maar ook aan ene heer V.O.Peter

  2. Rag

    De wilg, boom nr. 515 in de boominventarisatie, is toch gesneuveld. Althans, er zijn grote stukken vanaf gezaagd, zodanig dat overleving mij slechts theoretisch mogelijk lijkt. Heb ik het mis of zijn de rapen nu gaar?

  3. Herbert

    ^^ De Salix alba is gekandelaberd. Dat zou gedaan zijn vanwege risico van takbreuk door een zwamaantasting. Nu is dat risico zeer minimaal bij dit soort bomen, tenzij ze al zo goed als dood zijn, en dat is deze wilg niet. Kandelaberen is een soort knotten en wilgen reageren daar meestal heel goed op door flink nieuwe groei te maken. De boomvorm is weliswaar voorgoed vernietigd, hij kan er dan wel weer een aantal jaren tegen.

Reageer